Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Vydejte se na oběžnou dráhu s Jamesem Bondem. Roger Moore v hlavní roli britsko-francouzského akčního filmu. Během přepravy je přímo z trupu Boeingu unesen nejnovější britský raketoplán Moonraker. Britská tajná služba proto povolá do akce agenta 007 Jamese Bonda. Ten se vydá napřed do Kalifornie, kde se raketoplány vyrábějí. Majitelem výrobní společnosti je francouzský magnát Hugo Drax, který Bonda vlídně přijme, avšak vzápětí vydá svým lidem pokyn ho zabít. Bond přežije enormní přetížení ve výcvikové centrifuze i pokus o atentát při lovu bažantů. Jeho další kroky směřují do Benátek, kde se vyrábějí skleněné komponenty pro Draxovu firmu. Tam 007 objeví laboratoř, ve které se kompletují kosmické satelity naplněné smrtícím nervovým plynem. Ty následně putují do Ria de Janeiro. James Bond se proto musí vydat na druhou stranu zeměkoule. To ovšem ještě není nic proti tomu, co jej čeká potom. Hugo Drax totiž připravil svérázný plán na způsob Noemovy archy. S několika desítkami vyvolených lidí chce odstartovat na tajnou vesmírnou stanici, nervovým plynem zlikvidovat veškeré lidstvo na Zemi a osídlit planetu „superrasou". A právě na oběžné dráze musí Bond – s pomocí americké agentky CIA Holly Goodheadové – lidstvo zachránit... (Česká televize)

(více)

Videa (3)

Trailer 1

Recenze (428)

sud 

všechny recenze uživatele

Tak a opět se vydávám na cestu proti proudu a tentokrát mile rád. Bondovkám jsem nikdy úplně nepropadl (no, těm s Connerym částečně možná jo), ale koukal jsem na ně vždycky rád. Sean Connery divákům přinesl tvář Jamese Bonda, George Lazenby z něho v tom jednom filmu udělal obyčejného chlápka a Roger Moore? Obdařil jej velkou nadsázkou a mračnem praštěných vynálezů. Zároveň však byl nejstarším Bondem, a tak, při vší úctě k němu, hlavně v těch pozdějších filmech, působily jeho fyzické eskapády směšně. Někde to možná nebyl záměr, ale v případě Moonrakera určitě ano. Nebo vám se to nezdá? Vždyť každá akční scéna vrcholí absurdně humorným gagem (souboj ve vzduchu o padáky, gondola s rakví), spoustu filmových odkazů rozpozná i malé dítě (Sedm statečných, Casablanca, Blízká setkání třetího druhu, o SW ani nemluvím), rvačka s kendistou mi silně evokovala SpencerHillovky, James Bond tu působí mnohem víc jako Bob Saint-Claire a nelítostný zabiják Čelisti tu nejen že nikoho nezabije - navíc se zamiluje a v závěru se přidá na Bondovu stranu. Důmyslná žánrová parodie, kterou jsem zařadil do své soukromé Bondovské TOP 5. 95%. ()

luka4615 

všechny recenze uživatele

007-11 Na snímku Moonraker je citelně znát, že se velmi markantně inspiroval "Star Wars: Epizode IV", která si odbyla svou premiéru o dva roky dříve. Bohužel, to, co vypadalo dobře v počinu George Lucase zde vypadá vážně nemístně a po většinu času i neskutečně vtipně. Avšak pokud od tohoto nepovedeného aspektu odhlédnete, dostanete opět svižnou špionskou záležitost, která nepostrádá zajímavého antagonistu s jeho motivacemi, futuristickou vesmírnou stanici či třeba starého známého zabijáka Jawse. Na závěr zde musím poznamenat, že vozový park v tomto snímku zůstal značně ochuzen, pročež se musíme spokojit pouze s raketoplány a "gondolovznášedlem" na motorový pohon. (HBO GO) „Mr. Bond, you defy all my attempts to plan an amusing death for you. You're hardly a sportsman, so why did you break off the encounter with my pet python?“ ()

