Reklama

Reklama

Muž z Hongkongu

  • Francie Les Tribulations d'un Chinois en Chine (více)
Trailer

Multimilionář Artur Lempereu (Jean-Paul Belmondo) je znuděn životem doslova k smrti. Dříve, než si z nudy sám sáhne na život, mu jeho přítel a guru poradí, aby uzavřel životní pojistku. A tak se Artur pojistí na dva miliony dolarů, které v případě jeho smrti dostanou jeho snoubenka Alice a orientální přítel Goh, kterého požádá, aby najal profesionální zabijáky, kteří ho mají zabít. Jenže právě když se tak stane, seznámí se Artur s okouzlující striptérkou Alexandrinou a najednou se mu strašně chce žít. Nezbývá, než se pokusit uniknout všem nástrahám, které na něj najatí zabijáci chystají a najít Goha, aby vrahy odvolal. Ten prý však odletěl rozjímat do himálajského kláštera. Začíná bláznivá honička, která hrdinu zavede nejen do Tibetu a zasněžených himálajských velehor, ale také do tisíce a jedné nebezpečné situace. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (172)

genetique 

všechny recenze uživatele

Podarená dobrodružná komédia, ktorej nechýbajú nápady, spád a kaskadérske kúsky, za ktoré by sa nehanbil ani Jackie Chan. Belmondo je skrátka klasa, no mal som pocit, že s touto rolou akosi bojuje a nesedí mu. Každopádne príbeh je pomerne hlúpučký, dnes sa na niektorých scénach naozaj len pousmejeme, niektoré však zjavne slúžili aj ako inšpirácia v mnohých ďalších filmoch. Klasika, ktorá bola kedysi zaručeným trhákom, ale poznamenal ju zub času. Bohužiaľ aspoň pre mňa. 60%. ()

Willy Kufalt 

všechny recenze uživatele

De Broco, de Broco, tentokrát jsi mě tedy nepotěšil... a bohužel z mé strany nepomohla ani druhá šance. Ale popořadě: Trampoty Číňana v Číně (jak zní originální název) vznikly jako v pořadí třetí dobrodružná komedie osvědčeného spojení režiséra De Brocy s Belmondem po historickém Cartouchovi a akčně laděným Muži z Ria, přičemž v nasledující dekádě jejich spolupráce pokračovala v dalších dvou komediích z opět jiného soudka. Asi jenom česká distribuce si může dovolit spomezi této řádky filmů vytvořit pomyslnou trilogii tam, kde v krajině vzniku o žádnou trilogii nešlo a zvolenými distribučními názvy pak adaptaci Julese Vernea spojit do jedné série nejen s Mužem s Ria, ale navrch i legendární parodií Le magnifique (česky Muž z Acapulca), ačkoliv šlo o stylově vzájemné odišné snímky. *** A teď už k mým dojmům: Mě osobně hodně připomíná styl současných trháků. Technicky tomu skoro nic nelze vytknout, disponuje to obrovským rozpočtem, vychází z osvědčené předlohy, nabízí hvězdné obsazení, atraktivní exteriéry, na svou dobu perfektně odvedené akčné scény a myšlenkou se možná snaží hrát i na cosi hlubšího... ale zároveň to zpracování příběhu včetně scénáře působí natolik fádně a odflákle, že mi Muž z Hongkongu nedokázal nabídnout ve výsledku ani velký napínavý zážitek (a to má jít o dobrodružný film!), ani moc příležitostí se zasmát (a to má jít o komedii!), ani vyvolat silné emoce (a to má původní příběh myšlenku o nacházení smyslu života!). Spíše na mě nejednou působil dojmem velké slátaniny, kde se každou chvíli mění prostředí a občas nic nedává smysl. Za 10 vteřin se přesuneme z prosluněného města do zasněžených hor, postavy, které použijí na závěr fotoaparát z konce 19. století (to aby tady byl ten Verne stylově alespoň trochu přítomen), využívají současně nejnovější typy módních aut z půlky 60. let, takže nezbyde prostor ani na vytvoření dobové atmosféry. Tragických mi přijde několik scén z úvodu s pokusy hlavního hrdiny o sebevraždu, ve kterých mi výjimečně trapný přišel i samotný Belmondo a závěrečná superhrdinská akce v oblacích byla už hodně mimo, navíc zcela postrádala nadhled, takže to vypadalo, že se bere smrtelně vážně. Těch pár pěkných scén se záchranným kufříkem se svázanými košilemi nebo s napínavou honičkou padáku vcelku moc nedokáže zachránit zoufalou fraškovitou nudu včetně několika trapností a je mi líto, že zrovna De Broca s Belmondem se na vrcholu svých sil dopustili takhle laciného, předraženého fláku. Tohle provedení Julese Vernea na plátno se za mě vážně nepovedlo... co teprve ve srovnání se Zemanovou Ukradenou vzducholodí, která vznikla ve stejnou dobu. [35%] ()

