Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Evergreen, který nikdy neomrzí! Tomáš Holý jako nadmíru čilý a podnikavý Vašek ve slavné a cenami ověnčené komedii o hledání tatínka. Nadmíru podnikavý školák Vašek žije sám s maminkou. Ta se ale po večerech víc než jemu věnuje své profesi – baletu. „Všichni kluci mají tátu, jenom já nemám ani psa!" stěžuje si Vašek. A sám se snaží sehnat mamince nějakého nového manžela a sobě náhradního tatínka. Na zimní rekreaci „narazí" na sympatického Luboše. Když se maminka nečekaně musí vrátit do Prahy na záskok do divadla a jeho dostane na starost právě náčelník Horské služby – vezme situaci do vlastních rukou! To ale Vašek ještě netuší, že se horolezec Luboš s jeho maminkou už dávno zná. Když Luboš vidí, že se na Vaška může ve všem spolehnout, začne si na prstech cosi přepočítávat... Mimořádně úspěšná rodinná komedie Marie Poledňákové stojí i poněkolikáté za zhlédnutí nejen díky zajímavé zápletce, vtipným situacím a dialogům, ale i pro skvělé herecké výkony Jany Preissové, Františka Němce. A především neodolatelného Tomáše Holého. (Česká televize)

(více)

Recenze (442)

mzss1 

všechny recenze uživatele

Kromě výtečného Tomáše Holého mě zde bavili František Němec a Jana Preissová. Jedná se o skvělou českou rodinnou komedii. Dá se na ní bez problému často dívat. Příběh to má, hlavní jsou scény, které jsou vtipné, rozpačité a dobře zahrané. Pokračování tohoto filmu mě baví o dost víc, tohle je ale také skvělý český počin. Takže hodnotím na 85% = **** ()

tron 

všechny recenze uživatele

Výborný, vtipný, v dobrom jednoduchý (také často fungujú najlepšie) rodinný film s dialógmi a hláškami, ktoré je radosť počúvať. K štvrtej hviezde to dokopáva perfektné herecké trio Preissová-Němec-Hollý. Akonáhle sa dostaneme preč z hôr, stráca snímka tempo, ale i tak sa jedná o podarený kúsok. Dvojku mám každopádne kvôli letnej atmosfére a vidieckej výprave, ktorá mi pripomína detstvo, o čosi radšej. ()

Reklama

Stanislav_H 

všechny recenze uživatele

Skutečně typicky dětský film. Po zhlédnutí po těch moha a mnoha letech mohu pouze konstatovat, že se mi nyní z toho nejvíce vybavuje Preissová, a to jen jakožto čistě sexuální objekt. A ta Poledňáková jest dalším důkazem, že to přesto přese všechno šlo za minulého režimu v jistých ohledech lépe. Ale jinak pochopitelně vivat kapitalismus. ()

Radek99 

všechny recenze uživatele

Televizní útěky z šedavého bezčasí normalizace podvědomě směřovaly tam, kam komunistický režim mohl dosáhnout jen částečně, takovým ,,ostrůvkem svobody" byly pak logicky třeba hory a prostředí horské záchranné služby, kam jistě ne náhodou částečně lokalizovala svůj první film z volného cyklu snímků s Tomášem Holým režisérka a scénáristka Marie Poledňáková. Její televizní film oplývá takovou tou normalizačně optimistickou náladou, která byla pro daný segment dobové filmové tvorby povinná, pod ní se ale ukrývají i hlubší věci a mollovější tóny - motiv osamění navázaný na širší fenomén ženské emancipace a feministických proudů, v nichž se (socialistická) žena vědomě (s vědomím své ekonomické nezávislosti) rozhodne vychovávat dítě bez muže. I když film je především vnímán jako nenáročná rodinná zábava a jako takový si získal nehynoucí popularitu, Poledňáková v něm naznačila cosi zásadnějšího - totiž fatální konec patriarchálně usazené společnosti a její přerod v cosi ještě nedefinovaného. Jistě, modernost umělého světa filmu trochu předběhla dobu, neboť dobově byla platná jen pro jistě omezené (spíše umělecké) společenské kruhy v Praze, ze zpětného pohledu ale oceňme režisérčinu intuici. Svět matek samoživitelek se pomalu stal normou. Příznačné je, že malý Vašík si s odzbrojující přirozeností a autentičností Tomáše Holého v takovém světě intuitivně (až posedle) hledá tátu... ()

aniiicka 

všechny recenze uživatele

Jedna z nejkrásnějších českých rodinných komedií. Rozhodně ne žádný průměr, jak jsem tu několikrát četla. :) Geniální Tomáš Holý jako nezbedný Vašek, který hledá tatínka a najde (svého skutečného) - horolezce a statečného záchranáře horské služby Luboše (charizmatický Franta Němec:). Humor, pěkná hudba, prostředí hor a krásný dojemný závěr. ,,Víš jak se vytrhne velrybě stolička? To se sestrojíš mořský jeřáb, dáš velrybě vagon algeny, načasuješ nálož s dynamitem a tři, dva, jedna...!" :). Na konci si vždycky pobrečím. Mám ráda i druhý skvělý díl na prázdninách u dědy. http://www.youtube.com/watch?v=0S9fYBxlo0Y ()

Galerie (31)

Zajímavosti (43)

  • Točeno v Praze, Špindlerově Mlýně, na vlakovém nádraží Rokytnice nad Jizerou a železničním mostě u obce Dolní Dušice. (M.B)
  • Když se poprvé potkávají na horách Vašek (Tomáš Holý) a Luboš (František Němec), přijíždí Luboš na sněžném skútru americké firmy Polaris, model Mustang 488. (PaulxH)

Související novinky

Zemřela režisérka Marie Poledňáková

Zemřela režisérka Marie Poledňáková

08.11.2022

Ve věku jednaosmdesáti let v úterý v dopoledních hodinách zemřela česká scenáristka a režisérka Marie Poledňáková, autorka populárních rodinných komedií včetně dodnes extrémně oblíbené „české komedie… (více)

Reklama

Reklama