Reklama

Reklama

Pošetilost mocných

  • Francie La Folie des grandeurs (více)
Trailer

Ó, jak malá postava a jak velké intriky! Don Salluste, ministr policie a financí, postavou nejmenší z grandů na dvoře španělského krále, je nenáviděn i obáván pro svou lakotu, s níž necitelně vymáhá daně a bezohledně je strká víc do vlastní kapsy než do královské pokladnice. Jeho sluha Blaze je natolik chytrý, aby pána prokoukl, jenže jíst se chce a sloužit je nutno... Když si k Donu Sallustovi dosadíme za jméno Blaze – Blas, nebo chcete-li Ruy Blas, ihned se nám vybaví slavné drama Victora Huga. Tentokrát ovšem v trochu jiném podání. Onoho lehce připosraženého granda totiž hraje Louis de Funes a jeho poněkud vyššího sluhu Yves Montand. Oba je v nádherných španělských exteriérech režíroval Gérard Oury a vznikla tak excelentní komedie na téma velká láska a ještě větší intriky. Jeden za všechny – všichni za sebe! (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (322)

ClintEastwood 

všechny recenze uživatele

Tohle je dámy a pánové oddychový film přesně podle mého gusta. Historická komedie, kde je vše dovedeno k dokonalosti. Ať už rozverný příběh, humorné dialogy či skvělá (westernová) hudba a výprava - vše přesně sedí. Jeden z prvních filmů, jenž jsem kdysi s Funésem viděl a snímek, který začal utvářet můj divácký návyk na francouzské komedie, které dodnes považuji za nejlepší na světě. Scéna s papouškem Kakadu mě pokaždé rozesměje. Parádní klasika. ()

Ripley 

všechny recenze uživatele

První třetina,zhruba do té doby než Dona Salluste(Funes) sesadí je skvělá.Typický Funes.Poté film začne lapat po dechu.Veškeré scény kde neučinkuje Funes jsou nudné.Jako celek je film velmi slabý.Nejde však nepochválit hudbu,která sice v ústředním motivu připomíná spíše špagety westerny,nicméně je výborná. ()

Reklama

Mrkvič 

všechny recenze uživatele

Absolutní hodnocení je možná trochu moc, ale Pošetilost mocných staví na stejném základu jako například série četníků. Funés je zábavný záporák a jeho eskapády jsou doplněny chytré blbnutí s kamerou nebo scénou, aby dění na plátně bylo příjemně nerealistické a zábavné. Té druhé ingredience v druhé polovině ve filmu ubyde, ale to vyváží okolní postavy (jako němý a dvorní dáma), které podrží vtip filmu, když se hlavní postavy trochu vytratí a ztrácejí na zábavnosti. ()

Šakal 

všechny recenze uživatele

Pouze Ti nejmocnější si mohou dovolit (dopřát) ten luxus v podobě pošetilosti. Navíc, když to dělají s takovým zaujetím a zápalem pro věc (navíc humorně) jako don Salluste, může člověk něco namítat? Dnes již nestárnoucí klasika s živelným (tak jak to umí pouze on) L. de Funesem (resp. F. Filipovským oslavujícím a dělajícím skutečnou reklamu řemeslu zvané dabing) coby donem Sallustem, naplňujícím bezezbytku samotnou podstatu rčení „pro pětník by si nechal vrtat koleno“, výtečně mu sekundujícím parťákem Y. Montandem (coby jeho sluhou Blazem) ….. a spoustou nezapomenutelných scén, z nichž si, troufám (si) tvrdit, vybere každý min jednu „tu svou“. Přičemž (a za to strhávám tu 1*) tohle dílko působí spíše jako slepenec jednotlivých (byť mistrně napsaných a následně i zahraných) scének, než ucelený příběh. Nicméně bavil jsem se královsky, to nepopírám. Chcete důkaz? Tady je. Lehké SPOILERY: „věštění z ruky“, „si divoch“ a „to je ale hnusná díra. Jak můžeš bydlet v takové…..Takhle přece bydlí všichni vaši sluhové pane…..Hezký byt, takový útulný :-) p.s. až se nechce (u)věřit, že by to Louis pouze hrál :-) ()

Gemini 

všechny recenze uživatele

A nyní, milý Blazi, mi lichoť... Některé filmové okamžiky jsou absolutně nezapomenutelné...patří mezi ně momenty, kdy Louis De Funès božským hlasem Františka Filipovského mluví německy na královnu, která je podle slov perfektního nočního tanečníka a zpěváka, Sallustova pucfleka (tedy lokaje) Yvese Montanda, Bavoračka, jejíž nemecké srdce touží po lásce a trrrpí slabostí prrro papoušky... nebo předčítání dopisu pro krále...(vy, co jste to viděli, si určitě pamatujete jak začíná a vám, kdo jste Pošetilost Mocných ještě neviděli, ten zážitek nebudu kazit:))...jsou toho tady mraky...naprosto excelentní výkon krále francouzského humoru, v komedii nad jiné hodné označení královská. Milostivý pán zkrátka je ten největší ze španělských grandů. 90% ()

Galerie (31)

Zajímavosti (20)

  • Film je parodií na divadelní tragédii "Ruy Blas" od Victora Huga a obsahuje celou řadu odkazů na francouzské klasiky. (gjjm)
  • Scéna, v níž dav chudých upaluje panáka dona Salluasta (Louis de Funès), se natáčela začátkem června v madridských ateliérech a zúčastnilo se jí kolem 150 statistů, kteří nedokázali dát do natáčení správnou energii. Režisér Gérard Oury se je snažil všelijak naladit, ale to se podařilo až jeho asistentovi, který na statisty začal z megafonu volat: „Podívejte se na tuto oběšenou figuru! Víte, koho představuje? Generála Franca! Tak křičte: Pryč s Francem!“ Tento moment všechny ze štábu rozesmál, i komunistu Yvese Montanda (Blaze). Generál Franco byl autoritativní politik a nejvyšší představitel Španělska od roku 1939 až do své smrti v roce 1975. (mar48)
  • Do role dvorní dámy Dony Juany byla vybrána režisérova spolužačka z konzervatoře Alice Sapritch. Ta se krátce předtím objevila po boku Funèse (Don Salluste de Bazan) v roli jeho manželky ve filmu Na stromě (1971). (argenson)

Reklama

Reklama