Reklama

Reklama

Diana, princezna z Walesu (1961–1997) byla patrně nejznámější, zcela jistě však nejfotografovanější ženou dvacátého století. Její předčasná smrt po autonehodě v Paříži na konci srpna 1997 šokovala celý svět. Film režiséra Olivera Hirschbiegela zachycuje poslední dva roky života této výjimečné ženy (ve filmu ji představuje Naomi Wattsová), která už v té době žije v odloučení od manžela, prince Charlese. Při jedné návštěvě v nemocnici se Diana seznámí s kardiochirurgem pákistánského původu Hasnatem Khanem (Naveen Andrews), který ji okamžitě zaujme svým klidem a profesionalitou. Překonat „stavovské rozdíly“ není pro lékaře ani princeznu až takový problém. Horší jsou překážky, které přijdou poté, co se z obou stanou milenci. Jakou může mít jejich vztah budoucnost? Diana je v hledáčku bulvárních novinářů, kteří sledují každý její krok – a tudíž i každý krok jejího partnera. Případné manželství s ní by tedy pro Hasnata znamenalo opustit lékařské poslání. Jeho muslimská rodina je ostatně proti sňatku s rozvedenou křesťankou… (Česká televize)

(více)

Videa (12)

Trailer 2

Recenze (213)

sheen 

všechny recenze uživatele

Film ocení především lidé, kteří ji ve své době, kdy žila obdivovali. Pro mě byla největší ženskou ikonou, fandil jsem jí a měl jsem ji rád. Film je průměrný. Její životní dílo si zasloužilo lepší zpracování, Naomi Watts byla perfektní Diana. Mít moc vzkřísit jednu "celebritu", byla by to právě ONA. "Somewhere, beyond right and wrong there is a garden and I will meet you there, I will meet you there" ()

Aleee89 

všechny recenze uživatele

Na Dianu jsem se těšila do doby, než vešla do kin a strhali ji kritici i diváci. Přesto jsem se podívala. Co říci po zhlédnutí? Naomi Watts jsem bohužel Dianu nevěřila, což je zásadní problém, nemohla jsem se s postavou ztotožnit a film si více užít. Neříkám, že je špatné, když se životopisný snímek zaměří jen na výsek protagonistova života, ale v Dianě z toho udělali srdíčkový paskvil alá Hollywood, který šel mimo mě. Kdyby se hlavní postava jmenovala třeba Mary a nebyla princeznou, bylo by to úplně jedno. Diana totiž je především romantický (a do jisté míry vyfabulovaný) film bez zásadního emocionálního dopadu, u něhož mnohokrát zapomenete, na koho se to vlastně díváte. Chválím ale hudbu. Celkově slabé tři hvězdy. ()

Reklama

hellstruck 

všechny recenze uživatele

Tento film má spoustu předpokladů k tomu, aby byl úspěšný. Koneckonců jej režíroval tvůrce Pádu třetí říše, hlavní roli dostala opěvovaná hvězda a příběh Diany je vcelku šťavnaté a lákavé téma. Bohužel si tvůrci na svá bedra vzali příliš velké sousto. To, že Naomi byla nominovaná na zlatou malinu je jeden z důkazů toho, že se se svou rolí opravdu nepopasovala dobře. Přitom já o ní vím, že je dobrá herečka. Avšak její křečovité výrazy a umělá gesta dělala z princezny naivní a hloupou husičku navzdory tomu, že tvůrci ji chtěli zachytit přesně opačně. Doporučuji pustit si originální BBC interview a porovnat jej se záznamem ve filmu - po shlédnutí Naomi mohou pochválit snad jen zaslepení skalní fanoušci. Role jí jednoduše absolutně nesedla. Přestože vzhledově jsem měla co dělat, abych ji pod tou zošklivující parukou poznala - z dálky opravdu působila jako Diana. Příběh jako takový je neskonale prázdný a chladný a vzdáleně připomíná béčkové televizní filmy. ()

Ryuuhei 

všechny recenze uživatele

Nezáživný, necharismarický snímek o snad ještě nudnější stránce Dianina života, tedy vztahu s arogantním Pákistáncem. Tohle ani nelze hodnotit průměrem, film na mě nezapůsobil po žádné stránce. Jednoznačně jeden z těch slabších životopisných filmů. /// 1. film viděný v roce 2022 /// Zhlédnuto na JOJ Cinema s českým dabingem. ()

..Lucas.. 

všechny recenze uživatele

Slyšel jsem spíše negativní názory na tento film, ale tím se většinou ovlivnit nenechávám. I tak jsem překvapen, že je to lepší, než jsem si sám myslel. Naomi sice příliš jako Diana nevypadá (i když v některých scénách celkem ano), ale dokázal jsem jí uvěřit, že to Diana je. Dokázal jsem se do ní vcítit a to je asi to, o co šlo. ()

Galerie (130)

Zajímavosti (12)

  • Tvorcovia vychádzali z archívnych materiálov, dopisov, ktoré Diana písala, konzultácií s odborníkmi a z rozhovorov s osobami, ktoré sa s ňou stretli a ktoré jej boli veľmi blízke. (Zdroj: Bonton)
  • Shodou okolností byly plakáty k filmu vyvěšeny i poblíž Place de l'Alma v Paříži, tedy poblíž vjezdu do tunelu, kde v roce 1997 zahynula Princezna Diana při automobilové nehodě. Toto umístění plakátů vyvolalo mezi lidmi vlnu pobouření a na žádost francouzského distributora Le Pacte byly odstraněny. (Cheeker)
  • Scenárista filmu Stephen Jeffreys sa s Dianou dokonca osobne stretol. „Pri rozhovore s ňou som si uvedomil, že obraz hlúpej husy, ktorý o nej vytvorili médiá, je chybný. Bola pohotová, dôvtipná a inteligentná. Tento rozhovor mi slúžil ako inšpirácia pri písaní filmu. Vracal som sa k jej hlasu zakaždým, keď som premýšľal, čo by mohla vravieť." (Zdroj: Bonton)

Reklama

Reklama