Reklama

Reklama

Skutečný příběh muže, který byl ztělesněním amerického snu a vybudoval nejznámější síť rychlého občerstvení na světě. V roce 1954 dostal Ray Kroc (Michael Keaton) objednávku na 6 mixérů na výrobu oblíbených mléčných šejků od bratrů McDonaldových, kteří provozovali malou restauraci s hamburgery v jižní Kalifornii. Toto neobvykle velké množství ho okamžitě zaujalo a rozhodl se, že dodávku vyřídí osobně. Od tohoto momentu se začala psát historie obrovského impéria McDonald, do kterého dnes patří neuvěřitelných 35.000 poboček po celém světě. (Forum Film CZ)

(více)

Videa (5)

Trailer 1

Recenze (447)

classic 

všechny recenze uživatele

V mnohých ohľadoch sa jedná o veľmi poučný a inšpiratívny, biografický film, na motívy skutočných udalostí o človekovi Rayovi Krocovi, muž s veľkým podnikateľským duchom - potenciálom, ktorý dokázal využiť, a to vďaka lenivosti, pasivite druhých, pôvodných zakladateľov, dnes celosvetovej značky : McDonald’s, čo je vlastne taký slang FASTFOOD - rýchle občerstvenie. Ako vravím, pôvodne si otvorili podnik s týmito hamburgermi bratia Richard a Maurice McDonaldovci. Ray Kroc bol pomerne neúspešný podnikateľ, ktorý predával mixéry. Jedného dňa práve zakotvil k týmto bratom, kde sa už videl, ako rozširuje čoskoro tento fenomén, po celých spojených štátoch. Ten krásny nápis, podľa ich priezviska, ho strašne NADCHOL. Votrel sa im do života, a to len preto, aby sondoval priebeh vývoja a chod reštaurácie, ako funguje. Z toho načerpal veľa informácii, Oni dvaja blbci boli naivní idioti, ktorí sa správali, ako otvorená kniha, a On - Ray, toho pekne využil. Dalo by sa povedať, že boli poriadne dôverčiví, čo sa im, bohužiaľ nevyplatilo. O filiálkach nechceli sprvoti ani počuť, Ray ich následne presvedčil, po čase načisto prevzal celú štafetu, zbohatol na pozemkoch, mal k dispozícii radcov, a samotní bratia si vyšli na psí tridsiatok. Mali nápad, ktorý nedokázali využiť, a to bola ich veľká SMOLA, a práve energetický, dynamický, vtieravý Ray Kroc, toho maximálne využil. Kvalitne spracované životopisné RETRO, s čoraz lepším a populárnejším Michaelom Keatonom, ktorý je náramne spoľahlivý v úlohe financ majstra Kroca, výborný herecký výkon, nechýba mu odhodlanosť a odvaha. Konečne som si pozrel, jeden z tých lepších filmov, v úvode roku 2017, kde až tretí film za sebou v kinosále, stál za to ! ()

POMO 

všechny recenze uživatele

Informatívne zaujímavé, dozvieme sa ako to bolo. Ale neprekvapivé, filmársky nevýrazné, iba tak na nedeľnú poobednú telku. Kludne formátu 4:3. Hitchcock bol aspoň o Hitchcockovi a jOBS o Jobsovi, čo sú záslužné osobnosti (vyťahujem tieto dva, pretože sú to tiež menšie, filmársky všedné snímky). Príbeh Raya Kroca je tuctová story úspešného podnikateľa, ktorý vydrbal s dvomi spoločníkmi, tretiemu rozbil manželstvo a stal sa kráľom. Síce film vo finále spytuje jeho svedomie, ale i tak ho dosť jednostranne glorifikuje ako víťaza doby. Na tému kvality toho, čím jeho reťazec kŕmi obzvlášť deti, tvorcovia ani nepomrknú. Keaton fajn, hodí sa do role perfektne, ale stačil by na ňu herec menšieho formatu. ()

Reklama

marhoul 

všechny recenze uživatele

Dobrý film o nejzachlustanějších rychlo občerstveních, které v USA jsou. Kam jsem si (zhnusená) nedošla za svého x letého působení ani dámy, natož, abych tam něco vzala do úst. Díra do zadnice je čistší. Tam je to to poslední místo, kde by se člověk najedl, bavím se slovy o pěti státech. Jen v tomto našem blbákově se z mekáče dělá kultura za tisíc, kde dokonce některé poblázněné děti evidentně jednoduchých rodičů pořádají narozeninové párty (protože tohle je maminko nejvíc!!!) nebo se tam chodí na obědy v neděli. A to jsem masožravec-všežravec. Další kapitolou, proč mě tam asi těžko někdo potká, jsou vzpomínky na tři hyperaktivní přetrhdíla, kteří v čerstvě otevřeném krámku v Hornikově kdysi zapáleně myli tácky tak rychle a precizně, že se kosmickou rychlostí vyšvihli do pozice manažera a jeden z nich povýšil až do Prahy!!!!!! Úder na mozkovnu z takto závratné kariéry byl dech beroucí. Ty kecy v putyce, kam jsme s nimi už jen asi tak max. dvakrát zašli, ty byly nezapomenutelné. Říká se tomu "kvalitní úvodní školení". Sektářský výmaz HDD hadr. No a pak se člověk odebere do kolébky, že ano a udělá si obrázek sám. :) Mno, Keaton par excellence, zábavné, svižné, poučné. ()