Reklama

Schlierkamp 

všechny recenze uživatele

Francouzsko-italský dobrodružný film, v němž hraje J. P. Belmondo znuděného milionáře Arthura Lempereura, jenž si neváží svého života. Podepsal smlouvu, že v případě jeho smrti dostane značný finanční obnos rodina jeho snoubenky Alice Ponchabertové (V. Lagrange) a jeho exotický charismatický přítel zvaný Mr. Goh (V. Inkijinoff narozený v Irkutsku). V okamžiku, kdy se se svou lodí na plánované cestě kolem světa zastavili v Hongkongu, ziskuchtivá a nemorální snoubenčina rodina si zaplatí k usmrcení svého živitele služby místního nesmírně otylého mafiána. Současně však bohatstvím znuděný hejsek s nepraktickým účesem potkává velmi půvabnou tanečnici a striptérku Alexandrine Pinardelovou (U. Andressová), jenž ho oslní svou krásou a způsobí, že hlavní hrdina má chuť i nadále užívat pozemských radovánek. Půvaby švýcarské krasavice dokonce omámily během natáčení Belmonda natolik, že v soukromém životě opustil svoji manželku Elodie a strávil s Ursulou několik let. Zbytek snímku P. de Brocy vyplňuje unikání Belmonda a jeho skupiny před pronásledovateli, přičemž jeho společnost tvoří už zmíněná Alexandrine, dále jeho věrný komorník Leon, nerozlučitelný druh a Belmondův přítel J. Rochefort a podivná dvojice mužů ve složení P. Préboist, komik s nezaměnitelnou tváří a neznámý Američan J. Hahn, jejíž smysl mi zůstal utajen. Belmondo zde mohl bohatě uplatnit jak své kaskadérské a akrobatické umění, tak své typické komediální znaky, jimiž byl snímek přeplněn. Přesto však ho hodnotím z trojice de Brocových ´mužů´ jako jednoznačně nejslabší, zejména kvůli slabému a místy nejasnému příběhu a domnívám se, že vysoký rozpočet, jenž měli autoři k dispozici, zůstal nevyužit. ()

Ampi 

všechny recenze uživatele

Dne 6.9. 2021 odešel velký Muž z Paříže Jean-Paul Belmondo.  Chápu Ursulu Anderss, že ji při natačení tohoto okouzlil svoji schopností ji rozesmát což vedlo k tomu, že se načas stali párem. Mnohem delší čas snad budou jejich postavy Artur Lempereur a Alexandrine Pinardel vytvářet smích na tvářích generace diváků celého světa. ()

Radiq 

všechny recenze uživatele

Tohle je docela velká slabota a trapárna. Spíš než na ději si tvůrci dali záležet na kaskadérskejch kouscích po celé planetě. Prej to bylo podle Julese Vernea, ale pochybuju, že ten by takovou kravinu vymyslel. Belmondo dělá co může, ale mockrát jsem se u toho nezasmál - možná když byl v převleku za striptérku nebo když házel tou jeho šílenou patkou. Jinak ty jeho pády a skoky sice taky někdy pobaví, ale tady jde vidět, že je často dělá schválně a už to neni vtipny. Taky blbej českej dabing tomu moc nepomohl - přišlo mi to, jak kdyby ho daboval Vladimír Brabec, což se k Belmondovi moc nehodí. Jinak je to typická francouzská splašená komedie, kde nechybí hromadná sřážka aut, láska ke krásné ženě, dva nevtipní pitomci z pojišťovny a nakonec všechno dobře dopadlo. Dobře? U mě moc ne... ()

Galerie (96)

Zajímavosti (18)

  • Při natáčení scény, kdy Jean-Paul Belmondo s Jeanem Rochefortem viseli na svázaném prádle pod liánovým mostem, docházelo ke značným průtahům způsobeným rozbitou kladkou. Jinak dobře naladěnému Belmondovi – momentálně již poměrně dlouho visícímu pod mostem – začali téct nervy a rozkřičel se na tým techniků opravující kladku. Rochefort sdílející s ním utrpení se snažil hereckého kolegu uklidnit. Řekl mu: „Víš, že beru o třicet tisíc franků míň než tvůj impresário?“ To Belmonda rozesmálo a uvedlo zpět do pohody. (Komiks)
  • Snímek byl natočen na motivy románu Julese Verna „Číňanovy trampoty v Číně“. (sikky)
  • Pro první uvedení v československých kinech byly změněny nejen titulky, což byl u zahraničních filmů častý postup, ale byly také vystřiženy všechny scény se sovětským profesorem Parisem Nikolajevičem Proževalskim (Boris Lenissevitch). Jedním z uvedených důvodů byl dojem schvalovacích orgánů, že je sovětský akademik vylíčen příliš satiricky. (Robbi)

Související novinky

Zemřel Jean-Paul Belmondo

Zemřel Jean-Paul Belmondo

06.09.2021

Přichází smutné zprávy z Francie. Svět filmu dnes přišel o jednu z velkých hereckých ikon, ve věku 88 let totiž v Paříži zemřel oblíbený francouzský herec a producent, charismatický Jean-Paul… (více)

Reklama

Reklama