Reklama

Reklama

Skutečný příběh muže, který byl ztělesněním amerického snu a vybudoval nejznámější síť rychlého občerstvení na světě. V roce 1954 dostal Ray Kroc (Michael Keaton) objednávku na 6 mixérů na výrobu oblíbených mléčných šejků od bratrů McDonaldových, kteří provozovali malou restauraci s hamburgery v jižní Kalifornii. Toto neobvykle velké množství ho okamžitě zaujalo a rozhodl se, že dodávku vyřídí osobně. Od tohoto momentu se začala psát historie obrovského impéria McDonald, do kterého dnes patří neuvěřitelných 35.000 poboček po celém světě. (Forum Film CZ)

(více)

Videa (5)

Trailer 1

Recenze (447)

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet $25miliónovTržby USA $12,786,053Tržby Celosvetovo $23,964,782▐ John Lee Hancock sa v celku stabilizoval na režisérskej stoličke a vie sa predať. Dráma o najväčšom fast foodovom predajcovi je dobre - pútavo vyskladaná, dejovo pestrá, vznik umelého stravovacieho impéria zaujme. /60%/ ()

xxmartinxx 

všechny recenze uživatele

Hancock je nějakej novej odborník na selfpromo či co? Zakladatel sice neni podobně odpudivá korporátní propaganda jako Zachraňte pana Bankse, ale že by se zase tak vzdálil... taky ne. Sice rafinovaně vkládá konflikt, aby to nepůsobilo jako pouhá reklama, ale značku McDonalds jako takovou to beztak vynáší do nebes. Myslím, že scénář je o kus lepší než mělká režie, škoda, že to nevzali ti Coeni. Jenže takhle se nenechám opít, když se podávají jen soft drinky. ()

Reklama

Listeroman 

všechny recenze uživatele

Věrně zachycený příběh o "zakladateli" snad největšího řetězce na světě, který, jak už to tak bývá, nebyl úplně tak jednoduchý a přímočarý. V podstatě se jedná o na chlup stejný příběh, jako o založení facebooku (Social Network), kde chlápek ukradne geniální nápad, vylepší ho, odkopne všechny své blízké, kteří ho brzdí a jeho byznys vzápětí vyroste v impérium. Předpokládám, že podobně taky vznikla nejedna úspěšná firma. Zakladatel je ale opravdu jen kopií Fincherova filmu a nepřináší bohužel nic nového. Příběh je to zajímavý, ale chtělo to trošku originálnější zpracování. Třeba z pohledu opravdových zakladatelů. ()

Pítrs85 

všechny recenze uživatele

Pěknej zmrdeček tenhle Ray Kroc, ale jen díky němu si můžu jednou za půl roku (no tak dobře, dvakrát, dvakrát za půl roku) pochutnat na cheeseburgeru s křupavými hranolky a vychlazenou Coca-Colou... Film má přesně tu atmosféru, jakou od typově podobných snímků chcete, a už podruhé jsem se u životopisného kousku spletl- páč i tady, tak jako v případě Social Network, jsem si říkal, jakej smysl má točit filmy o podobných... entitách. Ale stejně jako u Finchera jsem se nechal strhnout od prvních minut a jen si lebedil, tak jako na tom nejlepších BigMacu (jo, já vím- laciné přirovnání :-). A Keatonovi dejte Oscara, ten jeho křivej úsměv by se měl přednášet na všech podnikatelských školách. Ale že ten původní McDonald's měl ale krásnou poetiku a genius loci... ()

Djoker 

všechny recenze uživatele

McDonald´s se stal synonymem pro revoluci v oblasti rychlého občerstvení a jeho začátkům nechybí snad nic. Několikanásobné selhání zakladatelů, precizní pracovní systém, chytrý podnikatelský plán, agresivní převzetí moci i splnění amerického snu. Proto úplně nepotěší, že film působí fádně. Měla to být velkolepá jízda. Bohužel Hancock není Scorsese a Kroce měl hrát někdo, kdo na 52 let alespoň vypadá. ()

Galerie (60)

Zajímavosti (12)

  • Roli Raye Kroca původně nabídli Tomu Hanksovi. Ten však odmítl a role nakonec připadla Michaelu Keatonovi. Pravý opak se pak stal před natáčením snímku Philadelphia (1993), když hlavní roli tehdy odmítl Keaton a nakonec se jí chopil Hanks. (Larrysbride)
  • O režírovanie filmu mali veľký záujem aj bratia Joel a Ethan Coenovci, ktorým sa moc páčil scenár. Práca na filme sa im ale skrížila s prácou na inom spoločnom projekte, Ave, Caesar! (2016). (MikaelSVK)
  • McDonald's bolo vytvorené v roku 1955 nie 1954. (Mesiacik_)

Související novinky

Michael Keaton vs. třetí světová válka

Michael Keaton vs. třetí světová válka

10.03.2016

Poslední dva ročníky Oscarů měli jasného vítěze - Michaela Keatona. Hvězda Burtonových Batmanů sice neurvala žádnou sošku, objevila se ale v Birdmanovi i ve Spotlightu, tedy v obou vítězných filmech.… (více)

Reklama

Reklama