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

To si takhle sníte svůj americký sen, když vám do něj někdo vleze a začne ho snít za vás. Vy se probudíte zpocený, sice se šekem v ruce, ale bez jména a iluze, že podání rukou má nějakou relevanci.. Úsměv obchodního cestujícího žlucený úlisností, vlastnosti parazita kompenzující neumění tvořit, vytrvalost opentlená jen nezbytným množstvím skrupulí a morální deformace pod tíží vlastních ambic. Z Keatona jakožto Freddyho Kruegera amerického pohostinství jsem byl patřičně zhnusen a to je pro něj ta nejlepší vizitka. Na konci je poznámka, že produkty Krocova konceptu denně nakrmí 1 % světové populace. Fajn, ale chybělo tam, že stojí i za 17 % procenty všech jejich tukových buněk.. ()

verbal 

všechny recenze uživatele

To se nám tu ale zase vyrojila banda angažovaných zdravovýživnářských pičusů, co si vztekle poprskala monitor rozžvýkanou brokolicí s tofu! Doufám, že při tom vašem tolik kůl a uvědomělém házení hoven do větráku zachováte analogický kokotismus, až natočí filmík o zakladateli Tesca nebo klidně i sítě večerek v Kurvě stověžaté 1. Tam vám totiž, pokud má Mekáč zrovna zavíračku a vy spěcháte, bez zardění bleskově prodají třeba Endyho šizený rohlík s vlašákem, které vás otráví, otyjí a zabijí asi tak dvakrát rychleji než Bigmek, jestliže je jak vymatlaní čuráci budete žrát třikrát denně. Nehledě na to, že se po nich ještě před tou strašlivou globalizační smrtí solidně vyserete z podoby. Takže, pokud spásáte výhradně dusičnany a těžkými kovy prolezlý „bio“ jetel, abyste měli zelená hovna, prosím, dobrou chuť, je to vaše volba. Ale jestli mi při tom budete kérovat do mých oblíbených potravin, pravidelně vám skáknu někam do Babitchova pochcat políčko. Mek je prostě kvalitní mňamka a ani trochu mi nevadí, že ho založil slizký zmrdeček, co v nejlepších intencích amerického snu bezskrupulózně ojebal dva autistické vidláky o nouhau i farmu, í-áj-í-áj-ou. Tento hezky retronatočený, svižný a poměrně zajímavý film s krásně odporným Míšou Kýtnem mu rozhodně pomníček nepostavil, i když se tvůrci místy evidentně trochu báli vykreslit toho zkurvysyna úplně naprudko. Ale to je naprosto pochopitelné, mohlo se jim totiž dost dobře přihodit, že by u toho filmování přišli o keterynk rychleji, než by řekli „nutriční hodnota“, a štáb by pochcípal hlady. ()

Galerie (60)

Zajímavosti (12)

  • Společnost Prince Castle, pro kterou Ray Kroc (Michael Keaton) pracoval jako obchodník před vstoupením do McDonald's, stále existuje a zásobuje McDonald's velkou částí svých výrobků, které slouží jako vybavení restaurací. (freelex)
  • Podnikatel Ray Kroc (1902-1984) měl české kořeny. Jeho rodiče emigrovali do USA z Plzeňska. V roce 1955 otevřel Kroc svoji první fast-food restauraci v Chicagu. V roce 1961 od bratrů McDonaldových firmu odkoupil za 2,7 milionu dolarů. Časopis TIME ho zařadil mezi 100 nejdůležitějších osobností 20. století. (Yardak)
  • Roli Raye Kroca původně nabídli Tomu Hanksovi. Ten však odmítl a role nakonec připadla Michaelu Keatonovi. Pravý opak se pak stal před natáčením snímku Philadelphia (1993), když hlavní roli tehdy odmítl Keaton a nakonec se jí chopil Hanks. (Larrysbride)

Související novinky

Michael Keaton vs. třetí světová válka

Michael Keaton vs. třetí světová válka

10.03.2016

Poslední dva ročníky Oscarů měli jasného vítěze - Michaela Keatona. Hvězda Burtonových Batmanů sice neurvala žádnou sošku, objevila se ale v Birdmanovi i ve Spotlightu, tedy v obou vítězných filmech.… (více)

Reklama

Reklama