Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Roger Sartet má za sebou bohatou kriminální minulost. Osudnou se mu stala poslední loupež v klenotnictví, po které byl brzy odhalen a po přestřelce dopaden. Po ukončení předběžného vyšetřování převáží policie Rogera do jiného vězení. Během transportu jim však vězeň za pomoci Sicilského klanu uteče. Klan tvoří rodina Manalesových, v čele s otcem Vittoriem. Společně plánují další velkou loupež, protože Roger ve vězení vytáhl ze svého spoluvězně plán zabezpečovacího zařízení, které instaloval ve vile Borghese. Tam se právě koná výstava šperků v hodnotě padesáti milionů dolarů. (Česká televize)

(více)

Videa (4)

Trailer 1

Recenze (214)

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

Verneuil zkušeně narýsoval rovnoramenný kriminální trojúhelník o ramenech Gabin a Ventura a základně Delon. Naproti ní jako hlavní vrchol leží únos letadla, úhly povahy při základně jsou shodné. Bod D je dle očekávání nakonec vymazán a zůstává přímka procházející body G a V. Nutno doplnit, že ke vzniku této dokonale rovné křivky přispělo i to, že bod D stačil protnout několik bodů G, které nebyly znázorněny.. Francouzskou geometrii já rád a jsem ochoten odpustit i mistru Morriconemu, že atmosféru odhodlaných mužů na obou stranách zákona narušoval zvukem, který ze všeho nejvíc připomínal čertíka hopsajícího z krabičky.. ()

MikO_NR_1909 

všechny recenze uživatele

Výborná francúzska gangsterka, ktorá vyťahuje z kabáta všetku tú dobovú eleganciu a zápletkové vyšperkovanie udalostí. Výborne rozčlenené, dej je mimoriadne napínavý aj bez skvelého Morriconeho, aj bez dialógov, skrátka reč tela zúčastnených je fantastická. Nápaditosť, dynamika, scenár. Aj medzi postavami možno nájsť rozdielne špecifiká. Zatiaľčo Ventura je inteligentný a charizmatický "policajt", Gabin corleonsky kamenný otec klanu, Delon naproti tomu improvizujúci vorkoholik, ktorý tým, že vykonáva potrebnú špinavú robotu, je zároveň i najviac ohrozeným spomedzi kriminálnikov. Ako sme sa postupne dopracovali k prepadnutiu lietadla, neraz som si spomenul, aké béčka s touto tematikou vznikali (a vznikajú) a ako ich Sicílsky klan v pohode strčí do vrecka. ()

Reklama

ilemas 

všechny recenze uživatele

Vynikající gangsterka, kterou jsem viděl kdysi dávno v mládí a zapomněl na ni až po včerejší oživení v tv. I po letech nic neztratila na působivosti a rozhodně se mě líbí víc než tolik vychvalovaný Kmotr. Výborné herecké trio s působivou hudbou Ennia Morricone dávají filmu další plus. Stále vidím kamenné tváře Gabina a Delona v pilotní kabině při průletem nad Manhatanem a následném přistání na dálnici. ()

brutale 

všechny recenze uživatele

Neviem čím to je, že je toľko ľudí týmto filmom unesených, ja snímku považujem za priemer dokonca nudný. Trojica Jean Gabin, Alain Delon, Lino Ventura je jediné, čo film drží ako tak nad vodou. Scéna úteku z väzenského transportu v štýle agenta 007 ma rozosmiala a ukázala svoju naivitu, ktorá sa prepletá celým filmom. Žiaľ snímka je takmer bez napätia, dopozeral som ju len z úcty k hereckým legendám. ()

major.warren 

všechny recenze uživatele

Sicilský klan je absolutní klasikou gangsterského žánru. Nestárnoucí podívaná režiséra Henriho Verneuila stojí především na trojici hereckých výkonů Jeana Gabina (Vittorio Manalese), Alaina Delona (Roger Sartet) a Lina Ventury (inspektor Le Goff). Dokonalou atmosféru tvoří nádherná hudba Ennia Morriconeho. Film jako celek má neuvěřitelný spád, není zde ani trocha vaty, a závěr je skutečně strhující. Některé trikové scény jsou sice dnes již pasé, ale přesto dokáže Sicilský klan stále budit v divákovi úžas a zůstává nezapomenutelnou klasikou francouzského filmu jako takového. ()

Galerie (36)

Zajímavosti (18)

  • Velkým režisérovým problémem se stala milostná plážová scéna Alaina Delona s Irinou Demick. Verneuil tvrdil, že erotika ve filmu pro něj není a natáčení scény oddaloval. Nakonec ji ale přece jen natočil, i když cudně odvracel zrak. [Zdroj: Jan Šmíd - Ennio Morricone a jeho filmový svět] (Mirokukii)
  • Italský národní syndikát filmových novinářů udělil snímku v roce 1981 dvě Stříbrné stuhy. Adresáty byli Mario Garbuglia za nejlepší střích a Carla Fracci za nejlepší ženský herecký výkon. (Terva)
  • Během loupeže v letadle je cestujícím promítán westernový film 100 pušek (1969). (Mirokukii)

Reklama

Reklama