Reklama

Reklama

Kletba z temnot

  • USA The Possession (více)
Trailer 2

Kletba z temnot vypráví příběh bývalých manželů Clyda (Jeffrey Dean Morgan) a Stephanie (Kyra Sedgwick) a jejich dvou malých dcer. Jednoho dne si mladší dcera Em (Natasha Calis) koupí na bleším trhu tajemnou skříňku. Od té doby se začnou s děvčátkem dít zvláštní věci. Em je skříňkou naprosto posedlá, nosí ji všude s sebou, je nervózní a chová se agresivně. Její matka začíná mít podezření, že skříňka způsobuje u dcery psychické problémy. A po sérii znepokojivých a nevysvětlitelných událostí rodina odhalí pravou příčinu. Zjišťují, že skřínka byla vyrobena pro Dybbuka – zlého démona, který se usadí v těle člověka, který ho ze skříňky osvobodil. A jejich dcera skříňku otevřela… (oficiální text distributora)

(více)

Videa (13)

Trailer 2

Recenze (475)

S.Quentin QUALE 

všechny recenze uživatele

No jsem trošku zklamaný. Myslel jsem si, že to na čtyři hvězdy s přehledem bude, ale to by musel Bornedal přitlačit na pilu aspoň v některém ohledu (napětí,lekačky, freak atmosféra, gore,...). Nic nevyčnívalo, přitom prostoru tam bylo požehnaně. Toho stařečka z Merlose Place si taky mohli nechat....Nic to ovšem nemění na tom, že je tato žánrovka natočená velmi zručně, takže určitě je na co se koukat, a jako vymítačský film to můžu i doporučit, existují daleko horší kusy. 70% ()

tron 

všechny recenze uživatele

Nechýba samozrejme vymetanie ani „náboženská autorita“, snímka sa ale našťastie nebojí jemne modernizovať klišé, takže oná autorita je v skutočnosti „cool moderný mladý Žid v botaskách“ (nie, nie je to Ryan Gosling). Celé je to ale pre diváka ako som ja (=ktorý videl všetky klasické vymetačské horory a aj pár desiatok neklasických) snaživý priemer s hlúpymi poslednými sekundami. Jeffrey Dean Morgan fajn. ()

Reklama

-bad-mad-wolf- 

všechny recenze uživatele

Vcelku neškodný průměrný horůrek, v němž ráda schůzují klišé a jehož scénář přinese zhruba stejně překvapení, jako trdelník na Vánočních trzích. Plusové body za příkladně krátkou stopáž, divák se nestíhá (příliš) rozčilovat a může si vychutnávat krásně zlou atmosféru domácnosti, jejíž nejmladší obyvatelku posedl démonek z charismatické židovské truhly. Očekávání víceméně naplněna. ()

Botič 

všechny recenze uživatele

Všechno podle mustru - stará, ďábelská truhla s x tajemnými položkami, dítě navlečené do pytle od brambor, učitelka zůstávající ve škole po setmění, protože kde a kdy jindy se dají opravovat domácí úkoly, spooky profesor, který ví. Nic nového, jen opět nudně zamlžený průměr s ponaučením pro příště - nepořizujte svým dětem staré truhlice s židovskými nápisy - ušetříte si spoustu práce. ()

kingik 

všechny recenze uživatele

Stará kletba se přenese na toho, kdo si ji koupí se starou truhlicí. V ní totiž přebývá obávaný pekelný démon dybuk. Rozvádějící se basketbalový trenér a jeho dvě náctileté dcery netuší, jaký "poklad" si to přinesli domů, a jaké nadělení jim v následujících 29 dnech způsobí. Mrazivý horůrek podbarvený znepokojující hudbou vychází údajně ze skutečných událostí a vždy se to dá brát s rezervou. Je příjemné, že se jako jeden z nemnoha vydal poctivou cestou strašení (i když osobně tyhle horory dvakrát nemusím), má dobré herecké obsazení a umí pracovat s napětím. Co si mohl odpustit, byla řada nedořešených situací (např. nový přítel mámy přijde o život, a nikomu nechybí) nebo pár málo pravděpodobných náhod (např. již jednou zahozená truhlice je opět objevena na první dobrý kontejner v okolí). Dominance strašidelných scén je znát a jsou svižně s originalitou pro režiséra Bornedala natočeny. Závěr mohl být bombastičtější a zamotanější. A rovněž námět originální nebyl, protože téma dybuka se v hororu neobjevilo zdaleka poprvé, ale ne každé bylo takto kvalitně zpracované. Takže sice bez většího překvapení, s častou působivostí, která ke konci docházela a bez monstrozního finále, tak by se tenhle horůrek dal shrnout. Přebývá-li ve vás zákeřný dybuk, stejně jako v mladé Emily, máte o důvod víc si nenechat tenhle film ujít, protože vám případně dá návod, jak ho vymítat. Když to nezabere, tak končíte. Mé hodnocení: 60% ()

Galerie (36)

Zajímavosti (15)

  • Postavu Tzadoka hraje Matisyahu (Matthew Paul Miller). (klima777)
  • V roce 2004 vyšla v Los Angeles Times reportáž o muži, který údajně prodával originální Dybbukovu skříňku, jež způsobila každému z předchozích majitelů okamžiky nepředstavitelné hrůzy. Předmět nakonec zakoupil kurátor univerzitního muzea a začal zkoumat jeho minulost a neblahý vliv na její předchozí majitele. Pátrání ho přivedlo ke staré ženě, která přežila holocaust a po válce si přivezla zapečetěnou skříňku do Ameriky. (MikeCool)
  • Film se natáčel v kanadském Vancouveru v Britské Kolumbii. (rafix)

Reklama

Reklama