Reklama

Reklama

V roce 1721 skončil na popravišti na náměstí de Greve v Paříži život proslulého zbojníka Cartouche. Bouřlivý život legendárního krále pařížského podsvětí, který zbožňoval bohatství a krásné ženy, kradl a rozdával, byl miláčkem chudiny a obávaným odpůrcem šlechty, inspiroval režiséra Philippa de Brocu. Ten převyprávěl Cartouchův příběh s notnou dávkou fantazie, ironie, ale i poezie s excelentním obsazením Jean-Paula Belmonda a Claudií Cardinaleovou. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (157)

Yardie 

všechny recenze uživatele

Čistých 60%. Nejvíce se mi líbila poslední tak půlhodinka, kdy se film překlopil do takového dramatu o tom, jak peníze mění lidi a jak mohou ovlivnit lidský úsudek a chtíč a celé to vede ke zkáze člověka. Před tím to byl čistý průměr. Podle mě se měli tvůrci vydat jasným směrem - a to buď dobrodružná komedie s notnou dávkou nadsázky a nebo dobrodružné drama. Mě se zdálo, že chvilku to je to a pak zase todle a celkově mi to působilo dosti nesourodě, resp. nemělo tu správnou atmosféru a rušilo mě to. Prostě takový průměr, čekal jsem více. Howgh! ()

MikO_NR_1909 

všechny recenze uživatele

Šarmom rovnaký, hoci ľahkosťou nie tak odsýpajúci kolega Fanfána Tulipána je dozaista lahôdkou pre pamätníkov a dokáže ponúknuť kultivovanú zábavu i terajším divákom. Hlavne teda spôsobom búrania konvenčných stereotypov šľachtičného dvora, kde vždy naše postavy preklenú z uviaznutia dákymi pekelnými hláškami a istým nadhľadom vzhľadom k tézovitým spoločenským pomerom. A samozrejme v hraniciach žánru i želaným eskapizmom. Lenže potom tu ostáva otázka mýtov a autentickosti, kde si už nie som tak istý adresnosťou týchto úletov a pri neumeleckých ambíciách aj akousi odovzdanou, neprelúštiteľnou, hodenou palicou ničoty. Cartouche nie je kultom, svojrázne známou historickou osobou navôkol širšieho spektra európskych končín a mierne kŕčovito beriem do úvahy aj spôsob jeho neoriginality prednesu. Cardinale v role Venuši prekvapivo neidylická. ()

Reklama

GOREGASM 

všechny recenze uživatele

Historické dobrodružství socialisticky orientovaného francouzského Jánošíka, Cartouche, je plné "moudrých" frází, které Belmondo pronáší velice přesvědčivě, ale ani jeho charisma rebela vás neodradí se alespoň jednou škodolibě pousmát. Na koleně napsaný scénář nahání postavy z jedné šarvátky do druhé a s logikou si hlavu dvakrát neláme. Celé Cartouchovo dobrodružství postrádá výraznější emoci, která by diváka vtáhla do děje a defacto nemáme důvod tomuto zbojníkovi fandit (levicově orientovaní diváci to mohou vnímat jinak :-)). Zmíněné tvůrčí kotrmelce nedokáže zakrýt ani pevně sešněrovaný dekolt Claudie Cardinale, před kterým dá Belmondo nakonec stejně přednost jiné dámě. 40% ()

Faidra 

všechny recenze uživatele

Říká se, že slovo dělá muže. Osobně si myslím, že to je blbost a že muže (a ženu) dělají a vždycky budou dělat činy. Tvoří ho odvaha nebo zbabělost, s jakou přeskakuje nebo podlézá překážky, které nám život staví do cesty ochotněji než budovatel steeplechase, tvoří ho schopnost milovat a přiznat si to nebo neschopnost a zapírání téhož s machistickou pózou toho, pro koho mají city cenu rozšlápnuté sedmikrásky, tvoří ho ochota se smát vždy, všude a všemu včetně vlastní osoby nebo studenočumákovitost nafouklá z čeledi namyšlenovitých, tvoří ho hrdost a odhodlání stát rovně nebo odevzdanost a ohnutý hřbet pod zupáckou botou. Pro Cartouche vždycky platily ty první možnosti, stejně jako pro jeho představitele, i kdyby za to měl zaplatit cenu nejvyšší (a jak mnozí z nás vědí, nejvyšší cenou není náš vlastní život). Nedat někomu takovému maximální ocenění? To bych musela být ještě větší blbec, než jste doufali, moji milí. ()

dr.fish 

všechny recenze uživatele

Belmondo tak jak ho známe- sebevědomý svůdce žen, neporazitelný a hýřící vtipem. Díky tomu, že má po boku ještě Jeana Rocheforta, který svým charismatem místy Belmonda i zastiňuje, má film glanc a je to taková "nekonečná kalba". Historický Cartouche byl popraven, ale tohle je komedie, takže se tragického konce nedočkáme. Trvalo mi dost dlouhou dobu, než jsem tenhle film docenil, je to především a hlavně sranda...85% ()

Galerie (38)

Zajímavosti (8)

  • Po slavnostní premiéře filmu se Belmondo zase jednou vyřádil. Nejdřív spolu s Claudií Cardinale bombardovali přítomné hosty knedlíčky z krupice, později si na tiskové konferenci sundal pásek od kalhot, které mu spadly ke kotníkům, a na dotazy novinářů odpovídal ve slipech. Ale režisér de Broca ho ještě trumfnul, přišel na konferenci i bez těch slipů. (raininface)
  • Philippe de Broca, režisér a spoluautor scénáře, musel po premiéře čelit rozhořčení veřejnosti kvůli závěru filmu. Diváci doufali v jiný konec. (vesper001)

Související novinky

Zemřel Jean-Paul Belmondo

Zemřel Jean-Paul Belmondo

06.09.2021

Přichází smutné zprávy z Francie. Svět filmu dnes přišel o jednu z velkých hereckých ikon, ve věku 88 let totiž v Paříži zemřel oblíbený francouzský herec a producent, charismatický Jean-Paul… (více)

Reklama

Reklama