Reklama

Reklama

Jiná země

Trailer 1

Rhoda Williams (Brit Marling), inteligentní mladá žena, jež byla přijata do speciálního astrofyzického programu MIT, sní o tom, že prozkoumá vesmír. Geniální skladatel, John Burroughs (William Mapother), právě ve své profesi dosáhl vrcholu a brzy se mu má narodit druhé dítě. V předvečer objevu duplikátu Země se stane tragédie a životy těch dvou se neoddělitelně propojí... (HBO Europe)

(více)

Videa (2)

Trailer 1

Recenze (402)

MontyBrogan 

všechny recenze uživatele

Kontemplatívna sci-fi depka, ktorá kladie viac otázok ako odpovedí, ale v podstate si to môže dovoliť, keďže je viac tou rozorvanou depkou ako klasickým sci-fi. Plus za Brit Marling, ktorá je skutočne zaujímavá osoba. Svedčí o tom aj fakt, že jej dávajú hlavné role vo filmoch s málo postavami, čiže veľa priestoru. Mínus za kameru, ktorá pôsobila ako keby sa človek za ňou práve učil zoomovať. A to si ja takéto veci bežne nevšímam. Tých 70% je celkom adekvátnych, prikloním sa však k vyššiemu hodnoteiniu, pretože ide o film, ktorý je zrozumiteľný, no napriek tomu necháva priestor na vlastné interpretácie. Tá moja je taká, že sme tu mohli vidieť nebo aj peklo. A to všetko na zemi. A v opačnom poradí. ()

Fiftis 

všechny recenze uživatele

Mám zvláštne a zmiešané pocity. V prvom rade - Brit Marling bola úžasná!! Aj môj obľúbený William Mapother (bratranec Toma Cruisea). Ale ten rozpočet je smiešny !! A tak to aj vyzerá. Lacno. Neskutočne lacno. Nápad je však na Oscara. Milujem snímky, v ktorých vidno na oblohe viac planét. A v tomto vidíme na oblohe dokonca kópiu Zeme. Scenár je kvalitný, je tam aj sexuálny náboj medzi oveľa mladšou dievčinou. Zaujímavosťou je a práve to na snímke najviac baví, že naša hrdinka neúmyselne zabila ženu a dieťa jej budúcemu milencovi. Je to dosť zamotané ale dobre sa na to díva. Brit je nádherná. O hviezdičku menej len za to, že to vyzerá tak neskutočne odpudivo kvôli malému rozpočtu a že to končí v tom najlepšom. ()

Reklama

poz3n 

všechny recenze uživatele

Spojení obyčejného dramatu a náznaku sci-fi nevyšlo natolik, jak bych čekal. Samotný příběh je obyčejné drama, které tu již bylo několikrát a u kterého jsem měl pocit, že to bylo slepené někde na koleni. A nezachrání to ani poslední hustá scéna, protože ve vás stejně zůstane pocit, že to celé bylo natočené tak nějak podivně levně a všechny peníze vysála zřejmě ta malá kulatá věc na obloze. 6/10 ()

Radek99 

všechny recenze uživatele

Film, který si jako málokterý jiný žádá především citlivého a otevřeného diváka. Žánrové zařazení (tedy nízkorozpočtové sci-fi) je pouze odrazovým můstkem pro nezvykle sugestivní a působivé zkoumání bolesti, smutku, viny a vykoupení. Tedy všeho toho, co má naplňovat nezávislý, silně umělecký film. Komorní ladění a až minimalistické pojetí, pozvolná dynamika, chladné odstíny barevného spektra, ruční digitální kamera, nádherná hudba a bolest, která je tu místy až fyzicky cítit. Tak nezvyklou formou podané drama o naší nekonečné touze dostat druhou šanci, k čemuž je geniálně použit motiv právě sci-fi, jelikož když není racionálně možné vrátit a napravit osud hlavní hrdinky, neboť by se to příčilo zákonitostem našeho světa, tak jak ho známe, dali jí tvůrci tuto možnost změněním oněch zákonitostí. Vědecko-fantastický prvek tak funguje jako jakási solipticky vnímaná boží milost (kdy bohem jsou myšleni scénáristé). Jiná země je cosi jako indie-artová studie spásy. A ten poslední záběr je vážně strhující a je skutečnou katarzí celého příběhu. ()

virus10 

všechny recenze uživatele

Velice zajímavý nenápadný film o jedné slečně, která udělá osudovou chybu, a tak změní život nejen sobě, ale také jednomu muži, který kvůli tomu přijde o svou rodinu. Ačkoliv by mohla mít spokojený život i po této události, trápí jí svědomí a hledá vykoupení. Spoiler a jen moje myšlenky k filmu :D Takže na Zemi číslo 2 se nejspíš bouračka nestala. Tím pádem se na Zemi číslo 2 Rhoda a John nejspíš neznali, a tak mohla na Zemi číslo 1 letět Rhoda a nenechávat letenku Johnovi (a poněvadž před sebou měla Rhoda budoucnost astrofyzika, nebylo by zas tak nereálné se do raketoplánu dostat). Taky to nejspíš znamená, že Rhodu ze Země 2 nepoznamenala ta bouračka, která se vlastně nestala, takže nešla do vězení a stala se z ní úspěšná žena (ta astrofyzička). Což vypadá skoro jako happy end, jenže je tu stále Rhoda ze Země 1 a ani nemluvim o tom, že John letí na Zemi 2 kde nejspíš bude šťastná rodina včetně jeho já, takže on tam bude trochu navíc. No aspoň má možnost vidět rodinu. ()

Galerie (32)

Zajímavosti (4)

  • Na Rhodinom stole leží sci-fi trilógia Isaaca Asimova „The Foundation“ („Základňa“) popisujúca svet, v ktorom ľudia osídlili celú Galaxiu. (ČSFD)
  • Odměna Williama Mapothera, který ztvárnil Johna Burroughse, byla 100 amerických dolarů za den. (Marek#33)
  • Snímek byl natočen v rodišti režiséra Mika Cahilla v New Haven v Connecticutu a jeho okolí. Dům jeho matky, ve kterém vyrůstal, byl během natáčení použit jako dům Rhody (Brit Marling) a její rodiny. (Marek#33)

Reklama

Reklama

Časové pásmo bylo změněno