Reklama

Reklama

Obsahy(1)

V jednom malém království mají panovníka, kterého máloco udrží doma. Král Vilém (J. Čenský) s královnou Olivií (T. Kostková) jsou stále na cestách a s velkorysostí sobě vlastní přenechávají vládu nad říší královské radě, ve které mají hlavní slovo rádcové Ferenc (M. Vladyka) a Lorenc (J. Lábus). Jejich hlavním zájmem je vypisovat čím dál častěji nové daně, jejichž prostřednictvím získávají stále větší příjmy do vlastní kapsy. Práva obyčejných lidí chrání jen loupežník Karaba (O. Vetchý), který přepadá výběrčí daní a nespravedlivě vybrané peníze zase vrací původním majitelům. Když se mu narodí dcera Anička (K. Janovičová), uloží své loupežnické „nádobíčko“ včetně staré bambitky hluboko na dno velké truhly a vrátí se ke svému původnímu hrnčířskému řemeslu. Ve stejnou dobu se královským manželům narodí syn Jakub (T. Klus). Obě děti se později, na prahu dospělosti, setkají a ke slovu se znovu dostane loupežníkova bambitka, která napravuje zlodějinu královských rádců… (Česká televize)

(více)

Videa (2)

TV spot 1

Recenze (695)

Padme_Anakin 

všechny recenze uživatele

Tak tohle se povedlo, velmi příjemné překvapení, zábavné a vtipné. Tomáš Klus v roli nerozhodného a jaksi nemotorného prince mě pravidelně rozesmíval, Kamila Janovičová byla okouzlující hrnčířka a parádní loupežnice, no a Ondra Vetchý si toho taťku vyloženě užil. Mimo hlavní postavy se mi moc líbila dvojice Vilma Cibulková - Petr Štěpánek, byli báječní. Ta spousta hlášek a fórků bude chtít opáčko, což si o Vánocích směle dopřeji. ()

Stanislaus 

všechny recenze uživatele

K (prvnímu) Tajemství staré bambitky jsem se dostal relativně pozdě a po spoustě jiných pohádkách. I tak se jedná o jeden z povedenějších pohádkových příběhů z tuzemské produkce, který nestojí na nesympatických a uječených postavičkách, nýbrž na dobře napsaných (a veskrz i slušně zahraných) charakterech - ať už šlo o milou Aničku, bodrého Karabu či zlotřilé rádce Ference a Lorence. Bizarní daně na sto a jeden způsobů byly humorné, zatímco kuchařská romance a pár cestovatelských štěků královských rodičů mě minuly svým účinkem. Lepší tři hvězdičky! ()

Reklama

Slarque 

všechny recenze uživatele

Je s podivem, že pod námětem k této pohádce jsou podepsáni tři lidé. Přitom je to jen další kombinace mnohokrát použitých motivů. A kombinace nijak nápaditá. Zaujme jen aktuální paralela s naší vládou a ekonomickými reformami. Také je zvláštní, že filmaři každou chvíli přijdou s mladou kráskou, ale na osmnáctiletého mladíka si tu hraje Tomáš Klus. Veskrze průměrná televizní pohádka, ale přidávám jednu hvězdičku za otevřenou výzvu k rebelii. ()

Peytl 

všechny recenze uživatele

Škoda snad jen toho, že my, české tlamy, máme takový zvrácený ( k zvracení) pocit a přesvědčení, zasmějeme-li se něčemu špatnému, pak je prakticky dobojováno, hotovo, vyhráno, fertig...a dvacet let zlodějny je vyřešeno. Úplně vidím ty obýváky Hele, mámo, ten Lábus, to je hlína, co, to se jim povedlo, jsem si zechcal slipy. A co teprve ty papírový peníze, táto, to je gól, ty snad měli křišťálovou kouli, to Ráthovi nandali. Takže je paradoxně možné, že si pohádku objednala nějaká kurva ze Strakovky (není důležité za koho kope), že je tedy ČT opravdu zkratka pro čuráčí techtle, a že je Klus dvojitý agent. Ovšem i já jsem jen slabá fena, svůj břitký intelekt odhazuji v dál, vidím-li kvalitní výpravu, zatímco mé slechy z konzervy konzumují celkem obstojný bigbít a co si budem nalhávat, pro zrzky jsem měl vždy slabost, pokud je navíc tak sladce šukatelná, volím taky kohokoliv ( Ja,Ja, natürlich, herr Henlein) a u piva to s chlapama rozebéřem. Koneckonců, on je ten bordel vlastně bezva, no ne? ()

Necrotongue 

všechny recenze uživatele

Tak nevím.Viděl jsem pohádku se solidním obsazením,která na mě příliš nefungovala.Běžně pohádky za chybějící logiku nekritizuji,ale čeho je moc...Myslím,že ani v zemích stižených extrémním katolicismem se sedmnáctiletá holka nemusí ptát tatínka,co jí kde narostlo,děti si z pohádky jistě odnesou poučení plynoucí z odkazů na politickou situaci,některé monology a dialogy hraničily s demencí a celý film pro mě zachraňoval překvapivě Tomáš Klus,který dělal,co mohl.Příklad by si z něho mohla vzít Tereza Kostková,která byla absolutně zoufalá. ()

Galerie (156)

Zajímavosti (11)

  • Pohádka se natáčela na přelomu července a srpna roku 2011 na Státním hradě Bítov, v Muzeu lidových staveb v Kouřimi, na Státním zámku Lemberk a ve Skanzenu lidové architektury v Přerově nad Labem. Filmovalo se také na pískovcových skalách Bilé kameny, též Sloní kameny či Beran na Liberecku u Jítravy. (milaneg)
  • „Zavolali mi z České televize, že se chystá na tuto roli konkurz. Věděli o mně, protože jsem již hrála roli Veroniky v ostravském seriálu o středoškolácích 4teens (od r. 2011). Tak jsem to šla zkusit znovu. Scénář mě zaujal hned na konkurzu,“ uvedla Kamila Janovičová, která ztvárnila roli Aničky. (SONY_)
  • Ve scéně, v níž si přijde princ Jakub (Tomáš Klus) za rádcem Lorencem (Jiří Lábus) pro peníze „na dárek“, můžeme na stěně vidět historickou Seutterovu mapu Moravy z 18. století. (SONY_)

Reklama

Reklama