Reklama

Reklama

Kapitán Whip Whitaker (Denzel Washington) je velezkušený pilot, kterému sebeprudší turbulence ani nestojí za zvýšení hlasu či adrenalinu v krvi. Když během rutinního letu jím pilotované dopravní letadlo vlétne do mohutné bouře, chladnokrevně ho vyvede do bezpečí, za což si vyslouží potlesk 96 cestujících a šesti členů posádky. Radost je předčasná, letadlu postupně začnou vynechávat funkce, je čím dál neovladatelnější a Whip se odhodlá k šílenému činu – otočí ho vzhůru nohama, což ho má déle udržet ve vzduchu a mezitím se pokusí najít co nejvhodnější místo k přistání. Před rovným pásem louky ho znovu otočí a ve dvousetkilometrové rychlosti sedne na zem. Jako zázrakem přežije 96 lidí. Když se Whip posléze probudí v nemocnici, dozví se, že se stal národním hrdinou. Adorace ale trvá jen do chvíle, než padne klíčová otázka: Co dělal kapitán před osudným letem? V tu chvíli pro něj začíná nový boj. Boj, který nakonec bude těžší než ten, který svedl se živly a neovladatelným letadlem. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (31)

Trailer 2

Recenze (970)

Spooner 

všechny recenze uživatele

Je sice hezké, že Robert Zemeckis konečně nechal stranou rádoby revoluční animováne ptákoviny a vrátil se tam, kde mu to šlo vždycky nejlepé. A takové scéna havárie letadla ukazuje, že to má stále ještě v paži. Bohužel si ke svému návratu vybral podprůměrný scénář o totálně nesympatickém alkoholikovi, který Zemeckisovi naprosto podráží kolena. Vznikla tak stopáží naprosto přepálená moralitka, ve které je spousta linek a postav tak nějak navíc (ex-feťačka a Goodman, který vypadá jak z naprosto jinýho filmu) a klišovitých scén, ze kterých je vám Roberta až líto. Tenhle scénář zkrátka nezachránil ani on a ani skvěle hrající Denzel.50% ()

*CARNIFEX* 

všechny recenze uživatele

LET vykresľuje krásne prepojenie vzájomných osudov medzi narkomankou zmývajúcou vlasy v kaderníctve a pilotom, alkoholikom, ktorý neuveriteľným manévrom zachráni pri leteckej havárii 96 zo 102 ľudí na palube. Obaja sa všemožne vyhrabávajú z dna drog a chľastu, pričom jediné po čom túžia je láska, neha a porozumenie. Doplňujúca postava dealera dodáva filmu ten správny komediálny šmrnc. Kapitán potápajúcej sa "lode" obvinený z niekoľkých trestných činov, ktorého prípad je viac medializovaný ako víťazstvo Johanky z Arku. Kapitán potápajúcej sa "lode", ktorý je pod väčším drobnohľadom ako pápež, si kupuje drogy ako na nejakom Baníckom jarmoku. Apropo: s obsahom alkoholu dva a pol promile a dávkou koksu v tele by človek neodtiahol ani kolobežku z miesta vozíčkara pred Tescom. Samotný manéver hodný akurát tak vzdušného "rogala" nebudem ani komentovať. Úprimne povedané som sklamaný ako už dávno nie. Toľko vzývaní v boha a jeho osláv vďaky zato, že neumrela celá posádka, to bol snáď zlý sen. AKO JA LEN TOTO NEZNÁŠAM. Boh chcel nehodu, boh chcel aby na mol ožratý pilot vykonal manéver od J.J Abramsa, čím si jednoznačne vyslúžil postavu hlavného pilota vesmírnej lode Star Trek. Opäť raz zem s hviezdami posiatou vlajkou v zastúpení spravodlivých ľudí môže vysloviť tú otrepanú sračkovskú frázu - BOH ŽEHNAJ AMERIKE. AKO JA LEN TOTO NEZNÁŠAM. Srdcervúce priznanie ožrana v závere mne slzičku z ľavého oka nevynorilo. Nuž, zrejme som cynik, ktorý už má týchto úprimných amerických "potleskov“ vyobrazujúcich spravodlivosť, plné zuby. Plusmi sa tak stáva len herecké obsadenie, výkon Denzela a video záber z mobilu, čistejší a stabilnejší ako z najlepšej HD kamery, vyrobený dobrým, statočným americkým kresťanom počas omše - GRC!!! ()

Reklama

TeeAge 

všechny recenze uživatele

|| Scenár: John Gatins | Hudba: Alan Silvestri | Produkcia: Laurie MacDonald, Walter F. Parkes, Jack Rapke, Steve Starkey, Robert Zemeckis | Distribúcia: Paramount Pictures | Štúdio: Parkes + MacDonald Prods., ImageMovers | Rozpočet: 31 miliónov $ | Tržby: 161,772,375 $ || Skvelá dráma, kde vám hlavná postava oproti viacerim žánrovkám naopak nie je ukradnutá, a tak má film napätie od začiatku až do konca. Trochu divná dejová linka so štetkou, trochu fyzickej protizákonnosti na začiatku drží film pri zemi. Laťka ajtak nadpriemerná. ()

