Reklama

Reklama

Muž z Hongkongu

  • Francie Les Tribulations d'un Chinois en Chine (více)
Trailer

Multimilionář Artur Lempereu (Jean-Paul Belmondo) je znuděn životem doslova k smrti. Dříve, než si z nudy sám sáhne na život, mu jeho přítel a guru poradí, aby uzavřel životní pojistku. A tak se Artur pojistí na dva miliony dolarů, které v případě jeho smrti dostanou jeho snoubenka Alice a orientální přítel Goh, kterého požádá, aby najal profesionální zabijáky, kteří ho mají zabít. Jenže právě když se tak stane, seznámí se Artur s okouzlující striptérkou Alexandrinou a najednou se mu strašně chce žít. Nezbývá, než se pokusit uniknout všem nástrahám, které na něj najatí zabijáci chystají a najít Goha, aby vrahy odvolal. Ten prý však odletěl rozjímat do himálajského kláštera. Začíná bláznivá honička, která hrdinu zavede nejen do Tibetu a zasněžených himálajských velehor, ale také do tisíce a jedné nebezpečné situace. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (172)

Schlierkamp 

všechny recenze uživatele

Francouzsko-italský dobrodružný film, v němž hraje J. P. Belmondo znuděného milionáře Arthura Lempereura, jenž si neváží svého života. Podepsal smlouvu, že v případě jeho smrti dostane značný finanční obnos rodina jeho snoubenky Alice Ponchabertové (V. Lagrange) a jeho exotický charismatický přítel zvaný Mr. Goh (V. Inkijinoff narozený v Irkutsku). V okamžiku, kdy se se svou lodí na plánované cestě kolem světa zastavili v Hongkongu, ziskuchtivá a nemorální snoubenčina rodina si zaplatí k usmrcení svého živitele služby místního nesmírně otylého mafiána. Současně však bohatstvím znuděný hejsek s nepraktickým účesem potkává velmi půvabnou tanečnici a striptérku Alexandrine Pinardelovou (U. Andressová), jenž ho oslní svou krásou a způsobí, že hlavní hrdina má chuť i nadále užívat pozemských radovánek. Půvaby švýcarské krasavice dokonce omámily během natáčení Belmonda natolik, že v soukromém životě opustil svoji manželku Elodie a strávil s Ursulou několik let. Zbytek snímku P. de Brocy vyplňuje unikání Belmonda a jeho skupiny před pronásledovateli, přičemž jeho společnost tvoří už zmíněná Alexandrine, dále jeho věrný komorník Leon, nerozlučitelný druh a Belmondův přítel J. Rochefort a podivná dvojice mužů ve složení P. Préboist, komik s nezaměnitelnou tváří a neznámý Američan J. Hahn, jejíž smysl mi zůstal utajen. Belmondo zde mohl bohatě uplatnit jak své kaskadérské a akrobatické umění, tak své typické komediální znaky, jimiž byl snímek přeplněn. Přesto však ho hodnotím z trojice de Brocových ´mužů´ jako jednoznačně nejslabší, zejména kvůli slabému a místy nejasnému příběhu a domnívám se, že vysoký rozpočet, jenž měli autoři k dispozici, zůstal nevyužit. ()

JFL 

všechny recenze uživatele

V rámci historie hongkongské kinematografie a kořenů tamní akční produkce a kaskadérské práce se jako jeden z formativních impulsů uvádí natáčení amerického filmu "The Sand Pebbles" (1966), který je při tom co do akce skromný. Naopak francouzská klasika "Muž z Hongkongu", která o rok dříve vzala ulice britské kolonie útokem, se doposud (přinejmenším v anglicky psaných textech) dočkala maximálně letmé zmínky. Přitom se Brocovu divokou frašku vyloženě nabízí vidět jako precedent akčních komedií Jackieho Chana. Ostatně Belmondo se svou burleskně fyzickou komikou a zásadou, že veškeré krkolomné kousky bude provádět sám, by mohl být přímým vzorem budoucí největší hvězdy zlaté éry hongkongské kinematografie. Hongkongští kaskadérští veteráni francouzskému natáčení přisuzují přinejmenším jednu praktickou inovaci, představilo totiž praxi používání papírových krabic ke zmírnění pádů. Dále se jedná o první produkci, která akci vyvedla ze strojeného prostředí filmových studií přímo do ulic města a v nich inscenovala velkolepé sekvence spojující atrakci krkolomné akrobacie s lokálními exteriérovými prvky, jako jsou lodě kotvící v přístavištích či bambusová lešení. "Muž z Hongkongu" tak současně zastává pro Hongkong i roli cenného historického mementa svými četnými záběry čtvrtí jako Central či Aberdeen a letiště Kai Tak v jejich dávno zmizelé podobě. Stranou ohledů spojených s titulním dějištěm nabízí Brocův film grandiózní parafrázi na bondovky a další opulentní produkce, jejichž hlavní atrakci představuje střídání ikonických světových lokalit. Belmondův hrdina pak zesměšňuje vznešené motivace vážných gerojů, když se hlava nehlava vrhá do dobrodružství na základě okamžitých impulsů a navíc ve jménu egocentrických zájmů, čímž navíc odhaluje vágnost a nesmyslnost konkurenčních McGuffinů. ()

