Reklama

Reklama

Diana, princezna z Walesu (1961–1997) byla patrně nejznámější, zcela jistě však nejfotografovanější ženou dvacátého století. Její předčasná smrt po autonehodě v Paříži na konci srpna 1997 šokovala celý svět. Film režiséra Olivera Hirschbiegela zachycuje poslední dva roky života této výjimečné ženy (ve filmu ji představuje Naomi Wattsová), která už v té době žije v odloučení od manžela, prince Charlese. Při jedné návštěvě v nemocnici se Diana seznámí s kardiochirurgem pákistánského původu Hasnatem Khanem (Naveen Andrews), který ji okamžitě zaujme svým klidem a profesionalitou. Překonat „stavovské rozdíly“ není pro lékaře ani princeznu až takový problém. Horší jsou překážky, které přijdou poté, co se z obou stanou milenci. Jakou může mít jejich vztah budoucnost? Diana je v hledáčku bulvárních novinářů, kteří sledují každý její krok – a tudíž i každý krok jejího partnera. Případné manželství s ní by tedy pro Hasnata znamenalo opustit lékařské poslání. Jeho muslimská rodina je ostatně proti sňatku s rozvedenou křesťankou… (Česká televize)

(více)

Videa (12)

Trailer 2

Recenze (213)

applause 

všechny recenze uživatele

Film mě docela překvapil. Bála jsem se, že to bude hodně historické. Na místo toho to byl romantický příběh, kde ta romantičnost mohla i trochu ustoupit. Pochopila jsem proč princeznu mělo tolik lidí rádo. Já bych ji také měla ráda, být v té době, jestli byla opravdu taková, jak ji popisoval film. Jediné, co mi na ni snad vadilo, že byla kralovnou dramat. Nicméně podoba Naomi Watts s ní je až zarážející. Konec byl dojemný, přiznávám, brečela jsem. Mně se to líbilo. Doporučuji. ()

sheen 

všechny recenze uživatele

Film ocení především lidé, kteří ji ve své době, kdy žila obdivovali. Pro mě byla největší ženskou ikonou, fandil jsem jí a měl jsem ji rád. Film je průměrný. Její životní dílo si zasloužilo lepší zpracování, Naomi Watts byla perfektní Diana. Mít moc vzkřísit jednu "celebritu", byla by to právě ONA. "Somewhere, beyond right and wrong there is a garden and I will meet you there, I will meet you there" ()

Reklama

castor 

všechny recenze uživatele

Margaret Thatcher, kněžna Grace, princezna Diana. V poměrně rychlém sledu nám průměrní tvůrci nabídli pohled do života výjimečných žen, které ve společnosti sakra něco znamenaly. Jak vidno, výsledkem jsou spíš promarněné šance s cejchem zbytečnosti. V důsledku je jedno, jak jednotliví tvůrci k látkám přistoupili, protože plní primárně funkci načančaných životopisných filmů, které se perou s pasivním přístupem. Jak to tehdy bylo, ví jen Diana a pár jejich nejbližších. O královskou rodinu se tu jen párkrát lehce otřeme, ale jinak jsme ukázkově korektní. Zbytek je nástřel toho, jak milá bytost to byla, a hlavně, jakou lovestory prožívala. Prostě žádný zásadní životopisný kousek, ale romantická limonáda o jejím naprosto schematickém románku s pákistánským kardiochirurgem. Nefunguje dialogově, škodí několika divnými zvraty (ona novinářům popře vztah, on se naštve, ale vzápětí se vrátí, protože bez ní nedokáže žít, pak přijde jiná vážnější rozepře a vše se prakticky opakuje). Hodně úsměvně pak vypadá i třeba absolutně přehnané otáčení všech, snad i psů a koček, protože okolo přeci prochází Diana. Když nasadí paruku, vyjde to nastejno, jen z jiného důvodu. Když flámuje a zahání žal v rytmu diska, nikoho z bulvárních novinářů to nezajímá. Uff. Naomi Watts se snaží, ale předem prohrává. Nastoupila do vlaku, který má sakra mizerného strojvedoucího. ()

Sidonka odpad!

všechny recenze uživatele

Zívárna bez jakéhokoliv kladného přínosu. Naivní film, který nejenom že je o ničem tak dokonce ani nepobaví. Je to nepřesvědčivé, nepůsobivé, sterilní, mrtvé a nemá to ani jiskru romantické oddechovky. Ač život Diany skýtá materiál na skvělé drama, neměla jsem velké iluze o jeho zpracování. Protože mi navzdory skromnému očekávání naservírovali úplně leklou rybu, hážu tenhle flák rovnou do odpadu. ()

Pavlínka9 

všechny recenze uživatele

Princezna Diana si zasloužila rozhodně lepší zpracování. Tenhle film mi přijde jako výsměch. Jako malá jsem Dianu obdivovala a psala jsem na ni plno literárních prací do školy, jelikož i pro mě byla "princeznou lidských srdcí", přečetla jsem plno jejích životopisů, viděla plno rozhovorů a já už ani nevím co všechno a proto jsem se bála tohohle filmu. Věděla jsem, že vzít si na starost natočení filmu o ženě, kterou miloval téměř celý svět - je náročné a proto jsem se bála toho, jak to dopadne. A pro mě a pro mnoho dalších lidí to dopadlo opravdu strašně :( Je Naomi Watts opravdu tak příšerná herečka? Nejsem si vůbec jistá ale Dianu jsem ji nevěřila. Do přízvuku se nutila, její výrazy a úšklebky ve tváři a kývání hlavou mě po chvíli začalo lízt na nervy a prostě byla pro mě neskutečně umělá. Prostě strohá a fakt příšerná. Za to Naveen Andrews byl tak přirozený a pomalu jsem se těšila na záběry pouze s ním. Tohle je podle mě děsný počin a je mi jen líto, že památka tak významné ženy dopadla takhle. Jediné plus pro mě byly tiché momenty, které má film krásné a nahrazení hudby za důležité dialogy, kterých je ve filmu opravdu pomálu. Co jediné mohu vyzdvihnout je závěr filmu, kdy posledních pár minut jsou nejkrásnější, jaké mohly být... ()

Galerie (130)

Zajímavosti (12)

  • Shodou okolností byly plakáty k filmu vyvěšeny i poblíž Place de l'Alma v Paříži, tedy poblíž vjezdu do tunelu, kde v roce 1997 zahynula Princezna Diana při automobilové nehodě. Toto umístění plakátů vyvolalo mezi lidmi vlnu pobouření a na žádost francouzského distributora Le Pacte byly odstraněny. (Cheeker)
  • Scenárista filmu Stephen Jeffreys sa s Dianou dokonca osobne stretol. „Pri rozhovore s ňou som si uvedomil, že obraz hlúpej husy, ktorý o nej vytvorili médiá, je chybný. Bola pohotová, dôvtipná a inteligentná. Tento rozhovor mi slúžil ako inšpirácia pri písaní filmu. Vracal som sa k jej hlasu zakaždým, keď som premýšľal, čo by mohla vravieť." (Zdroj: Bonton)
  • Královská rodina umožnila natáčení před a v zahradách Kensingtonského paláce, v němž Diana bydlela. (jenik71)

Reklama

Reklama

Časové pásmo bylo změněno