Reklama

Reklama

Pan Guillaume je nesmlouvavý muž, geniální podnikatel a tvrdohlavý manžel. Paní Bernadette je energická žena, neméně tvrdohlavá manželka a náruživá zahradnice. Jejich manželství je věčný souboj technického talentu a podnikatelských schopností a lásky k přírodě. Stačí jedna výhodná zakázka od Japonců a život paní Bernadette se obrátí naruby. První to "odnese" její zimní zahrada - co se dá dělat, přece svého muže miluje, ale když se obráběcí stroje dostanou i do její ložnice a ona má spánek vyměřený na minutu přesně, vyrazí do protiútoku. A pomsta zklamané manželky stojí rozhodně za to. (Hollywood Classic Entertainment (H.C.E.))

(více)

Videa (2)

Trailer

Recenze (212)

tomtomtoma 

všechny recenze uživatele

Velmi půvabná a zábavná komedie o krizi v manželství, která je způsobena nesmlouvavostí manžela při cestě za úspěchem. I když s tím jde v ruku v ruce i vzestup manželství. Guillaume Daubray-Lacaze (skvělý Louis de Funés) je energický muž, který pro úspěch v podnikání i místní politice neváhá omezovat ostatní. A to i svou manželku Bernadette (dobrá Annie Girardot), kterou miluje, ale obří zakázka pro Japonce má vždy přednost. Guillaume neváhá využívat svého vlivu starosty, svého přirozené respektu, který k němu cítí většina jeho poddaných a zaměstnanců. Bernadette se pod vlivem okolností, postupného přeměňování domova v továrnu, ztráty její jediné radosti a pod vlivem jejího obdivovatele doktora Landryho (Julien Guiomar), staví proti svému manželovi v komunálních volbách. Nastává neuvěřitlně rozpustilá strkanice o hlasy, rodinné neshody vyplouvají na povrch a obyvatelé se mají čím bavit. Další zajímavé postavy: sluha (Maurice Risch), který se tak často stával hromosvodem při Guillaumových problémech, prefekt (Jacques Francois) a ředitel banky (Daniel Boulanger). Zábavné, úderné, a i přes závěrečnou idylu vše směřuje do stejných kolejích v touze po seberealizování. ()

pravo 

všechny recenze uživatele

Skvelá komédia čerpajúca inšpiráciu v rozdielnosti pohľadu na svet partnerov v manželstve, kde pán Guillaume (Loius de Funés) je energický muž túžiaci sa s celého srdca presadiť v podnikaní bez ohľadu na životné prostredie a pani Bernadette (Annie Girardot) je žena nadovšetko milujúca svoju záhradku a skleník. Film je hereckým koncertom oboch zmienených hercov, obsahuje potrebnú dávku humoru a aj pohľad (hoci nadnesený) ako to môže vypadať ak sa budeme pachtiť za materiálnom a nebudeme si chrániť prírodné a duševné bohatstvo. Na záver si neodpustím spomenúť „ Môj program v troch bodoch, po prvé plná zamestnanosť, po druhé plná zamestnanosť a po tretie plná zamestnanosť.“ A pred spánkom si počítajte robotníkov. ()

Reklama

Vesecký 

všechny recenze uživatele

Louis de Funes byl žádán, a tak se tvořila jedna komedie za druhou, až toho prostě bylo dost. Protože Funes nevybočil ze své obvyklé afektované komiky - a víc se od něho nečekalo - šlo jen o to, vymyslet slušný scénář. Řekl bych, že skvělá Girardotová celou situaci zachraňovala a jako protějšek se k panu továrníkovi krásně hodila. Přesto mi to opravdu jako skvostný duet nepřipadalo. Jeden hot a druhý čehý - to je jedna z nejslabších Funesových komedií. Vymyslet továrnu v bytě podnikatele, to byl sice ztřeštěný a neotřepaný kousek, ale myslící divák nesměl přemýšlet o tom, co který stroj vlastně vyrábí, kde jsou nějaké polotovary, kde je montážní linka na hotový výrobek. O něco lépe dopadly ty skeče, které se týkaly Funesova starostování. Jako oddávající a jeho neustále se opakující volební heslo bylo na tomto filmu to lepší. Tři hvězdičky, přimhouřím-li oko. ()

MickeyStuma 

všechny recenze uživatele

Takovéto role šli Louisi de Funèsovi vždy nejlépe. Postava tvrdohlavá, schizofrenická, jdoucí tvrdošíjně za svým cílem, to v jeho podání vždy bylo zárukou dobré zábavy a světe div se, stále je. Pozici manželky si tentokrát vyzkoušela Annie Girardot, která svoji postavu zahrála přesně tak, jak jí známe. Žena s pochopením, ale jak se říká: ´Odsať až pocať!´ A tak tu máme pana továrníka, který získá od Japonců ohromnou zakázku, která se však nedá při stávající kapacitě firmy stihnout. A tak se začnou dít věci. Nestárnoucí a neutuchající zábava každou minutou po celé stopáži filmu a komičnost Louise de Funèse a ostatních, kteří mu jako obvykle výborně přihrávají. Dnes už víme, že se jedná o Funèsův poslední vyloženě zábavný snímek. Další infarkt si vyžádal své, takže musel zvolnit, což se na kvalitě následujících snímků značně podepsalo. A tak i když tento snímek filmoví matadoři znají doslova nazpaměť, stále se k němu rádi vracejí. alespoň se na hodinku a půl zapomene na každodenní strasti. ()

argenson 

všechny recenze uživatele

Po boku Louise de Funèse se za léta vystřídala řada filmových manželek, z těch méně známých mě namátkou napadá Yvonne Clech, Paulette Dubost, Andréa Parisy nebo Dominique Davray, k větší slávě měla nakročeno Claude Gensac, která s ním hrála nejčastěji. A pak v závěru jeho kariéry někoho napadlo spojit ho s tehdejší největší ženskou hvězdou. Překvapivě se nekonal takový úspěch, jaký si asi tvůrci slibovali, přitom spojení Louis de Funès-Annie Girardot muselo podle mě působit dost lákavě. Pro mě je dodnes Jeden hot a druhý čehý výborná zábava s dobrými dialogy, i když některé frky jsou tak pitomě jednoduché, až to bije do očí (třeba počítání dělníků před spaním). Nicméně ve druhé půlce Annie Girardot dodržela svou tehdejší trade mark emancipované a všeho schopné ženy. ()

Galerie (44)

Zajímavosti (6)

  • Ihned po začátku natáčení se ozval režisér Jean-Pierre Mocky, že námět filmu se velmi podobá scénáři, který on sám krátce předtím Funèsovi nabídl. Funès měl sice o námět zájem, film ale začal realizovat osvědčený tvůrce komediálního žánru Claude Zidi. Mocky se nevzdával a kvůli autorství námětu podal žalobu k soudu, probíhající proces pak ohrožoval celé natáčení. Mockymu se sice nepodařilo dosáhnout stažení filmu z distribuce, u pařížského odvolacího soudu nakonec ale dosáhl finančního odškodnění ve výši 350.000 franků. (argenson)
  • V jedné scéně je paní Bernadette (Annie Girardot) tázána na svůj věk, přičemž odpoví, že je o 17 let mladší než manžel (De Funés). Mezi Girardot a Funésem byl přesně takový věkový rozdíl i ve skutečnosti. (ClintEastwood)
  • V roce 1979 získal snímek cenu Zlaté plátno na stejnojmenném německém festivalu. (dydy79)

Reklama

Reklama