Reklama

Reklama

Jurský svět

  • USA Jurassic World (více)
Trailer 1

Před dvaadvaceti lety tragicky skončil sen excentrického milionáře Johna Hammonda, který chtěl na odlehlém ostrově z dinosauří DNA vypěstovat Jurský park s živými exponáty. Od té doby se ale mnohé změnilo, park jede na plné obrátky, ročně jím projdou milióny nadšených návštěvníků, kteří s očima navrch hlavy sledují v akci desítky „vyhynulých" živočichů. Jenže vedení parku stále hledá nové způsoby, jak tuto jedinečnou atrakci ještě víc zatraktivnit. A v tu chvíli přijdou komplikace. Vědecké experimenty s novými druhy mohutně podporuje strohá manažerka parku Claire Dearing (Bryce Dallas Howard), která ve zvířatech vidí především čísla. Na rozdíl od ní v nich biolog Owen Grady (Chris Pratt ze Strážců galaxie) vidí hlavně nebezpečí, zvlášť ve tvorech, které nestvořila příroda, ale laboratoř. Události mu dají za pravdu, když se jeden z takových mazlíčků doslova urve ze řetězu a začne si vylepšovat jídelníček zaměstnanci parku a posléze také návštěvníky, mezi nimiž jsou také dva synovci Claire, kteří za tetou přijeli na prázdniny. Teď už nejde o vyšší tržby ani o udržení prestiže. Cílem všech začalo být holé přežití. (Cinemart)

(více)

Videa (32)

Trailer 1

Recenze (1 848)

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Líbí se mi, jak se celý Jurský svět odkazuje na starý dobrý Jurský park. Neskrývá v sobě onen odkaz a nepokouší se o další trapný remake. Naopak rozšiřuje celý dinosauří svět a to je vlastně docela dobře. A i když je hlavní příběhová linka o jednom přerostlém a zmutovaném dinosaurovi, což je vlastně docela nic moc motiv na celý film, tak se na to pořád docela hezky kouká. Tvůrci tu totiž parádně trefili filmové obsazení. Chris Pratt a Bryce Dallas Howard je přesně to, proč jsem si film tak nádherně užil. Chris Pratt hraje svého standardního frajera, kterej působí, jak kdyby zrovna vylezl z pralesa a uměl komunikovat s každým savcem na planetě a Bryce Dallas Howard je tu tak krásná, že o té její ofině se mi asi bude ještě pár měsíců zdát. ()

Slasher 

všechny recenze uživatele

Asociální super-double-saurus rex vrací sérii do hry, a celkově je to nejen dobrá reklama na všechno od Starbucks po Jimmy Fallona, ale taky pořádná dobrodružná jízda v té nejlepší 90s tradici, se vším co od zábavnýho kina chcete. Ten godzillí velemutant mě v trailerech spíš zděsil, ale tady dává perfekt smysl a vnáší do Parku nový rozměr. Příště bych bral regulerní dino-kalypsu, rozházet je po planetě jako zombíky a lovu zdar. ()

Reklama

ClintEastwood 

všechny recenze uživatele

To dáme na letáky - počítáme s tím, že občas někoho sežerou! Jejdanánku ježkovy voči - vykradli nám Spielberga! I s Johnem Williamsem. Zábavný dobrodružný blockbuster, který vytvořil několik historických kasovních rekordů a fanoušky původního Jurského parku zasáhl silnou vlnou nostalgie. Řekl bych, že snímek z roku 1993 měl o trochu košatější příběh, který je zde prakticky kopírován, s tím, že  zatraktivnit ho má nový zmutovaný tyranosaurus, který je o něco větší, nebezpečnější a mění barvy. Dočkáme se i několika dalších příšer, jinak film nepřináší nic extra nového. Co se triků týče - zdá se mi, že je zde zbytečně používáno modré pozadí a to i ve scénách, v nichž dinosauři vůbec nejsou. JURSKÝ SVĚT je i přes pár výše zmíněných neduhů kvalitní podívanou, kde se do sebe v závěru pustí několik dávno vyhynulých druhů. V podstatě je to slastně zábavný film. ()

