Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Vydejte se na oběžnou dráhu s Jamesem Bondem. Roger Moore v hlavní roli britsko-francouzského akčního filmu. Během přepravy je přímo z trupu Boeingu unesen nejnovější britský raketoplán Moonraker. Britská tajná služba proto povolá do akce agenta 007 Jamese Bonda. Ten se vydá napřed do Kalifornie, kde se raketoplány vyrábějí. Majitelem výrobní společnosti je francouzský magnát Hugo Drax, který Bonda vlídně přijme, avšak vzápětí vydá svým lidem pokyn ho zabít. Bond přežije enormní přetížení ve výcvikové centrifuze i pokus o atentát při lovu bažantů. Jeho další kroky směřují do Benátek, kde se vyrábějí skleněné komponenty pro Draxovu firmu. Tam 007 objeví laboratoř, ve které se kompletují kosmické satelity naplněné smrtícím nervovým plynem. Ty následně putují do Ria de Janeiro. James Bond se proto musí vydat na druhou stranu zeměkoule. To ovšem ještě není nic proti tomu, co jej čeká potom. Hugo Drax totiž připravil svérázný plán na způsob Noemovy archy. S několika desítkami vyvolených lidí chce odstartovat na tajnou vesmírnou stanici, nervovým plynem zlikvidovat veškeré lidstvo na Zemi a osídlit planetu „superrasou". A právě na oběžné dráze musí Bond – s pomocí americké agentky CIA Holly Goodheadové – lidstvo zachránit... (Česká televize)

(více)

Videa (3)

Trailer 1

Recenze (428)

Willy Kufalt 

všechny recenze uživatele

FILMOVÝ SCI-FI MARATON 2023 – země č. 5: VELKÁ BRITÁNIE: „Pokud je mi známo, ve vesmíru nejsou žádná roční období.“  Předchozí bondovky z toho mála, co jsem viděl, se sci-fi žánrem lehce koketovaly skrze nevšední technické vynálezy. Regulérní sci-fi díl série s agentem 007 v době, kdy celý svět šílel ze Star Wars, tak nepůsobí až tolik WTF třeba oproti sci-fi dílu Četníka ze Saint Tropez s mimozemšťany ze stejného roku. Ty dvě hodiny jsou narvány vesměs slušnou akční zábavou, která mě chytla určitě mnohem víc, než u předchozího Agenta, který mě miloval, jen mi ve finále vadí pár aspektů. V nejedné scéně se stává Moonraker cílenou parodií plnou ulítlých nápadů, schválně neuvěřitelných akčních scén s opět přítomným šíleným zubatým útočníkem (jedna přijde hned ve skvělém úvodu!) a dokonce i parodických odkazů na filmové klasiky, ať už je to závěrečná scéna Teď se nedívej s plující lodní rakví po benátském kanálu (zde coby začátek humorné akce s řádkou absurdních zvratů), hláška z Casablancy v nečekanou chvíli nebo k závěru vesmírné scenérie a konstrukty vizuálně evokující 2001 Vesmírnou odyseu... JENŽE stále zbývá dost sekvencí, kdy se Moonraker bere vážně, táhne se, vtip mizí a ne vždy se mi pak dařilo okamžitě naladit na odlišnou náladu. Raději však ho budu brát jako parodii a tudíž tolik neřešit, jak je často zvláště v první polovině rozstříštěn do mnoha scén a zápletek bez přímé návaznosti, a do jisté míry mu odpustím i tu přeplácanost, když přichází po celou dobu s dostatkem nápadů. Jen ta délka (spolu s onou nevyrovaností) mi přijde na film svého druhu přepálená. Roger Moore mě také žel ani napodruhé vůbec nebral a připadal mi v hlavní roli nezáživný, naštěstí bondgirl Lois Chiles vyniká dostatečným půvabem, „Zubák“ je v rámci parodie dokonale bizarním protivníkem v akci a díky Michaelu Lonsdalovi v roli ústředního záporáka, budujícího s využitím vesmírné techniky své nové impérium směrem k destruktivním plánům, má film alespoň jeden výrazný herecký výkon. [70%] ()

luka4615 

všechny recenze uživatele

007-11 Na snímku Moonraker je citelně znát, že se velmi markantně inspiroval "Star Wars: Epizode IV", která si odbyla svou premiéru o dva roky dříve. Bohužel, to, co vypadalo dobře v počinu George Lucase zde vypadá vážně nemístně a po většinu času i neskutečně vtipně. Avšak pokud od tohoto nepovedeného aspektu odhlédnete, dostanete opět svižnou špionskou záležitost, která nepostrádá zajímavého antagonistu s jeho motivacemi, futuristickou vesmírnou stanici či třeba starého známého zabijáka Jawse. Na závěr zde musím poznamenat, že vozový park v tomto snímku zůstal značně ochuzen, pročež se musíme spokojit pouze s raketoplány a "gondolovznášedlem" na motorový pohon. (HBO GO) „Mr. Bond, you defy all my attempts to plan an amusing death for you. You're hardly a sportsman, so why did you break off the encounter with my pet python?“ ()

