Reklama

Reklama

Komorník

  • USA The Butler (více)
Trailer 1
USA, 2013, 132 min

Režie:

Lee Daniels

Kamera:

Andrew Dunn

Hudba:

Rodrigo Leão

Hrají:

Forest Whitaker, David Banner, Michael Rainey Jr., LaJessie Smith, Mariah Carey, Alex Pettyfer, Vanessa Redgrave, Aml Ameen, Clarence Williams III (více)
(další profese)

Příběh Cecila Gainese (Forest Whitaker), který pracoval jako komorník v Bílém domě a obsluhoval sedm prezidentů mezi roky 1952 až 1986. Během několika desetiletí v Bílém domě byl při tom, když se tvořily dějiny USA, od války ve Vietnamu a hnutí za občanská práva až po atentát na Martina Luthera Kinga a Johna F. Kennedyho. Kromě toho, že se zasazoval o práva afroamerických zaměstnanců Bílého domu, bojuje celé roky svůj soukromý boj i na rodinné frontě: musí znovu najít cestu k odcizené manželce i ke svému synovi, který odmítá otcovu "služební" profesi. (EEAP Film Distr.)

(více)

Videa (42)

Trailer 1

Recenze (289)

Spiker01 

všechny recenze uživatele

Butler je dlouhý, skvěle natočený, životopisný film, kterých jsem na podobné téma (tedy utlačování černé rasy) viděl už více, ovšem dovolím si tvrdit, že tento je jeden z nejlepších. A řekl bych, že je i lepší, než 12 years a slave, kterého jsme se sice dočkali až později, ovšem já Butlera viděl až nyní. Dvě věci, které dělají ze snímku nadprůměrnou záležitost? Jednoznačně jistá ruka režiséra Danielse a Forest Whitaker. Jeho proměny ve vizáži a skvělý výkon mě velice mile překvapily. Maskérna je ovšem kapitolou sama pro sebe, protože způsob, jakým si maskéři poradili s obličeji představitelů jednotlivých prezidentů, je velice obdivuhodný...75% ()

Jenda 

všechny recenze uživatele

Tenhle snímek se nezabývá dostatečně do podrobna událostmi, které mohou zajímat evropského diváka a tedy i mě. Rasové téma sice zajímavé je, ale film se všeho jen tak lehce dotýká, zřejmě díky předpokladu, že diváci znají celé historické pozadí. Na druhou stranu chápu, že pro afro-amerického diváka tenhle film může být filmem roku. Navíc mě strašně iritovala toporná neherečka Oprah, která je ve filmu snad víc, než sám Cecil Gaines, o kterém film je. ()

Reklama

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

Vždyť to nemělo žádnou obsahovou sdělnost, tedy krom myšlenky že vše se postupem času vyvijí...úžasnej objev...víte, že v cukrárně prodávaj dorty ?.....To je v jedný věty objevů a myšlenek co ? Hlavní hrdina nestačí říct ani dvě vety a už je o deset let dál. Cecil zažil sice osm prezidentů, ale ve filmu je jich tak půlka, samozřejmě ta mediálně známější, přinese jim čaj, chvíli kouká, pak jde za starou dát řeč, řeší syna, kterej řeší rasismus ostatně jako celej film a tím to hasne, to je celej zázrak, no kinder vajíčko ten film fakt nesnes. ()

rikitiki 

všechny recenze uživatele

Jednoznačně a protivně podřízené záměru ukázat, jak to Afroameričané měli těžké a jak obrovský kus cesty za pár desetiletí ušli oni i celá společnost. No, proč ne? Proč? Protože je to téměř mechanické vyprávění s povinnými zastávkami (děs na plantáži, podřízenost ve službě, přehlížení a postupné nacházení sebevědomí v boji o uznání). Je to plné klišé a stereotypních momentů. Kennedy je zpodobněný téměř jako Ježíš, Nixon jako svině proradná…. Doplněné samými frázemi. K dokreslení umělosti celého pojetí dobře poslouží Oprah. Po celá desetiletí, která ve filmu uběhnou, se vůbec nezmění – asi nechtěla být zošklivená. Akorát na stáří jí dají šedivou paruku. Zatímco chudák Forest se musel nechat oplešatět. ____ Tenhle film nedisponuje žádným filmovým prostředkem, který by zaujal. Je to jak zfilmovaná učebnice o boji za občanská práva. ()

tron 

všechny recenze uživatele

Komorník mal všetky atribúty veľkej oscarovky (v titulnej úlohe uznávaný charakterový herec, jeho ženu hrá slávna televízna moderátorka, v rolách prezidentov sa objavujú známe mená, dej sa odohráva naprieč desaťročiami, je o rasizme a vzájomnom rešpekte a úcte), ale iba teoreticky. Prakticky je to veľmi slabé, nudné a Whitaker, za bežných okolností veľký sympaťák, mi pripadal nesympaticky (a keď hrá dôchodcu, vyzerá ako z paródie Leslieho Nielsena). Z deja vypadávajú dôležité okamihy, aj postavy. To, čo zostalo, je spravidla rapídne nezáživné. Najlepšie je to v momentoch ukazujúcich bežné povinnosti v Bielom dome. Tu je síce povrchný a väčšinou ide o sled nesúvisiacich scénok (WC, atentát na JFK), ale stále lepšie, ako sledovať depresívnu manželku závislú od alkoholu a depresívneho syna u Čiernych (depresívnych) panterov. ()

Galerie (47)

Zajímavosti (12)

  • Na kosmetickém zrcadle v ložnici jsou dva obrázky dětí. Jedním z nich je fotografie Oprah Winfrey z do dospívání. (rafix)

Reklama

Reklama