Marigold 

všechny recenze uživatele

Snaživá a učenlivá Beta Spielbergovy Alfy. Jurský svět se už od úvodu profiluje jako blockbuster „nové generace“, který uvědoměle čerpá ze svých vzorů a zároveň se snaží pojmenovat základní pravidla, zákonitosti i limity svého univerza. Takže se ocitáme ve světě, kde staré dobré atrakce už nebyly dost „zubaté a velké“, a tak bylo třeba vyvinout nové, uměle naboostované, a tím i spolehlivě smrtící. Jurský svět je pak vlastně bojem okouzlené filmové nostalgie s triumfem megalomanství v podobě geneticky zfušovaného praještěra. Film má kupodivu jednoznačně na mušce milovníky skvělé jedničky, které naprosto podřizuje svou mytologii, logiku i režijní styl talentovaného Colina Trevorrowa. Jurský svět ale nikdy nedosáhne brilance a hladkosti atrakcí Jurského parku, k tomu mu vždycky kousek schází. Má nicméně dost výživných míst k tomu, aby udržel pozornost. Zároveň má jednu velkou kliku – a tou je sílící ironické charisma zpoceného dobrodruha Chrise Pratta. Že by se rodil nový Harrison Ford? ()

3DD!3 

všechny recenze uživatele

Velice příjemné překvapení a prozatím nejlepší pokračování původního Jurského parku. Trevorrow netlačí na pilu a představuje původní Hammondovu vizi a celá ta korporátní omáčka o zvyšování zisků skvěle funguje. Do toho dětská linie (mnohem méně otravná než by člověk myslel), pro klasický rodinný feeling. No a pak ochočování raptorů, které propálil i český plakát. Chris "Starlord" Pratt se vrátil ke své roli ze Zero Dark Thirty a jeho mariňák/ošetřovatel je velmi dobrý tahoun celého příběhu s očekávanou spoluúčastí B. D. Howard, která korporátní slupku setřese možná až příliš rychle. To pobíhání na šteklích si mohli odpustit. Dinosauří scény už nejsou tak hrozivé jako dřív a spíše jde o ryzí blockbusterovou zábavu pro všechny věkové kategorie. Druhové megabitky o největšího mastera mezi dinosaury je radost sledovat. Triky jsou většinu času v pohodě, ale občas vyruší drobnosti na kterých se dalo zapracovat. I tak jsem si Jurský svět neskutečně užil a je to jeden z těch filmů, na který se těším až si ho pustím znovu. Ne jen pár vybraných scén, ale jako pohodovou zábavu, která baví jako celek. P.S: Williamsovo téma v Giacchinově podání stále funguje. ()

Galerie (113)

Zajímavosti (75)

  • Vědeckým poradcem na dinosaury byl znovu Jack Horner, který spolupracoval na předchozích třech dílech. (chaometic)
  • Cameo Jimmyho Fallona je odkazom na podobné videá, ktoré robí pre vláčikové prehliadky filmového štúdia Universal Studios. Taktiež tam informuje návštevníkov o bezpečnostných pokynoch a používa pri tom svoj špecifický štýl humoru. (KoRner)

Související novinky

Nový Jurský svět je v přípravách

Nový Jurský svět je v přípravách

23.01.2024

Dinosaurům v kinech rozhodně ještě neodzvonilo. V roce 2015 odstartovaná trilogie Jurský svět sice v létě 2022 oficiálně skončila, ale přestože druhý díl s podtitulem Zánik říše a zejména pak třetí… (více)

Třetí Jurský svět až v roce 2022

Třetí Jurský svět až v roce 2022

07.10.2020

Odklady zásadních filmových premiér tenhle týden bohužel nekončí. Po odsunutí Bonda, Duny, několika DC filmů a Rychle a zběsile 9 (z dubna na květen) teď studio Universal posunulo také premiéru… (více)

Režisér Jurského světa vyrazí na Atlantidu

Režisér Jurského světa vyrazí na Atlantidu

23.06.2020

Colin Trevorrow teprve dokončuje třetí Jurský svět s podtitulem Dominion, koronavirus mu totiž přerušil produkci a jemu tak zbývá ještě několik dní natáčení. Mezitím už ale vymyslel koncept pro svůj… (více)

Třetí Jurský svět nastartuje novou éru

Třetí Jurský svět nastartuje novou éru

24.05.2020

S blížícím se třetím dílem blockbusterové franšízy Jurský svět, jenž tentokrát ponese název Jurassic World: Dominion, by se mohlo leckomu zdát, že se nová dinosauří trilogie chýlí ke konci. Tvůrci… (více)

Reklama

Reklama