Reklama

filmmovier 

všechny recenze uživatele

Další fajná Belmondovka. Opět výtečně namíchaný mix exotického prostředí, téměř nonstop akce a vtipu. Gag střídá gag, film rychle utíká, má spád, šlape jak hodinky, vše v něm funguje tak, jak má, je tam božská Ursula a celé je to prostě takové neodolatelné. Hned po Muži z Acapulca rozhodně Jean-Paulův nejlepší muž! A hnedka je to jeden z mých nejoblíbenějších filmů s ním. 80%. ()

Autogram 

všechny recenze uživatele

Presne toto Belmondovi ide. Šialená akcia, ktorá sa neštíti akejkoľvek nadsázky. Radšej nech to nedáva zmysel, ako by to malo byť uťahané, takže za šialenosti by sa nehanbil ani Baron Prášil. Tu je ale všetko skutočné, kaskadérske a akrobatické kúsky sú nápadité a výborne zvládnuté až sa zatajuje dych. Prechod Himalájami, lanovým mostom si vyžiadal moju maximálnu pozornosť a podobne aj B(elm)ond-girl Ursula Andress, jej plážové scény a striptíz naopak. ()

liuk 

všechny recenze uživatele

Divím se, že tu není více komentářů/hodnocení. Klasika českých televizí s reprízovací periodou maximálně jeden rok - zaslouženě. Dobrodružné komediální drandění po mnoha super lokacích by zábavností mohlo soupeřit s Indiana Jonesem. Super Belmondo, Andress a Rochefort (Leon - Belmondův sluha, úžasně nadabován Milošem Kopeckým), ale i další postavy - dva nájemní vrazi, Mr. Goh, rodina Belmondovy snoubenky. Prostě nestárnoucí pecka. To co provádí Belmondo na lešení mě fasincuje dodnes. ()

Galerie (96)

Zajímavosti (18)

  • Během natáčení v Hongongu se Jean-Paul Belmondo (Artur Lempereu) a jeho blízcí kamarádi a kolegové jako obvykle předháněli v kanadských žertících ("až se místo ředitele hotelu povážlivě otřásalo a my se milosrdně uklidnili"). Při jednom pozdním večeru se Belmondo s kamarádem rozhodli, že si podají režiséra Philippa de Brocu, který právě kdesi poklidně večeřel s producentem Mnouchkinem. Požádali jednoho z asistentů, aby mu zavolal a upozornil jej, že se ti dva prohánějí diskotékou v suterénu hotelu úplně nazí a dělají problémy. Režisér už podobné situace znal a hned se vydal do akce. Ne ovšem, aby je zarazil, ale aby se nenechal zahanbit a naopak se k nim přidal. O chvíli později se tedy na diskotéku, mezi poklidně tančící hosty, vřitil nahý muž... a spatřil své kamarády, kterak se na něj zubí v elegantních oblecích, s kubánskými doutníky v ústech. (NIRO)
  • Natáčení probíhalo téměř výhradně v exteriérech, v ateliéru vzniklo asi jen pět procent scén. Točilo se mj. v Káthmandú, Kuala Lumpur, Bombaji, Karáčí, Kalkatě, Hongkongu, malajské džungli a v Alpách. Natáčelo se od 5. ledna do 14. května 1965.
    (vesper001)
  • Při natáčení scény, kdy Jean-Paul Belmondo s Jeanem Rochefortem viseli na svázaném prádle pod liánovým mostem, docházelo ke značným průtahům způsobeným rozbitou kladkou. Jinak dobře naladěnému Belmondovi – momentálně již poměrně dlouho visícímu pod mostem – začali téct nervy a rozkřičel se na tým techniků opravující kladku. Rochefort sdílející s ním utrpení se snažil hereckého kolegu uklidnit. Řekl mu: „Víš, že beru o třicet tisíc franků míň než tvůj impresário?“ To Belmonda rozesmálo a uvedlo zpět do pohody. (Komiks)

Související novinky

Zemřel Jean-Paul Belmondo

Zemřel Jean-Paul Belmondo

06.09.2021

Přichází smutné zprávy z Francie. Svět filmu dnes přišel o jednu z velkých hereckých ikon, ve věku 88 let totiž v Paříži zemřel oblíbený francouzský herec a producent, charismatický Jean-Paul… (více)

Reklama

Reklama