Fiftis 

všechny recenze uživatele

Let je Denzelovou krasojazdou, elegantne riadenou Zemeckisom, ktorý vie vštepiť každej scéne adekvátny rytmus a nebyť tej dlhej stopáže ... a nebyť toho politicky korektného záveru ... a nebyť tej náhlej dávky poučenia, ktorá film trochu zbabelo, no pochopiteľne vytiahne z šedej morálne zóny a urobí z neho uvedomelý biják pre celú rodinu, mohli sme tu mať ďalšiu klasiku. ()

dobytek 

všechny recenze uživatele

Abych pravdu řek, tak pilota, kterej si musí dát ráno lajnu koksu, aby byl vůbec schopnej dojít na letiště, a pak se přímo v pilotní kabině posilňuje vodkou, jsem v žádnym jinym filmu ještě neviděl. Proto mě začátek docela zaujal, protože jsem zase čekal nějakou postavu hrdinnýho pilota, kterej nemá jedinou špatnou vlastnost. Tady hlavní postava rozhodně neni žádná černobílá šablonka. Ale po docela efektnim pádu (nebo nouzovym přistání) letadla celej film jaksi uvázne na mrtvym bodě. Pořád jsem čekal, kdy teda Denzel Washington vystoupí někde na skupinový terapii a bude následovat něco jako: "Ahoj, já jsem Whip a jsem alkoholik." - "Ahoj Whipe" - "Alkohol mi způsobil tohle a tohle a blablablabla...." Jenže ono to pořád nepřichází a dokola sledujete, jak Denzel Washington pořád vylejvá obsah lahví do umyvadla, aby si druhej den šel koupit zase nový zásoby. K tomu ještě dokola nějaký kecy o bohu, kdy dokonce jedna z vyšetřovacích verzí pracuje s tim, že poruchu na letadle způsobila boží vůle. To jsem fakt nevěřil tomu, co slyšim. No nakonec k tomu přiznání po 2 hodinách teda dojde, akorát to neřekne nikde na skupinový terapii, ale nechá si to pro jakousi komisi, která vyšetřuje letecký havárie. Takže místo potlesku od ostatních alkoholiků si vyslouží pár let za mřížema. No možná by to bylo se zavřenejma očima i na 3 hvězdy, ale ten závěrečnej proslov v kriminále byl tak neskutečně sračkózní a patetickej, že dávám hvězdu dolu. Jinak jsem se těšil na Johna Goodmana, ale ten se ve filmu ukáže dohromady asi tak na 10 minut. 40% ()

Galerie (37)

Zajímavosti (20)

  • Věznice, v níž je uvězněn Whip Whitaker (Denzel Washington), je Gwinnett County Jail, která se nachází v blízkosti města Duluth v okresu Gwinnett, blízko Atlanty v americkém státě Georgia. (horskejvlk)
  • Podobná nehoda se stala v roce 2000 u letu 261 společnosti Alaska Airlines stejnému typu letadla (McDonnell Douglas MD-83), nicméně skončila katastrofou a nepřežil žádný z 88 cestujících. Stejně jako ve filmu za to mohla součástka jackscrew, tedy horizontální stabilizátor - která je od té doby častěji prověřovaná. (Jamal)
  • Když je letoun obrácený "vzhůru nohama", letí v záběru z pilotní kabiny v mnohem větší výšce, než v předchozím záběru ze země. (imagoo)

Související novinky

Zemeckis a miniaturní druhá světová

Zemeckis a miniaturní druhá světová

20.06.2017

Legendární Robert Zemeckis (Návrat do budoucnosti, Forrest Gump) se po Vánoční koledě konečně vrátil k hraným filmům. Jeho nová dramata Let, Muž na laně a Spojenci se (alespoň v Česku) dočkala velmi… (více)

Denzel opět akční, Equalizer našel režiséra

Denzel opět akční, Equalizer našel režiséra

22.02.2013

V Letu nám připomněl, že suverénně zvládá i ty nejnáročnější herecké polohy a zaslouženě získal nominaci na Oscara. Teď se ale vrátí k tomu, co mu jde v posledních letech nejlépe – drsné akci. Na… (více)

Kdo si zalétá s Denzelem?

Kdo si zalétá s Denzelem?

29.09.2011

Robert Zemeckis konečně učinil rozhodnutí. Věděli jsme, že se po rozpačitých reakcích na své animované pokusy nakonec vrátí k „živé akci“. Byl spojován se spoustou projektů, ale nakonec definitivně… (více)

Zemeckis na lovu mořských příšer?

Zemeckis na lovu mořských příšer?

29.07.2011

Po propadáku Máma mezi Marťany z jeho produkční dílny je víceméně jasné, že kariéru Roberta Zemeckise spasí už jen návrat k hranému filmu. Tedy, alespoň částečně hranému – nějaké ty digitální efekty… (více)

Reklama

Reklama