Reklama

Reklama

Komorník

  • USA The Butler (více)
Trailer 2
USA, 2013, 132 min

Režie:

Lee Daniels

Kamera:

Andrew Dunn

Hudba:

Rodrigo Leão

Hrají:

Forest Whitaker, David Banner, Michael Rainey Jr., LaJessie Smith, Mariah Carey, Alex Pettyfer, Vanessa Redgrave, Aml Ameen, Clarence Williams III (více)
(další profese)

Příběh Cecila Gainese (Forest Whitaker), který pracoval jako komorník v Bílém domě a obsluhoval sedm prezidentů mezi roky 1952 až 1986. Během několika desetiletí v Bílém domě byl při tom, když se tvořily dějiny USA, od války ve Vietnamu a hnutí za občanská práva až po atentát na Martina Luthera Kinga a Johna F. Kennedyho. Kromě toho, že se zasazoval o práva afroamerických zaměstnanců Bílého domu, bojuje celé roky svůj soukromý boj i na rodinné frontě: musí znovu najít cestu k odcizené manželce i ke svému synovi, který odmítá otcovu "služební" profesi. (EEAP Film Distr.)

(více)

Videa (42)

Trailer 2

Recenze (289)

Chrustyn 

všechny recenze uživatele

Lee Daniels, který zaujal komorním, otevřeným a hlavně oskarovým dramatem "Precious" se i v případě komorníka drží černošských postav ale tentokrát se snaží působit výpravněji (ačkoliv je film možná až příliš komorní) díky příběhu komorníka, který čtvrt století obsluhoval postupně sedm prezidentů v Bílém domě. Pár historických událostí dokáže zaujmout z dějepisného hlediska a výprava (ačkoliv se film odehrává převážně v interiéru Bílého domu) také působí profesionálním dojmem, ale film je tak příšerné zdlouhavý a utahaný, že ho jistota hereckého výkonu Whitakera, neskutečné letargie, ani na chvíli nezbaví. ()

salalala 

všechny recenze uživatele

Řemeslně perfektně zvládnutá záležitost, která ale může (a zřejmě i bude) neamerickému divákovi připadat nudná a nezáživná. Daniels nemá problém s dobovou atmosférou, kterou tvoří lusknutím prstu a nabízí i některé opravdu velké scény z různých banketů a zajímavý pohled do zákulisí Bílého domu, o němž se nemluví. Problém je v tom, že děj je dost epizodický a někdy se dost vleče. Procházka dějinami USA je moc fajn, jen možná zbytečně komplikovaná a kusá a sledováním historických etap a rodinného života titulního sluhy si tvůrce ukousl možná moc velké sousto a nevyhýbá se při tom některým rodinným klišé. Whitaker v hlavní roli je fantastický, stejně tak i Oprah Winfrey, u nichž očekávám oscarové nominace. Větší camea několika známých jmen v rolích prezidentů jsou velmi příjemná, i když toho vlastně moc nenabízí. Kolem a kolem vzato jde o velmi pěknou žánrovku, která je na můj vkus moc roztříštěná, ale Američanům se určitě bude dost líbit. 70% ()

Reklama

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Komorník je skutočne komorným príbehom jedného černocha, ktorý mal to šťastie, že obsluhoval toľkých amerických prezidentov. Žiaľ, zo zákulisia sa dozvedáme veľmi málo a stále sa rieši len rasizmus, po dvestotridsiaty krát to isté story. Whitaker sa síce snaží, ale ostatní to dávajú dole, predovšetkým jeho neznesiteľná žena. A ešte ako tam hodnú chvíľu riešia, či si môžu medzi sebou hovoriť neger, no doteraz si to navzájom stále hrdo hovoria. Kto má z tých černochov vyjsť? ()

O.Peta 

všechny recenze uživatele

Od Danielse jsem viděl zatím jen Reportéra z minulého roku, což byla prvotřídní kravina. Proto jsem byl mile překvapen, že je schopen natočit i něco koukatelnýho a vyprávět příběh Cecila Gainese. Zhruba do půlky jsem velmi spokojenej, ale po hodině z toho vznikne splašenej kůň, který rychle chvátá do cíle, ale cestou poztrácí skoro všechno, co po cestě posbíral. Prostě ta změna tempa a posouvání se po letech skokem mě vymlátila ven z příběhu, kam jsem byl v první části slušně vtažen. Skloubit zásadní momenty v životě komorníka a zároveň i všechny historické události okolo Bílého domu, aby film působil trochu uceleně, se Danielsovi moc nepovedlo. 70% ()

Ratemus 

všechny recenze uživatele

Forest Whitaker je neuvěřitelný, jeho talent má mnoho podob, ve Skotském králi hrál psychopatického diktátora bez špatky sentimentu a zde neuvěřitelně citlivého starostlivého otce rodiny a komorníka v Bílém domě. Velice napínavý a drsný snímek o černošské problematice v začátku druhé poloviny minulého století. Forest to bezpochyby táhne, ale jsou zde další výborné hvězdy od Oprah, Goodinga, Rickmana, Shreibera, Kravitze, Cusacka a mohl bych pokračovat. Film nenudí ani na chvíli, scénář je výborný. Být komorníkem v Bílém domě, působit v období sedmi prezidentů, slyšet všechny ty názory a plány a nesmět vůbec reagovat? To je práce za všechny prachy. Nemám nic, co bych tomu vytknul. ()

Galerie (47)

Zajímavosti (12)

Reklama

Reklama