Reklama

Lucasion 

všechny recenze uživatele

Moonraker - Sci-fi bondovka? Jen posledních 30 minut. James Bond se podívá do Benátek a na výzkumné středisko Nasa. Potká opět Čelisti "Jaws" a nakonec si zajede člunem do Amazonie, aby následně bojoval ve vesmíru. Hugo Drax (Michael Lonsdale) se snaží vytvořit rasu superlidí ve vesmíru a zároveň zničit veškeré lidstvo na Zemi. Roger Moore již po čtvrté v roli agenta 007. Moore a jeho bondovky tímto dílem už jasně spadly do komediálního žánru a zde to dokazuje už příliš mnoha scénami. Jinak je to stále dobrá Bondovka se vším všudy. (82 procent) ()

classic 

všechny recenze uživatele

„Moonraker” je v prvom rade ihneď odcudzený raketoplán, a to hneď na samom počiatku celého problému, keď ich je samozrejme ešte o čosi málo (na)viac, ale neupresním koľko presne, maximálne len to, že všetky majú jeden spoločný cieľ, za ktorým stojí odveký mizantrop, miliardár a magnát v jednom, 3x M - HUGO DRAX, čo si vo vesmíre (vy)budoval orbitálnu stanicu s prešibanou rušičkou radaru, čiže je naprosto neviditeľný, kde by najradšej vyviezol astronautov, a taktiež i k tomu vypestoval (vyšľachtil) akúsi super-rasu budúcich (nad)ľudí, tým pádom by sa musel zbaviť tých nižších, pozemských, tam dole, kam by najradšej vypustil satelitné balóny naplnené smrtonosným, nervovým plynom, pričom ich má k dispozícii neuveriteľných 56, že jeden dokonca vyhľadí až 100 miliónov ľudskej populácie, a tak si ich chce rozmiestniť presne tak, aby bol výsledok čo extrémne najúčinnejší ! Akonáhle sa do toho opäť zamotá James Bond, nebude ani jedného, voľného dňa, čo by sa ho niekto náramne neusiloval zniesť z tohto sveta, ide najmä o verného sluhu a zabijáka Changa, ktorý je jeho zlikvidovaním priam magicky posadnutý, a keď už ani jeho sily nestačia, tak sa na scénu vracia milovaná Čeľusť, aj s niekoľkými príjemnými prekvapeniami, extra. Spojku nachádza v Dr. Holly Goodhead, vycvičenej astronautke a agentke CIA, bez ktorej by sa asi vôbec nezaobišiel, zároveň sa stáva i jeho dievčaťom, ako to už býva vo zvyku. / „Mesačné hrable” , ako znie trochu divne preklad tejto jedenástej bondovky v sérii, je v podstate akousi podivuhodnou exhibíciou samých, akčných sekvencií s Jamesom Bondom, ktorý sa väčšinou nachádza vskutku v nezávideniahodnej situácii, a to len preto, že H. Drax príliš tlačí na pílu, keďže v ňom vidí svojho najväčšieho rivala, čo mu chce zhatiť všetky smelé plány, čiže sa časom možno sám otupí ? Ďalej, sci-fi nádych našťastie neprevláda po celý čas, iba vo finále, a pritom si myslím, že sa sem bohvieako nehodí, je to skrátka pritiahnuté za vlasy i občas zaujímavé, súčasne a prepchaté samými, popkultúrnymi odkazmi, len si treba na ne spomenúť... Záporák v podaní Michaela Lonsdalea bol podľa mňa vôbec jeden z najlepších ? Na to, že by mal byť Moonraker vesmírnym dobrodružstvom, obsahuje množstvo exotických scén z odľahlých kútov sveta, čo mu len pridávalo na samotnej atraktivite, áno, opäť výborná výprava Kena Adama, ale zároveň obsahuje i určitú predvídateľnosť, no aj skvelé, vizuálne efekty, za ktoré sa nemusí absolútne nikto hanbiť. Váhal som medzi 60 a 80 %, keď som sa nakoniec priklonil k tomu priemeru, ale v tomto prípade treba podotknúť, že ale k lepšiemu NADPRIEMERU, t. j. skutočné hodnotenie zodpovedá na stupnici 7/10, čo je zhruba niekde v strede. ()