Reklama

Lacike 

všechny recenze uživatele

James Bond: Star Wars. Tento diel mi pripada ako remake toho minuleho, len je to v kazdom ohlade absurdnejsie. Takze magor, ktory chce vyhladit zem chce znovuvybudovat civilizaciu vo vesmire. A namiesto ruskej agentky sa Bond zblizuje s americkou. Jaws a jeho nekonecne pokusy zabit Bonda tu su znova. Akurat uz pôsobia jak parodia. Absurdny humor v tomto diely prekrocil hranicu unosnosti. Rovnako ako sci-fi prvky v akcii, ktorej vrcholom je paprskometova prestrelka vo vesmire. A to nemyslim ako pochvalu. Aj akcne sceny mimo vesmir su uz prehnane. Vlastne tento diel ma natolko riedku zapletku, ze je len sledom akcnych scen. Po technickej stranke perfektnych ale zaroven strasne prehnanych. Za vsetky spomeniem uvodnu bitku vo vzduchu, pôsobivu bitku s aziatom v muzeu, nahanacku na lodiach v Benatkach a bitku na lanovkach. Z hereckeho obsadenia je tu velka cast z nich z minuleho dielu. Novy je len nevyrazny hlavny zaporak a priemerne pekna a zaujimava bondgirl. Lepsia je len uvodna pesnicka. Dalsi diel sa snad vrati na zem nielen miestom ale aj stylom. 6/10. ()

choze 

všechny recenze uživatele

"Měli bychom se spojit" - "To by mohlo být příjemné." Konečně svižná a zábavná postarší bondovka. Unesený raketoplán je originální startovní bod a finále ve vesmíru totální over the top. Pár hlášek a nápadů mě odbouralo, ale vystřihl bych ty nejpitomější fóry, to jest celou linii s Jawsem, a přitlačil na akční choreografii - akce je dost, dokonce jsou tu hned dvě honičky motorových člunů, ale bitky jsou chabé a laserovou bitvu ve vesmíru v bondovce snad nikdo vidět ani nechtěl. Taky mě zamrzelo, že Corinne Cléry, pro kterou mám slabost, odešla ze scény tak brzy, i když měla stylovou smrt. Moore byl na můj vkus trochu moc koženej, Drax mě bavil víc než Blofeld, ale pořád to není nějak úžasný záporák. ()

Lima 

všechny recenze uživatele

007__č.11__Sci-fi bondovka? Proč ne. Jako experiment dobrý. Celý svět zrovna šílel po Star Wars, takže ta závěrečná bitka s paprskomety se dá z producentského hlediska celkem pochopit, ačkoliv se mi líbila na celém filmu nejméně. Ale jinak celý film běží jak správně namazanej stroj, honička na člunech, boj na lanovkách, souboj v muzeu skla, zkrátka akce střídá akci (někdy dost komiksově laděnou, za což může hlavně Jaws a jeho téměř nadpřirozené schopnosti, přeci jenom překousnout ocelové lano od lanovky není tak běžná věc :o)). Oblíbenec tehdejšího diváckého publika - nezničitelný zabiják Jaws v podání Richarda Kiela - tu slaví comeback a stal se tak jediným záporákem, který se objevil ve dvouch bondovkách (Blofelda nepočítám). Roger, přehoupnuvší padesátku, se tady ještě celkem dá.... ()

Galerie (134)

Zajímavosti (39)

  • Natáčení probíhalo ve Francii, Itálii, Brazílii, na Guatemale a v USA. Některé speciální efekty jsou pak dotočeny v anglickém studiu Pinewood. Natáčelo se od 14. srpna 1978 do 27. února 1979. (Terva)
  • Zvuky počítačů jsou totožné jako na vesmírné lodi Nostromo z filmu Vetřelec (1979). (keyzersoze)
  • Roger Moore chcel po tejto „vesmírnej“ snímke s rolou Bonda skoncovať. Rozmyslel si to, keď nasledujúca adaptácia Len pre tvoje oči () sa príbehom vrátila k špionáži príznačnej pre Fleminga. (Biopler)

Související novinky

Zemřel herec Michael Lonsdale

Zemřel herec Michael Lonsdale

22.09.2020

Ve věku 89 let zemřel v pondělí v Paříži filmový a divadelní herec Michael Lonsdale. Informaci předala zpravodajská televize BBC s odkázáním na jeho agenta. Britsko-francouzský herec se narodil v… (více)

Reklama

Reklama