Reklama

Reklama

42

Trailer 2

Na začátku baseballové sezóny 1946 se majitel týmu brooklynských Dodgers Branch Rickey rozhodne podepsat smlouvu s Jackie Robinsonem, velmi talentovaným černošským sportovcem. Jackie je na zkušenou poslán na farmu Dodgers - Montreal Royals, aby předvedl svůj um. Rickey Jackieho varuje, že mu sice dobře zaplatí, ale že se musí připravit na nemístné rasové narážky, a to nejen od diváků, ale i od soupeřů. Když Jackie cítí podporu majitele týmu, nabídku přijímá. Záhy se ožení a po skvělém úvodu sezóny v Montrealu je nominován k Dodgers. Robinson je tam vystaven nepokrytému rasismu ze všech stran. Díky své ohromné odvaze a talentu si postupně získává svými výkony nejen spoluhráče, ale i fanoušky a také úctu soupeřů. (TV Nova)

(více)

Videa (24)

Trailer 2

Recenze (300)

OG_Swifty 

všechny recenze uživatele

Co jsem prisel na Novy Zeland, zacal jsem se zajimat o sporty, ktery u nas moc popularni / dostupny nejsou - rugby, americky fotbal a nove taky baseball. O baseballu se u nas skoro vubec nemluvi, ale v americe je to jeden z nejstarsich sportu a z americkych filmu casto srsi ruzny odkazy na nejaky vyznamny hrace, jejichz jmeno jsme nikdo nikdy neslysel. Kdyz jsem zacal s baseballem, tak skutecne nekdy v dubnu se hralo a vsichni meli dres s cislem 42 - ted uz konecne vim, proc a kvuli komu to vlastne bylo. Mam tyhle sportovni filmy rad a pokud mi sednou herci a pribehova linka, tak nemam duvod tomu nedat plny pocet. Herci mi sedli, nigga tu buzeraci ustal (ve filmu jednou rozmlati palku, ale prej je to vymysleny pro potreby filmu) a pravem je to hrdina baseballu. ()

maseer2 

všechny recenze uživatele

sportovní pecka, která má oproti jiným filmům se sportovní tématikou obrovskou výhodu v podobě silného sociálního podtextu.. sympatického baseballistu černé pleti jdoucího v první linii boje proti rasové segregaci v tehdejší Americe plné zabedněných idiotů (aspoň podle toho, co ukazuje tento film) si totiž prostě nejde neoblíbit.. nevzpomínám si, kdy jsem naposled při sledování sportovního filmu hlavnímu hrdinovi tak hrozně moc fandil.. silné 4* ()

Reklama

ABLABLABLA 

všechny recenze uživatele

"Jackie is definitely brunet." U životopisných snímků, pokud sami o jejich životech nemáte páru, težko hodnotit, do jaké míry jsou autentické. Tento se mi ale líbil a docela i pozdával, že si snad moc nevymýšlel. Rozhodně tu platí jako u většiny sportovních filmů, že si tu najde své i nesportovec, tady konkrétně dobře rozvinutou reakci okolí na černochy v 50. letech. Velmi "krásný" byl takový malý okamžik, kdy tam seděl v tribuně otec se synem a otec začal pořvávat, ať ten černoch vypadne z hřiště. Syn nevěděl, co se děje, ale viděl, že bučí všichni, tak se začal opičit po dospělých, protože si myslel, že je to správné. No a takhle je to vždycky se vším i celým tímto filmem.. Předsudky, škaredá to věc. Rasismus ještě horší. Každopádně herecké výkony na výbornou, nějaký ten humor pro mě tam byl taky, přikápli tam trošku romantiky, trošku rebelantství, starého H. Forda, mladého Ch. Bosemana a krásnou N. Beharie a máte z toho parádní snímek na 4*. "Come on, take a shower with me, Jackie. I didn't mean it..." ()

rollman1 

všechny recenze uživatele

Lidi jsou svině, ať už černí, či bílí. Člověk je člověk a krev máme všichni stejnou. (až na Toncka, ten ji má železnou, aby jí mohl dávat do sběru.) V tomto filmu to zase skvěle vystihli a jsme svědky zrození černošské hvězdy, která to nebude mít na své cestě vůbec lehké, ale na konci stojí něco, za co stojí vydržet. Je to úcta. Výborný film se super obsazením, scénářem a příběhem. Skoro co 10 minut jsem měl husí kůži. Miluji sportovní dramata a tento zase potvrdil proč. ()

stuntmanMIKE odpad!

všechny recenze uživatele

Tak si vravím prečo si toto ja kurva robím... Prečo si púšťam film, o ktorom viem, že ma nasere. Máme tu krásny príklad toho ako sa Američania zas a znova pchajú do riti čiernym aby ukázali svoju toleranciu. Všetci biely vo filme sú zlí, zákerní a všetkým trčí slama z topánok, zatiaľ čo všetky "gorily v hmle" sú dobré, spravodlivé a je im neskutočne krivdené. Jasný príklad toho ako sa dá zaujímavý životný príbeh, ktorý sa mal poňať športovo, sprasiť na idealistickú pičovinu plnú pátosu, klišé a humanistických sračiek. Miesto toho aby sa čierni pchali do zadku nám za to, že sme ich vytiahli z pralesa a dali im možnosť vstúpiť do civilizácie (a aj do tej nudnej hry zvanej "bejsbol"), tak čierni za pomoci bielych "nadčasových" tupcov dostali do rúk rasovú kartu, ktorú nám budú otĺkať o hlavu až kým nevymrieme... Well fuck you very much USA... ()

Galerie (55)

Zajímavosti (21)

  • 15. dubna každý rok je v americké MLB tzv. "Jackie Robinson Day", kdy všichni hráči na hřišti mají na zádech právě číslo 42. Tradice byla zavedena v roce 2004. (MeanWhile)
  • Domáci tým má vždy na dresu název teamu, protože diváci ví, v jakém jsou městě, zatímco hostující tým má na dresu s ohledem na diváky název města. Není proto možné, aby se v jednom zápase setkaly týmy, které mají názvy týmu na drese. Příkladem je utkání Brooklyn Dodgers a Philadephii Philies. (kubsov)
  • Jackie Robinson předčasné zemřel v roce 1973 na srdeční záchvat, který dostal u svého domova v severním Stamfordu v Connecticutu ve věku 53 let. Záhy po smrti manžela začala vdova Rachel Robins usilovat o to, aby vznikl další film. Dočkala se 40 let po manželově smrti, v roce 2013, kdy vznikl právě tento film 42. (Posheidon)

Související novinky

Herec Chadwick Boseman zemřel ve věku 43 let

Herec Chadwick Boseman zemřel ve věku 43 let

29.08.2020

Hvězda Black Panthera herec Chadwick Boseman zemřel ve věku 43 let. Talentovaný herec prohrál svůj čtyřletý boj s rakovinou tlustého střeva. Boseman hrál kromě krále ve filmech od Marvelu také ve… (více)

Reklama

Reklama