Reklama

Reklama

Obsahy(1)

22. červen 1941. Západní hranice Sovětského svazu. 3:15 hodin ráno. Začíná jedna z největších operací druhé světové války, operace Barbarossa - německý útok na Stalinovo impérium. A právě v těchto dnech se odehrává příběh obyvatelů města Brest, které se stane cílem prvních útoků wehrmachtu. Sověti se ale drží v místní pevnosti. Jak dlouho vydrží? Brest se tak stane místem hrdinného odporu. (Thomassi)

(více)

Recenze (191)

Karlas 

všechny recenze uživatele

Tento silně ufňukaný patos plující po krvavé řece hrůzy mi dnes opravdu nesedl. Místo očekávaného dojetí jsem polovinu filmu jen kroutil hlavou a koulel očima. Tvůrci měli celou dobu emoční pedál na podlaze, takže film i přes perfektní vizuál začal v tomto směru otravovat. Škoda, jako obdivovatel ruské válečné tvorby a tklivých příběhů jsem docela zklamán. ()

Frajer42 

všechny recenze uživatele

Když dovedete přečkat naprosto hloupý desetiminutový úvod, tak si troufnu tvrdit, že nebudete litovat. Veškeré akce jsou po technické stránce na velmi vysoké úrovni. Zejména práce s kamerou je velmi moderní. Film je však značně dlouhý a ta akce ať je technicky sebelepší se prostě okouká, neboť je příšerně jednotvárná. Ruské ksichty sice dodávají na autentičnosti, ale nedá se na ně koukat. Příběh disponuje spoustou hluchých míst. Takže bych se vůbec nezlobil, kdyby byl zkrácen až o 30 minut. Ruské zápolení a bojovnost účastníkům zkrátka věřím. Nepotřebuji to od režiséra dostávat celou stopáž, kde potom není místo na nic dalšího. Prostě tento film nehodnotím jako nějaký velký zázrak. Je to prostě kvalitně zvládnuté válečné drama.* * * ()

Reklama

Morholt 

všechny recenze uživatele

Čekal jsem oslavu hrdniství vojáků Rudé armády, čehož se mi do určité míry dostalo, ale z mého pohledu a k mému překvapení to nebylo tak okaté, jak jsem předpokládal. Navíc je otázka, nakolik je můj pohled v porovnání s podobnými filmy americké provenience objektivní vzhledem k zažité averzi k Rusům. Co se řemesla filmařského týče, tak není co vytknout. Vojenské srážky věrohodné, nálet jeden z nejlepších jaký jsem kdy viděl a i jednotlivé postavy, pomineme-li ten povinný patos, byly napsány s citem. Trošku mi vadila ta nevyváženost ohledně Němců, protože v poslední době je u válečných filmů zvykem podat částečný pohled i z druhého tábora a trochu ho polidštit, ale na druhou stranu je fakt, že z dostupných zdrojů víme, jak se fašisté na východní frontě v krutostech vyžívali. Moc nechápu distributory, že si tohoto nadprůměrného válečného snímku vůbec nevšímají. 80% ()

Necrotongue 

všechny recenze uživatele

Zpočátku jsem si myslel, že udělím filmu vysoké hodnocení, zaujala mě už poklidná úvodní část a těšil jsem se, jak budu nadšený z válečné části, protože mi Rusové už několikrát dokázali, že válečné snímky umí, ale tentokrát selhali. Nejdříve mě zarazil způsob, jímž je zde vykreslen komisař Fomin, komisaři obecně se, pokud vím, neproslavili díky své empatii a otcovskému vztahu k vojákům. Navíc, přesně jak píše deLaFere, Fomina udal sovětský voják v zajateckém táboře, kam se komisař dostal díky tomu, že se převlékl do uniformy jiného padlého rudoarmejce. Dalším nepříjemným překvapením byl pro mě útok německé pěchoty s podporou tanků, kdy Němci zareagovali až na třetí výstřel protitankového děla, přestože jim hned ten první způsobil ztráty, takže by to u mě tvůrcům neprošlo, i kdyby mi tvrdili, že se jednalo o zvláštní hluché německé komando. Definitivně mě stejně jako obránce dorazil ten nesmysl s finální bombou. Proč? ()

Žralok 

všechny recenze uživatele

Vynikající válečnej film. Skvělá ukázka toho že válka neni žádná hra, ale čistokrevný peklo. Film popisuje jeden z prvních střetů mezi Rudou armádou a Německou armádou za 2.světové války. Popisuje skutečný příběh hrdinné obrany pevnosti Brest, která měla dle předpokladů padnout během 12-ti hodin. Ve skutečnosti zde boje probíhaly více než týden. Kromě vojáků zde v době útoku bylo více než 300 civilních obyvatel. Náhlý vpád agresora obránce zaskočil zcela nepřipravené. Přesto se dokázali zformovat k zoufalé, ale velice tvrdé a účiné obraně. ()

Galerie (30)

Zajímavosti (23)

  • Brestskou pevnost je možno vidět na běloruských bankovkách. (Lucas87)
  • Poslední obránce Brestu, Boris Faershtein, zemřel 24. srpna 2016 v Izraeli. V německém zajetí přežil jen proto, že mluvil Krymskou Tatarštinou a tvrdil, že pochází z Krymu. Vyhnul se tak takzvané "selekci". [Zdroj: RusskiyMir.ru]
     
    Zdroj: http://russkiymir.ru/en/news/211991/ (PozorGranat)
  • V roce 1918 byl v prostoru pevnosti podepsán Brestlitevský mír mezi sovětským Ruskem a Německem. Rusové se na základě této smlouvy stáhli z první světové války. (Adrai)

Reklama

Reklama