Reklama

Reklama

Edmond Vidal známý také jako Momon, vyrůstal v chudé cikánské osadě, odkud si odnesl smysl pro rodinu, neochvějnou loajalitu a hrdost na svůj původ. Nejvíce ho ale posílilo přátelství se Sergem Suttelem, s nímž poprvé okusil vězeňský život, navíc pro něco tak banálního, jako je krádež třešní. Oba se nevyhnutelně zapojí do organizovaného zločinu, a tak vznikl gang Lyonnais. Stávají se nejznámější ozbrojení lupiči počátku 70. let minulého století. Jejich nezadržitelný vzestup skončil až v roce 1974 velkolepým zatčením. Dnes je Momonovi takřka šedesát a rád by na tuto část svého života zapomněl a žil jen pro děti, vnoučata a svou ženu, ale jak sám ve filmu říká: „Člověk vězí ve svém těle a ve své duši svou minulostí, a ona nás stravuje, až nás zničí…“ (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (148)

bloodline 

všechny recenze uživatele

Slušná "řezničina", keď neviete, čo s večerom. Škoda len, že "rejža" nevisel nejaké tie babky hrubokrkým a neojekabátil známych, čo spávajú s kvérom pod záhlavkom (ľudovo nazývaný vankúš). Snáď by z toho ugriloval večer s poriadnymi... býčími žľazami, na ktorý nemá vplyv ani strýco Alzheimer. Pokryvkávajúci scenár a abstinujúci zmysel pre detail nedajú zabudnúť azda len nemocničnú prestrelku. ()

nascendi 

všechny recenze uživatele

V súčasnosti je už pomerne veľkým problémom zapnúť si televízor a nenaďabiť na nejaké strieľanie, výbuchy, naháňačky na autách, oplzlosti a pod. A pre mňa, ako filmového diváka vzniká problém sa v tom mori násilia orientovať, hľadať, čím sa jedna gangsterka odlišuje od druhej, v ktorej je realistickejšie znázornené zabíjanie, v ktorej sú rafinovanejšie podrazy a vystupňované napätie. A v tejto gangsterke bolo zvláštnosťou, že postavy gangu boli Cigáni. Nie síce takí, ako tí z východoslovenských osád, ale Cigáni, ktorých pôvod sa v činnosti gangu prejavoval najmä v ponímaní cti, vynaliezavosti v krutosti a dôslednosti v pomste. Napriek tomu si ani túto gangsterku asi dlho v pamäti neudržím. ()

Reklama

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

Dobrý v tý drnosti. To by šlo Olivierovi na výbornou, ona i reálnost je silná stránka. Jen ten styl vyprávění, opravdu prolínání minulosti se součanost, tady ničemu nepomohlo, naopak to bylo úplně jiný hřiště, co hřiště, to byla úplně jiná liga. Škoda, přeškoda jinak se mohlo jednak o pětihvězdičkový majstrštyk připomínající staré dobré drsné časy francouzských krimošek, gangsterek a dramat. ()

JASON_X 

všechny recenze uživatele

Chtě nechtě nemůžu nesrovnávat s dvoudílným, velkolepě výpravným, taktéž francouzským gangsterským majstrštykem Veřejný nepřítel č.1 z r.2008. Na druhou stranu nechci být nespravedlivý, protože vedle Veřejného nepřítele by vybledl téměř jakýkoliv jiný gangsterský film. Takže opominu lyoňanskou místy televizní formu a celkově citelně skromnější poměry, trochu kostrbatý scénář (dal bych přednost klasické lineární časové ose před rušivými prostřihy mezi minulostí a současností), opominu i několik na gangsterku téměř melodramatických momentů a naopak vyzdvihnu herecké výkony, syrovost, místy slušnou porci brutality a přiznávám se že pro mě i překvapivé odhalení na konci. Příjemně staromódní filmová podívaná. ()

gogo76 

všechny recenze uživatele

Francúzi presne toto vždy vedeli. Gang story skvele zapadá medzi všetky známe mafiánske filmy a nestratí sa medzi nimi. Herecky veľmi dobre obsadené, hlavný predstaviteľ má charizmu a ako záporák bol skvelý aj vo filme Limit. Problém som mal jedine s tým, že cigáni boli málo cigánsky, ale mne to vyvovovalo. Na tie ksichty pozerám denne. Tých pravých poznať ako komparzistov v davových scénach(krstiny), ale chápem, že pri ich obsadení by film nebol takým ťahákom. Mohli spraviť casting v Košickom ghete Luník 9, tam sú všelijaké masky...Inak ale pravda je - never nikomu. Dôveruj, ale preveruj. 80%. ()

Galerie (98)

Zajímavosti (4)

  • Edmond Vidal, jeden ze členů Lyonského gangu, napsal autobiografickou knihu, která se jmenuje „Pour une poignée de cerises“ (česky „Pro hrst třešní“). (Rollo_Tomasi)
  • Film zachycuje osudy tzv. Lyonského gangu, který páchal trestnou činnost hlavně v letech 1967–1977. Lyonský gang byl hlavně proslulý ozbrojenými loupežemi, při kterých tento gang uloupil obrovské množství peněz. Gangu je ale taky přisuzováno několik vražd, atentátů a únosů. „Tvrdé jádro“ gangu tvořilo osm lidí a širší okruh gangu tvořilo dalších sedm lidí, kteří byli příbuzní členů tvrdého jádra. (Rollo_Tomasi)
  • Približne v 56. minúte filmu sa za Edmondom Vidalom (Gérard Lanvin), čítajúcim noviny na ulici, objavia v pozadí dva plagáty k snímkam Splice (2009) a 600 kilo zlata (2010). (fefee)

Reklama

Reklama