Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Vydejte se na oběžnou dráhu s Jamesem Bondem. Roger Moore v hlavní roli britsko-francouzského akčního filmu. Během přepravy je přímo z trupu Boeingu unesen nejnovější britský raketoplán Moonraker. Britská tajná služba proto povolá do akce agenta 007 Jamese Bonda. Ten se vydá napřed do Kalifornie, kde se raketoplány vyrábějí. Majitelem výrobní společnosti je francouzský magnát Hugo Drax, který Bonda vlídně přijme, avšak vzápětí vydá svým lidem pokyn ho zabít. Bond přežije enormní přetížení ve výcvikové centrifuze i pokus o atentát při lovu bažantů. Jeho další kroky směřují do Benátek, kde se vyrábějí skleněné komponenty pro Draxovu firmu. Tam 007 objeví laboratoř, ve které se kompletují kosmické satelity naplněné smrtícím nervovým plynem. Ty následně putují do Ria de Janeiro. James Bond se proto musí vydat na druhou stranu zeměkoule. To ovšem ještě není nic proti tomu, co jej čeká potom. Hugo Drax totiž připravil svérázný plán na způsob Noemovy archy. S několika desítkami vyvolených lidí chce odstartovat na tajnou vesmírnou stanici, nervovým plynem zlikvidovat veškeré lidstvo na Zemi a osídlit planetu „superrasou". A právě na oběžné dráze musí Bond – s pomocí americké agentky CIA Holly Goodheadové – lidstvo zachránit... (Česká televize)

(více)

Videa (3)

Trailer 1

Recenze (429)

Matty 

všechny recenze uživatele

Bondův vesmírný úlet dnes překvapivě působí letitě hlavně vinou zadních projekcí během jinak nešizených akčních scén (souboj v oblacích se skutečně natáčel v oblacích, souboj na lanovce skutečně vysoko nad zemí). Závěrečné vesmírné sekvenci více než nedigitální triky škodí pomalost, zvrhávající se ve stavu beztíže až do poetičnosti (proto bych inspiraci viděl spíše ve Vesmírné odysei, na které také spolupracoval Ken Adam, než ve Hvězdných válkách). Ta je stejně nepatřičná jako komické přívěšky veškeré ve filmu obsažené akce. Bitka s maskovaným bojovníkem by klidně mohla být nějakou vystřiženou konfrontací inspektora Clouseaua s Katoem (za tohle Tě, češtino, občas proklínám). Přes tyto výhrady i přes celkový posun série poměrně zvláštním směrem (naštěstí jen dočasný) Moonraker není špatným, a už vůbec ne nudným filmem. 65% Zajímavé komentáře: Marigold, Terminus, masr, corpsy ()

Bloody13 

všechny recenze uživatele

Nejsem fanda starých bondovek, hlavně těch z 60. a 70. let, takže čest výjimkám (třeba Muž se zlatou zbraní). Zřejmě mi nesednul ten Bondův alternativní vesmír, v němž jeden člověk neustále dokola a s těžkou naivitou zachraňuje svět, skvěle ovládá řízení lodí, ponorek, letadel i kosmických raketoplánů, a při sebevražednější akci je nemožný ho jakkoliv zranit. Po každym úspěšnym zásahu navíc vyzvrací nějakou tu hlášku (protože je to prej strašně cool) a z jeho neodolatelnýho šarmu svrbí rozkrok všem buchtám z okolí. Takže co díl, to minimálně dvě, nejlépe tři opíchané kolegyně či špionky. A co nevošuká, to zmlátí nebo rovnou zabije - samozřejmě s výjimkou svých nadřízených. Člověku pak nezbývá nic jinýho, než se na všechna bondovská dobrodružství koukat jako na komedie, což Moonraker rozhodně je: velkou měrou i díky Jawsovi, dost možná tomu nejsympatičtějšímu "záporákovi" z celýho seriálu. ()

Reklama

genetique 

všechny recenze uživatele

#11 - Z dovtedy natočených bondoviek sa jedná podľa môjho asi o najslabšiu variantu špiónových príbehov. Dej nemá až takú účinnú zložku, ktorou doteraz prekvapovali jeho časti, nemá dobrú bond-girl, nemá dobrého Bonda. Moore nám starne a je to očividné. V súbojoch na telo už nestíha a keď mázviesť nejakú ženskú obeť, príde mi tá staroba neprirodzená. Navyše parodickosť v niektorých scénach je nanajvýš nevkusná, 'Čeľuste' už tiež nebol až taký účinný ako predtým a laserová myšlienka u mňa tiež stroskotala. 55%. ()