Dan9K 

všechny recenze uživatele

Moonraker se snaží tvářit jako vážnější díl, ale o to větší debilita to je. Začátek s padáky je ale moc fajn. Následuje klasický úvod, kde je vždycky hodně keců, ale že by v těch kecech cokoli bylo, to ne. Seznámení s hlavním záporňákem je hodně vtipné, neb je to velký klavírista, který ovšem hraje asi tak dva tóny, kdežto my posloucháme 15. preludium od Chopina. Z ničeho nic se pan záporňák snaží Bonda zabít po celém světě. Dává to smysl, protože pan záporňák chce zabíjet všechny lidi. Bond se potuluje celým světem a potkává tam pořád ty stejné tváře. Potkává taky rekordní množství žen. S ženami se Bond obvykle líbá, nebo ho ženy chtějí zabít. Většinou obojí najednou. Vrací se i pan Jaws a stejně jako minule umí přežít všechno a vždycky je tam, kde má být. Co je šokující, je láska mezi Jawsem a něčím. Vidíme opět několik honiček na vodě (po dlouhé době a naposledy zazní 007 Theme!) a Bond zanechává rozbořené rogalo uprostřed národního parku Iguaçu, z čehož by ekologové neměli radost. Je ale otázka, co tam vůbec dělal, když ho Q a M poslali o 2 700km severněji. Scény se vůbec neustále mění a my chvílí střílíme bažanty, chvíli jezdíme na gondole po náměstí, najednou jsme na karnevalu v Riu, pak jsme na lanovce, pak posloucháme Sedm statečných na koních a nakonec raketoplány a vesmír! Jaktože se nikde nepíše, že James Bond je dadaismus?! A co je nejlepší, do raketoplánu stačí nasednout 8 sekund před startem! Normálně otevřete dveře, zapnete rychle bezpečnostní pás a hurá nahoru. Jaképak s tím sraní. Piloti raketoplánů jsou tvrdě trénováni k tomu, aby celou dobu letěli na autopilota a na konci letu posunuli levou rukou páčku trochu nahoru. Záchranou pro film je ovšem poslední půlhodina, která vstupuje do vod sci-fi se vším všudy a je to konečně něco nového a neokoukaného v sérii. Vesmír sice už byl v You Only Live Twice, ale tohle je jiná liga. Moc pěkná rádoby Vesmírná odysea část i nápad s archou. Do té doby byl záporňák politováníhodnou a zapomenutelnou figurou, ale tohle mu musím přičíst ke cti. Souboj ve volném prostoru s lasery je výborná taktika. Takhle putovat vesmírem je skvělý nápad a nemůže se na tom nic pokazit. Celé je to trošku Star Wars, ale nevadí. Shuttly, jak známo, jsou velmi mocné lodě. Vtipné na tom je, že ten konec není o nic debilnější, než celý zbytek filmu, ale diváci si té debility všimnou, až když se to odehrává ve vesmíru. Já jsem za to rád, protože to bylo aspoň něco nového. Na konci si ještě užijeme úplně stejný džouk, jako minule na konci, protože proč ne. Chtěl jsem už dát tu jednu hvězdu, ale závěrečná půlhodina mě obměkčila, tohle si budu pamatovat, narozdíl od mnoha předchozích dílů, které už splývají v jednu skrumáž. ()

Galerie (134)

Zajímavosti (37)

  • Zvuky počítačů jsou totožné jako na vesmírné lodi Nostromo z filmu Vetřelec (1979). (keyzersoze)
  • V jedné scéně při stavu beztíže je u Bonda (Roger Moore) vidět u pasu lanko, na kterém je zavěšený. (ČSFD)

Související novinky

Zemřel herec Michael Lonsdale

Zemřel herec Michael Lonsdale

22.09.2020

Ve věku 89 let zemřel v pondělí v Paříži filmový a divadelní herec Michael Lonsdale. Informaci předala zpravodajská televize BBC s odkázáním na jeho agenta. Britsko-francouzský herec se narodil v… (více)

Reklama

Reklama