Reklama

Reklama

Muž na Měsíci

  • Velká Británie Man on the Moon (více)
Trailer
USA / Velká Británie / Německo / Japonsko, 1999, 118 min

Režie:

Miloš Forman

Hrají:

Jim Carrey, Danny DeVito, Courtney Love, Paul Giamatti, Vincent Schiavelli, Leslie Lyles, Peter Bonerz, Eva Jeníčková, Richard Belzer, Michael Kelly (více)
(další profese)

Obsahy(1)

Andy Kaufman byl označován za nejnápaditějšího komika, mistra v provokování obecenstva, který dokázal vyvolat bouře smíchu, úplné ticho i skutečné slzy. Měl obrovskou popularitu a slávu. Již v mladém věku ho však postihla nevyléčitelná choroba. Ve filmu "Muž na Měsíci" spojili své síly a schopnosti tři z nejúspěšnějších osobností v oblasti současného filmu - Oscary ověnčený režisér Miloš Forman, úspěšný producent a herec Danny De Vito a komediální superhvězda Jim Carrey. Filmový příběh zachycuje divokou a zábavnou jízdu Andyho životem - od prvních důležitých chvil až po smutný konec (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (852)

Radyo 

všechny recenze uživatele

Na tomhle snímku musím vyzdvihnout hlavně excelentní výkon Jima Carreyho. Kauffman nebyl vůbec jednoduchá osobnost, ale Jim jej zahrál tak, že i samotný Andy by uvěřil tomu, že v tom filmu vlastně vystupuje on. Režie je taky výborná, Miloš Forman dokáže skvěle pracovat s jakýmkoliv tématem, ať už kontroverzním, nebo ne. ()

Reiniš 

všechny recenze uživatele

Pro mě asi nejlepší Formanův film. Samozřejmě, že díla jako Hair, Přelet, Amadeus nebo Larry Flynt Kaufmanovu biografii hravě převálcují. Muž na Měsíci mě ale dvě hodiny bavil i dojímal (nebo oboje, klidně v jedné minutě) a do závěrečných titulků jsem si nebyl jist, zda to není jen jedna velká mystifikace. Jim Carrey se do Kauffmana obdivuhodně transformoval a celý film patří po zásluze jeho výkonu. Zdařile mu přihrávají úžasná Courtney Love nebo nepřehlédnutelný DeVito. Muž na Měsíci svou vyprávěcí formou zdaleka překračuje běžné rámce filmového zážitku, stejně jako Andy Kaufman překračoval rámce nudného a stereotypního života, aby z něj udělal něco šílenějšího a lepšího. ()

Reklama

Matty 

všechny recenze uživatele

„Nejdřív nasereš ženský, pak nasereš jižany a pak tě zabijou“ Génius s nudlí u nosu, mistr humoru tak trapného, až je vtipný, předchůdce Toniho Erdmanna. Forman se nepídí po tom, proč byl Kaufman Kaufmanem a z krátké dětské epizody, předestírající hrdinův hlavní cíl, střihne rovnou do časů komikových prvních výraznějších exhibicí. Stejně tak se nám nijak nesnaží usnadnit chápaní Kaufmanova svérázného humoru a přesně dle jeho vzoru nás opakovaně vystavuje vtipům, u nichž si nejsme jisti, zda jsou opravdu vtipy. Stejně jako diváci Kaufmanových kousků jsme tak neustále vyváděni z míry a nuceni přehodnocovat, čeho jsme vlastně byli svědky. Jistotu přitom postupně spíše ztrácíme, než abychom ji získávali. Přestože ale hrdinu nechápeme, nepřestáváme toužit proniknout k jeho podstatě. Zda Kaufman/Clifton skutečně předběhl svou dobu, důmyslně si pohrával s nechápavým publikem a jako jeden z prvních představil budoucnost televizní zábavy (a dnes vlastně i „fejkové“ mimomediální reality), založené na různých reality shows předstírajících autenticitu, nebo byl prosťáčkem božím, který si chtěl jen užít trochu srandy, film nechává na našem posouzení. Díky geniálnímu hereckému výkonu Jima Carreyho zůstává otevřen oběma výkladům. 85% Zajímavé komentáře: Melies, belldandy, mortak, da-a ()

TeeAge 

všechny recenze uživatele

Tento film je oslavou geniality Jima Carreyho. Nepochybujem o tom, že túto rolu by nikto z hereckej elity Hollywoodu tak autenticky nezvládol, ako práve on. Všetci ostatný len secondujú, dokonca i režisér Miloš Forman. Trúfam si tvrdiť, že úloha zahrať Andyho Kaufmana je najtvrdším orieškom v histórii kinematografie spolu s úlohou Dustina Hoffmana v Rainmanovi. ()

Sarkastic 

všechny recenze uživatele

Andy Kaufman musel být osobností neskutečného formátu a návštěva jeho představení mohl být asi zážitek na celý život (pak už záleží jen na vkusu diváka, jestli mu nevadí, že originalita/forma přebíjí humor/obsah). Jim Carrey mi znovu dokázal, že umí hrát (ikdyž ve Věčném svitu neposkvrněné mysli nebo Truman Show mě zaujal podstatně víc). Ale stejně tak si myslím, že vrcholy Formanovy tvorby jsou krapet někde jinde (i mnohokrát zde zmiňovaný Lid versus Larry Flynt se mi líbil víc). Nejspíš to bylo proto, že mě zklamal hlavní hrdina, kterému jsem moc dlouho nedokázal fandit, protože ve mně chvílemi místo smíchu (a později soucitu) vyvolával spíš pocity nepochopení a nudy. Takže 4*, navíc to nevidím. ()

Galerie (48)

Zajímavosti (36)

  • Natáčení filmu o nevypočitatelném komikovi Andym Kaufmanovi se moc nelišilo od natáčení se samotným Kaufmanem. Jeho představitel Jim Carrey si vyžádal dva přívěsy, jeden pro Kaufmana a druhý pro jeho alter ego, nesnesitelného barového zpěváka Tonyho Cliftona, do nichž se během natáčení střídavě převtěloval. Což mělo za následek, že terorizoval štáb hlasitou hudbou, boural do cizích aut v areálu studia a odmítal z postavy vystoupit, i když hrozila reálná bitka. (MFJD)
  • Ve scéně, kdy Andy (Jim Carrey) v ringu bojuje s profesionální wrestlerkou namísto své nastávající nevěsty, zní úryvek z předehry Smetanovy opery "Prodaná nevěsta". (Trainspotter)

Reklama

Reklama