Reklama

Reklama

Zbav se svých miláčků

  • USA Kill Your Darlings (více)
Trailer 1

VOD (1)

Obsahy(1)

Doposud nevyprávěný příběh, který v roce 1944 na kolumbijské univerzitě svedl dohromady mladičkého Allena Ginsberga, Jacka Kerouaca a Williama Burroughse o vraždě, jež stála u zrodu generace bítníků. Daniel Radcliffe jako Allen Ginsberg, hvězda generace bítníků, v životopisném příběhu z doby básníkových studií na kolumbijské univerzitě. Píše se rok 1944 a mladičký Ginsberg sebou nechá coby student kolumbijské univerzity beznadějně vláčet okouzlujícím Lucienem Carrem. Kromě Carra se Ginsberg přátelí se začínajícími spisovateli Williamem S. Burroughsem a Jackem Kerouacem. Společně utvářejí takzvanou generaci bítníků. O poznání starší David Kammerer, nula bezhlavě obdivující skvělého Carra, zemře za nevysvětlitelných okolností. Policie z jeho vraždy kromě Carra podezřívá ještě Burroughse a Kerouaca, a tak se všichni ocitnou ve vazbě. Policejní vyšetřování zásadně ovlivní celoživotní tvorbu začínajících umělců. (HBO Europe)

(více)

Videa (4)

Trailer 1

Recenze (149)

slunicko2 

všechny recenze uživatele

The beat generation misses a beat (drjgardner z IMDb). 1) 40letý scénárista, režisér a koproducent, otevřený homosexuál John Krokidas ve své celovečerní prvotině zabíjel své miláčky (Kill his darlings znamená podle Williama Faulknera, že autor musí části svého díla, které jinak považuje za výborné, v zájmu celkového vyznění vyškrtnout.) tak moc, až se film stal chvílemi nepřehledným, nepřiměřeně zjednodušeným a místy zcela mimo._____ 2) Podrobnosti o Carrově životě, jeho stycích s beatníky, jeho díle i vraždě, kterou spáchal, následném pobytu ve vězení a dalším jeho životě._____ 3) Mnohé rozdíly mezi skutečností a filmovým podáním lze vysvětlit faktem, že film není primárně o Lucienu Carrovi, ale o Allenu Ginsbergovi. Snímek presentuje Ginsbergův pohled (jistě zasvěcený, ale také velmi subjektivní) na to, čeho byl svědkem a co se ho tak silně dotýkalo._____ 4) 24letý Daniel Radcliffe (Allen Ginsberg) zde vystupuje jako vypravěč. 26letý velmi přitažlivý Dane DeHaan (Lucien Carr) své postavě vdechl velkou životnost a je spiritus agens toho, co se na plátně odehrává. 31letý Jack Huston (Jack Kerouac) a 33letý Ben Foster (William Burroughs) mě příliš nezaujali._____ 5) Lucien Carr je tvůrcem "New Vision", these vycházející z transcedentalismu amerického esejisty, filosofa a básníka Ralpha Waldo Emersona (zemřel 1882) a pařížského bohémství. New Vision podpořila beatnickou tvůrčí revoltu. Obsahuje tři základní myšlenky: 1. Obnažené sebevyjádření je zdrojem tvořivosti. 2. Umělcovo vědomí se rozšiřuje vyšinutím smyslů. 3. Umění se vymyká konvenční morálce. ()

Rosaviva 

všechny recenze uživatele

Odsledovala jsem přibližně 50 minut a vypnula jsem to. Zápletka celého filmu mi nějak zůstávala ukrytá a jestli jsem to měla pochopit až ke konci filmu, tak jsem neměla trpělivost to vydržet. MCH, pro mě jediný důvod, proč jsem se na to vůbec dívala, tam skoro nebyl a zbytek hereckého obsazení bylo tragicky nesympatické (v čele s Dane DeHaanem, proč je v současnosti tak populární mi uniká). 2* ()

Reklama

MontyBrogan 

všechny recenze uživatele

Super obsadenie. Nemyslím tým, že viem, ako všetci beatnici aj s ich profesormi a rodičmi vyzerali, ale že sa na predvádzané charaktery herci hodili. Obsah mi však pripadal prvoplánový, aj keď ide o skutočný príbeh. Niektoré povrchné gestá by asi neuvítali osobnosti, podľa ktorých film vznikol. Odmietať formu stanovenú v literatúre a zároveň si túto rebéliu vizualizovať do jasne danej formy obyčajného vandalizmu si trochu protirečí. Kto vie, možno to bolo presne tak a ja vlastne nesúhlasím s ich hnutím. ()

Padme_Anakin 

všechny recenze uživatele

Jsou mladí, chtějí žít naplno, touží po změně, v hlavě mají spoustu myšlenek, odmítají autority a nesnášejí instituce, testují vlastní hranice, ať už hulením, pitím nebo něčím ještě tvrdším... Překvapivě jsem v sobě našla dostatek pochopení a shovívavosti pro rozervanou, křehkou, strádající duši umělcovu, asi že mi taky kdysi bylo dvacet.. ()

nirvanafan 

všechny recenze uživatele

Toto mne velmi potěšilo. Hurá do boje s rigidním školním systémem! Stejně nechápu, na co by spisovatelé a básníci potřebovali školu. Od jednoho čsfďáckého kolegy jsem se kdysi dozvěděla, že jsem ve svých komentářích moc smířlivá. Tentokráte tedy kruh poruším a vzkazuji těm, kterým beatníci nic neříkají a ještě tím machrují v komentech jako by se bylo čím chlubit. Postavte se před zrcadlo a opakujte: "Jsem hloupý literaturou nedotčený ignorant." Nejméně desetkrát, prosím. ()

Galerie (31)

Zajímavosti (6)

  • V roce 2008 získal roli Allena Ginsberga Daniel Radcliffe. Měl před sebou však ještě natáčení posledních dvou dílů filmové série Harry Potter, a tak musel nabídku odmítnout. Tehdy projekt kvůli nedostatku financí ztroskotal. Když na něm později začal pracovat John Krokidas, roli Ginsberga opět nabídl Danielu Radcliffovi. (Ice123)
  • Vo filme hraje David Cross Ginsbergovho otca Louisa. Vo filme I'm Not There (2007) si tento herec zahral samotného Allena Ginsberga. (Saraswati)
  • Syn Luciena Carra Caleb zažaloval tvůrce snímku prohlašujíce, že jde o "šíření klamavých informací a další hollywoodskou propagandu." ... "Film je založen čistě na vyprávění Allena Ginsberga, který měl nespočet důvodů ke zkreslení faktů tak, aby mu zapadly do vyprávění a ladila jeho egu." Caleb Carr dále zdůrazňuje skutečnost, že David Krammerer, kolem jehož smrti se snímek točí, pronásledoval a sexuálně obtěžoval jeho otce již od dvanácti let věku. Uvádí, že jen díky přátelství s Jackem Kerouacem si Lucien konečně uvědomil, jak špatné a kriminální povahy byl Krammererův vztah vůči jeho osobě. Calebovu tvrzení nahrává i rozsudek soudce v případu jeho otce, který uznal, že Karemmerer na něj působil svým sedmiletým obtěžováním a pronásledováním takovým tlakem, že Lucien neviděl jinou možnost než použití násilí. Byl odsouzen na 18 měsíců v Elmira Correctional Facility v New Yorku. (Larrysbride)

Reklama

Reklama