D.Moore 

všechny recenze uživatele

Tři a půl hvězdy. Napíšu hned ze začátku, že na Moonrakeru mi vadí hlavně Richard Kiel. Jeho Jaws je tady prostě navíc, naprosto zbytečný a - přiznejme si to - trapný. Doslova nesnáším scény s copatou vyprsenou blondýnkou, ať už jde o jejich setkání nebo o to, co se s nimi stane v závěru filmu. Brrr. Jaws tu zkrátka být neměl, ale znáte to - když se postava jednou divákům líbí, proč ji tam nenacpat znovu, že, páni filmaři? No nic. Zbytek filmu je absolutně bez výhrad. Bondovka je to nadsazená (podobně jako Brosnanova Dnes neumírej), má ze všech nejblíže k parodování sebe sama, a o to více pobaví. Jízda v Benátkách, honička na řece v Riu... Absolutní uznání si ale režisér Gilbert spolu se skladatelem Barrym zaslouží za scénu útěku sličné pilotky před dobrmany. Ačkoliv patří k těm krutějším, je neskutečně krásně natočená. Jo a Lois Chiles je jedna z nejkrásnějších bongirl vůbec.__P.S. Hudba burácející při startu a letu do vesmíru... Božská věc. ()

sud 

všechny recenze uživatele

Tak a opět se vydávám na cestu proti proudu a tentokrát mile rád. Bondovkám jsem nikdy úplně nepropadl (no, těm s Connerym částečně možná jo), ale koukal jsem na ně vždycky rád. Sean Connery divákům přinesl tvář Jamese Bonda, George Lazenby z něho v tom jednom filmu udělal obyčejného chlápka a Roger Moore? Obdařil jej velkou nadsázkou a mračnem praštěných vynálezů. Zároveň však byl nejstarším Bondem, a tak, při vší úctě k němu, hlavně v těch pozdějších filmech, působily jeho fyzické eskapády směšně. Někde to možná nebyl záměr, ale v případě Moonrakera určitě ano. Nebo vám se to nezdá? Vždyť každá akční scéna vrcholí absurdně humorným gagem (souboj ve vzduchu o padáky, gondola s rakví), spoustu filmových odkazů rozpozná i malé dítě (Sedm statečných, Casablanca, Blízká setkání třetího druhu, o SW ani nemluvím), rvačka s kendistou mi silně evokovala SpencerHillovky, James Bond tu působí mnohem víc jako Bob Saint-Claire a nelítostný zabiják Čelisti tu nejen že nikoho nezabije - navíc se zamiluje a v závěru se přidá na Bondovu stranu. Důmyslná žánrová parodie, kterou jsem zařadil do své soukromé Bondovské TOP 5. 95%. ()

Galerie (134)

Zajímavosti (39)

  • V době, kdy se francouzská filmová studia potácela před finančním krachem, přišla „záchrana z nebes“ a všechny kapacity hlavních filmových studiích byly pronajaty na čtvrt roku tvůrci tohoto filmu. (sator)
  • Natáčení probíhalo ve Francii, Itálii, Brazílii, na Guatemale a v USA. Některé speciální efekty jsou pak dotočeny v anglickém studiu Pinewood. Natáčelo se od 14. srpna 1978 do 27. února 1979. (Terva)
  • Richard Kiel, který si zopakoval roli Jawse po účinkování ve filmu Špion, který mě miloval (1977), pronesl v obou filmech jen jedinou větu, a to v závěru snímku Moonraker, kdy si připíjí se svou přítelkyní v podání Blanche Ravalec. (Lorge)

Související novinky

Zemřel herec Michael Lonsdale

Zemřel herec Michael Lonsdale

22.09.2020

Ve věku 89 let zemřel v pondělí v Paříži filmový a divadelní herec Michael Lonsdale. Informaci předala zpravodajská televize BBC s odkázáním na jeho agenta. Britsko-francouzský herec se narodil v… (více)

Reklama

Reklama