Reklama

Reklama

Záhada Hory mrtvých

  • USA The Dyatlov Pass Incident (více)
Trailer 1

Film je inspirovaný skutečnými událostmi, které se odehrály v roce 1959 na Hoře mrtvých v severním Uralu, kdy  přišlo nevysvětlitelným  způsobem o život devět ruských studentů. Jejich těla byla nalezena jen ve spodním prádle, vykazovala vysoké známky radiace, měla rozsáhlá vnitřní zranění a jedné z dívek chyběl jazyk. Jejich smrt nebyla nikdy objasněna, spekulovalo se o lavině, ale i o paranormálních jevech či UFO. V roce 2012 se pětice amerických studentů rozhodne vyrazit po stopách ruské výpravy a objasnit jednu z nejzáhadnějších tragédií minulého století. Jakmile se dostanou do míst, kde tehdy zahynuli jejich vrstevníci, začnou je pronásledovat podivné, děsivé události – a je jim stále jasnější, že tajemné síly, které na místě tragédie dřímaly čtyřiapadesát let, jsou znovu připraveny vraždit... (oficiální text distributora)

(více)

Videa (2)

Trailer 1

Recenze (369)

verbal 

všechny recenze uživatele

Co taky čekat od filmu, jehož scénárista se jmenuje Vykram?! Vykrámaný pissálek si zřejmě utíral rektum do starých ruských novin a tu si všiml vybledlé fotografie turisty Datlova, pročež znovu zatlačil, dal plný průchod své omezené fantazii a echajíce vypotil neskutečně nudnou a neoriginální hovadinu. Sýry v díru, tedy chtěl jsem říct mezery v logice, nevychytal ani dávno mrtvý, bývalý režisér René, kterému se při teleportaci z domu paní Dejvisové patrně špatně poskládaly molekuly a zůstal mu místo hlavy hrnec na špagety. Navíc celé to martýrium okořenil fajn fetišem, kterého už začínám mít poslední dobou plnou prdel a až budu velký a vlivný, celoplošně zakážu ruční kamery. ()

honajz 

všechny recenze uživatele

Moc rád bych, aby se mi film líbil, ale prostě nemůžu. Zdlouhavé úvodní představování studentů mi lezlo na nervy, mužici a samohonka, babka s ikonou Krista v pozadí mi lezli na nervy, přehnané hysterické reakce při jakémkoliv zvuku mi lezly na nervy... Od objevení dveří to začalo být zajímavé, teorie střídala teorii, aby nakonec přišla teorie podle mne hodně přitažená za vlasy, a vlastně nic neřešící. Chvílemi to mělo skvělé efekty, sem tam i napětí, ale celkově mě to zklamalo, potenciál byl vyšší. A hlavně - běžte už s found footage do pérdele a začněte zas točit normální filmy. Sice bude nutné napsat poněkud komplikovanější scénář, ale vo to de, kurňa! ()

Reklama

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

Jedna obyčejná lavina v padesátém devátém a hned tu máme propojení s Filadelfským experimentem, mužem Molem a Marty McFlyem? Že raději celou expedici nestrávili chlastáním té ruské pálenky na baru.. Další případ, kdy mě užití konceptu found footage znehodnotilo potenciální zážitek. Nezlobte se na mě, ale pokud mi jde o život, nebudu natáčet mou ženskou kolegyni, jak otvírá těžké dveře a ještě ji galantně nabádat, ať je opatrná.. I přes občas ucházející atmosféru se Dyatlov Pass Incident asi nestane by-passem skomírající Harlinovy kariéry, nicméně jsem zaslechl, že se Renny pouští do dalšího filmu podobného ražení (s možná silnějším sociálním podtextem), jenž má pojednávat o jistém slovenském bačovi, co umí cestovat časem. Dle legend a wikipedie takový údajně žije kdesi pod Tatrami a když se to dozvěděly americké třípísmenné tajné služby, vyslaly za ním v několika černých SUV svou delegaci hnanou touhou za poznáním. Zeptali se ho: „Bačo, ty prý umíš cestovat časem?“ „No, vraj je to tak.“, odpověděl jim. „A předvedeš nám to?“ „Nemam s tým problem, ale chcem flašu borovičky.“ Agenti kvapem dovezli z vesnické krčmy láhev a podali ji bačovi: „ A teď nám to předveď.“ „Inu, dobre, chalani.“, řekl on a flašku s chutí na ex stáhnul. „Tak... a teraz som tam, kde som bol včera...“ ()

AppleCore 

všechny recenze uživatele

Dyatlov Pass Incident je sama o sobě událost na základě který by mohl vzniknout celovečerní mystery trhák a spekulativně všem zasvěcencům objasnit, co se tehdy mohlo stát. Jenomže Renny Harlin to pojal jako "found-footage", děj zasadil do současnosti, před kameru vrazil bandu nevýrazných postav a poslal je do hor vypátrat něco, co ve výsledku vlastně vůbec nevypátrali. Místo toho se všechno obrátilo v Outpost, kde zjistíte ledacos o úplně jiných událostech, než právě o Dyatlov Pass Incident. Protože to ale konec konců není vůbec tak špatná záležitost a protože témata teleportace a cestování časem mi nejsou cizí, nemám problém se třema hvězdama. ()

luka4615 

všechny recenze uživatele

"Horor", který v sobě mixuje Záhadu Hory Mrtvých, Philadelpský experiment, mimozemšťany, upíry?, teleportaci, časové i prostorové anomálie a červí díry. Tvůrce očividně seděl pod vlivem nějakých silných drog u televize, kde zrovna běžel nějaký brakový seriál o konspiracích a pak přepnul na Akta X po kterých následoval seriál Stargate. Jinak si vznik téhle slátaniny opravdu představit nedokážu. Jednou hvězdou oceňuji přesné historické souvislosti jako například jména, data a popisy místa činu. ()

Galerie (38)

Zajímavosti (6)

  • Holly (Holly Goss) ve snímku říká, že tělu Zinaidy Kolmogorovové chyběl jazyk v ústní dutině. Ve skutečnosti byla bez jazyka nalezena mrtvola Ljudmily Dubininové. (Tristaver)
  • Dodnes není objasněno, proč zemřelo 2. 2. 1959 v ruském pohoří 9 studentu výpravy. Událost zůstává jedním z největších tajemství 20. století. Vyšetřovatelé zjistili, že 6 lidí zemřelo na podchlazení a další 3 kvůli smrtelnému zranění které utrpěli (zlomená žebra, rozdrcená lebka, obličej bez oka a chybějícího jazyku byly příčiny smrti třech studentů). (ARI50)
  • Holly (Holly Goss) ve filmu mluví o jediném přeživším Ďatlovovy výpravy, Pjotru Karovovi. Jméno je fiktivní, onen člověk se ve skutečnosti jmenoval Jurij Judin. Judin se od skupiny odpojil po několika dnech od započetí expedice kvůli chronickému revmatismu. Zemřel v roce 2013, v 75 letech. (Tristaver)

Reklama

Reklama