Reklama

Reklama

Lakomec

  • Francie L'Avare (více)
Trailer

Obsahy(1)

Slavný příběh o chorobné závislosti na penězích, natočený podle Moliérovy divadelní hry, s nejoblíbenějším francouzským komikem v hlavní roli. Starý Harpagon (Louis de Funès) je chamtivý, lakomý a bezcitný. Okrádá služebnictvo a omezuje své děti. Kleantovi vybral bohatou vdovu a Elišce namlouvá starce Anselma. Sám si myslí na krásnou a mladou Marianu. Jednoho dne se mu ale z pokladnice ztratí 30 tisíc dukátů... (Hollywood Classic Entertainment (H.C.E.))

(více)

Videa (3)

Trailer

Recenze (154)

hemul 

všechny recenze uživatele

Dve uplne ine recenzie na uplne ine filmy, v ktorych je vsak pekne vidiet, co je dobre a co je zle na filmoch: 1. ze je Funes skvely herec, mi je jasne od detstva. Kazde jeho gesto, posunok, pohyb je originalny a pritom prirodzeny a na mieste.. Filmom Lakomec potvrdil, ze nie je iba vynikajucim hercom, ale ze je velkym reziserom, umelcom. K Molierovi pristupil s pokorou a uctou, ale pritom jedinecne. Svojou komikou ho nezatienil, ale podriadil sa mu, rovnako ako vsetci ostatni herci, ako hudba ci kulisy. Ale co je najdolezitejsie, to divadlo obohatil filmovou recou bez toho, aby nas pripravil o pozitok z divadla. Tak tu mame to najlepsie z divadla aj z filmu. Priklad - Harpagon sa zacne teatralne stazovat pred svojimi detmi na svoju chudobu (divadlo), otoci sa a nahle vidime, ze jeho oblek je potrhany akoby bol naozaj zobrak (film), ale iba nachvilku, kym sa neotoci a nezacne novu repliku. Presne tak sa to ma robit. Bravo. 2. A teraz, ako sa to nema robit - vseobecne obdivovana adaptacia Pana prstenov napriklad, knihu povazujem za jednu z najkraksich knih vobec, film za filmovy odpad. Podobna situacia, Bilbo pred Frodom zatuzi po prsteni a my vidime ako sa mu spotvori tvar, je to robene digitalne, akoby bol divak sprosty a nevedel si tu premenu domysliet z filmovych prostriedkov. Nuz, kto neovlada filmovu rec, musi si pomoct zhovadilostou. Preto to nie je ani film, ani divadlo, ale jeden nekonecny videoklip. ()

Hellraiser12 

všechny recenze uživatele

Díky tomuto filmu, který jsem zhlédl pár dní před maturitou, a díky náhodě, že jsem si u češtiny vytáhl knihu Lakomec (aniž bych ji četl :-)) jsem úspěšně složil maturitu z českého jazyka. Plný počet hvězd si proto tento film ode mě zaslouží, a budoucím maturantům, kteří si vyberou Lakomce na seznam povinné četby, mohu jen doporučit. ()

Reklama

ostravak30 

všechny recenze uživatele

Jak Jean Girault, tak i Louis de Funès se nacházeli na sklonku svých kariér a životů. Oba spolupracovali hojně a režisér 4 ze svých 5 posledních filmů natočil se slavným komikem. Bohužel ani jediný moc úspěšný nebyl. Přeci jen závěr Četníků, Zelňačka a Lakomec nezastihli ani jednoho v nejlepší formě. A to přesto, že tady Funès opět řádí jako za mlada. Jenže tvůrci to pojali zajímavě, když postavy promlouvají k divákovi jako na divadle. Čeští diváci navíc měli tu smůlu, že dabing nezachytil u tohoto filmu Františka Filipovského, ale Jiřího Krampola. A i když se snažil, a není možné mu mít něco za zlé, protože dabovat geniálního herce po geniálním dabérovi je skoro nemožné, nestíhal a můj zážitek tím byl poznamenán. ()

honajz2 

všechny recenze uživatele

Přiznávám, moc mě to nechytlo. Nevím, jestli to víc bylo přetaženou stopáží nebo tím divadelním pojetím (které mi samo o sobě ale tolik nevadilo, přeci jen to je podle divadelní hry), ale místy jsem se do atmosféry toho filmu nedokázal moc naladit. Naštěstí to pro mě zachraňuje nemalý počet vtipných scén, pár zajímavých režijních nápadů a taky zdařilé herecké výkony. Něco do sebe to naštěstí mělo, ale nijak zvlášť mě to nezaujalo. Slabé 3* ()

AlfrédHič

všechny recenze uživatele

Moliére hraný a režírovaný Funésem, to je, co? Plné zajímavých nápadů, Uderzovy kresby, text hry na stěnách, to všechno jo, ale něco tady vázne. Funésova interpretace Moliéra totiž staví na úplně jiném humoru než původní hra, Funésovy zbývaly v té době dva roky života a už nebyl tak energický jako dřív, českou verzi daboval Krampol a ten Filipovskému nesahá ani po ponožky, i když se ho snaží (zdůrazňuji SNAŽÍ) napodobit. Čekal jsem víc, otázka je, jestli se něco VÍC udělat dalo. Myslím že ne. Tvůrci dělali co mohli, ale Funés a Moliére není (jak Harpagon ve filmu říkal, když organizoval svatby) "dobrá partie"... ()

Galerie (19)

Zajímavosti (8)

  • V úvodu filmu je možné během rozhovoru Elišky (Claire Dupray) s Valerem (Hervé Bellon) spatřit v pozadí malbu na zdi, která odkazuje na Moliérovu knižní předlohu "L' Avare". (LaserJet)
  • Louis de Funes si strašně přál ztvárnit postavu Harpagona. Proto se podílel i na režii a skoro celý film napsal. Bohužel, snímek se nedočkal úspěchu a v kinech naprosto propadl. (Pierre)

Reklama

Reklama