Reklama

Reklama

Diktátor

Trailer 2

Generál Aladeen je jedním z posledních světových diktátorů „ze staré školy“. Ve své zemi vládne téměř neomezenou mocí, kterou financuje prostřednictvím výnosů z těžišť ropy. Pevnou rukou se nebojí popravit kohokoli, kdo s ním nesouhlasí, změnit 300 slov z místního jazyka na své příjmení nebo uspořádat olympijské hry, ve kterých sám vyhraje každou disciplínu. A je tak jedním z nejnebezpečnějších mužů na světě. Když OSN vyhrožují sankcemi proti jeho zemi, africké republice Wadiya, je donucen odjet do New Yorku, kde má přednést vysvětlující řeč. Po příjezdu do světové metropole je ale generál doslova obrán o svou moc a šaty zběhlým agentem CIA a je vržen do běžného života na Manhattanu, kde se z nelítostného diktátora stane jedním z mnoha lidí v davu. Na cestě New Yorkem potkává Aladeen mladou Zoey, která provozuje obchod se zdravou organickou stravou a mohla by diktátorovi pomoci získat zpět jeho zemi i lidskost. (Viacom)

(více)

Videa (6)

Trailer 2

Recenze (1 603)

EvilPhoEniX 

všechny recenze uživatele

Slabota.. Tak Hrozný jsem to vážně Nečekal.. Čekal jsem vskutku slušnou Podívanou a dostal jsem Spoustu Politických Nudných keců.. Připadalo mi to jako bych Koukal na Politické Harašení Na nově před 10 lety. Zasmal jsem se jednou dvakrát.. Spíš pousmál, než zasmál. Žádnej záchvat Smíchu Nic.. ztráta času. ()

FlyBoy 

všechny recenze uživatele

Trilógia úspešne dokonaná, po klagenfurtskom moderátorovi Brunovi z "FunkyZeit" a šiestom najznámejšom Kazachovi Boratovi z Astany nastupuje ctižiadostivý diktátor Aladdin z Wadiye. Za doprovodu tyrkysových Lamborghini, "nasty bitches" a nepremožiteľnej ochranky sa vydáva za veľkú mláku zachrániť ohrozenú diktatúru. A potom nečudo, že nielen v uliciach NYC sa ozýva: "Aladeen, Motherfucker." Je to nekorektné korektným, mainstreamovým dialektom kvázi masám neprístupným, ale nakoniec prevažnú množinu (aj menej sčítanejších) pozorovateľov uspokojujúci. Neviem či to bude tým prechodom od fiktívnej dokumentárnosti k priznanej hranosti alebo v tom prvoplánovejšom podávaní jednotlivých gagov, ale každopádne je to stále rovnako hláškovo nevyrovnaná a predsa účinná satira. Opäť maskovaná zhovadilosťou a s ohľadom na mieru únosnosti naťahovaná jak pupočná šnúra. Čomu sa táto pošahane inteligentná obžaloba neľudskosti vysmieva, to si aj uctieva... tým, že nepriamo poukazuje na onu utajovanú špinu-na jej šíriteľov a pripomína im, že to hlavne oni zabili utrpenie sarkazmom. Toto je taký vyfrndžaný Cohenov "payback" nadnárodným korporáciam, nebezpečným náboženstvám, rasám, pohlaviam, vratkej demokracii, ktorý má tu skvelú vlastnosť diváka rožšlahať v nepravidelných záchvatoch smiechu na márne kúsky a zaraz mu už po 3x atestovať, že Sacha nie je žiadny zľaknutý amatér, ale neortodoxný profesionál. "Ugly horse...":-) ()

Reklama

BadoXXII 

všechny recenze uživatele

Borat aj Bruno pôsobili dôverihodne a vďaka tomu nesmierne vtipne. Mali lepšie gagy a nekorektnosť bola kvoli uveriteľnosti niekde úplne inde. Diktátor je už len divadlom v ktorom sú všetci účinkujúci herci. Je to film a svoju nekorektnosť by posúval vyššie len vtedy, ak by účinkujúci neboli všetko herci, ale bežní ľudia, ale na to už mali tvorcovia malé gule. Priemerná komédia (Ali G im vyšiel v tomto formáte viac). ()

freddy 

všechny recenze uživatele

Tak tohle byl filmový zážitek na hodně dlouhou dobu. Na základě zkušeností s filmy Borat a Bruno jsem čekal od Sachi Barona Cohena prakticky cokoliv, ale že mě takhle pobaví a zaujme i na potřetí, to jsem opravdu nečekal. Dokonce mám i pocit, že z onoho trojlístku výrazných Cohenových filmů je Diktátor tím nejzajímavějším, nejvtipnějším a nejatraktivnějším filmem. Každopádně je to jízda hned od začátku, kdy se jeden z pacientů v Aladeenově zemi dozvídá, že je HIV Aladeen, ale to je teprve začátek, film nabízí mnoho skvostných scén, například scéna v helikoptéře byl jeden velký vtipný úlet, stejně tak se pro mě stává nezapomenutelnou i scénka, v níž Aladeen objeví kouzlo sebeuspokojení, useknutá hlava mrtvého černocha byla taky fajn a zabodovala u mě i scénka s porodem, a takhle bych mohl pokračovat dál. Zkrátka je zde jedna skvostná vtipná scénka za druhou a nevěděl jsem, čemu se smát víc. Cohen zkrátka zase jednou uhodil hřebíček na hlavičku a já jsem mu to sežral i s navijákem. Nemám filmu absolutně co vytknout, královsky jsem se v kině bavil a filmu za to uděluji pět hvězd. ()

Pethushka 

všechny recenze uživatele

Po šílenostech jako je tahle moc často nesahám, ale jsem ráda, že jsem tentorkát udělala výjimku. Po delší době jsem se totiž dobře bavila u americké komedie. Každý máme samozřejmě jiný smysl pro humor, proto jsou naše názory na komedii často hodně rozporuplné. Já mám jediné měřítko - množství kvalitního a upřímného smíchu. A Aladdin mě rozchechtal hned několikrát. Ideální stopáž nás ušetřila zbytečných hluhých míst, které v komedii nemají co dělat. I když nejsem vůbec fanynkou S. B. Cohena, tady byl dost snesitelný. 4* ()

Galerie (66)

Zajímavosti (34)

  • Poté, co Aladeen (Sacha Baron Cohen) roztrhá listinu nové ústavy, popisuje davu v sále, jaké možnosti by se jim otevřely, kdyby byly Spojené státy také diktaturou. Ve výčtu těchto možností ale v tu chvíli silně naráží na reálné události a témata, která byly v tehdejších Spojených státech široce diskutována. Příkladem je vlastnictví značného majetku pouze velmi úzkou skupinou lidí, sanování finančního sektoru státem, snižování daní bohatým, nedostupnost školství a zdravotní péče širokým vrstvám obyvatel, zákulisní vlivy na média, příliš široké pravomoci tajných služeb, věznice ala Guantanamo, sporný výsledek prezidentských voleb v roce 2000, pochybné důvody války v Iráku nebo použití Homeland Security Advisory Systém. (GordonCZ)
  • V závěru filmu byly mohutné zlaté Dartzy nahrazeny menšími - před palácem stojí řada vozů Smart Fortwo, na kontrolu pak Aladeen (Sacha Baron Cohen) dorazí elektrickým TH!NK City. (Adrai)

Reklama

Reklama