Reklama

Reklama

Star Wars: Vzestup Skywalkera

  • Česko Star Wars: Epizoda IX - Vzestup Skywalkera (více)
Trailer 9
USA, 2019, 142 min

Režie:

J.J. Abrams

Kamera:

Dan Mindel

Hudba:

John Williams

Hrají:

Daisy Ridley, Adam Driver, Oscar Isaac, John Boyega, Naomi Ackie, Carrie Fisher (a.z.), Lupita Nyong'o, Domhnall Gleeson, Richard E. Grant, Mark Hamill (více)
(další profese)

Obsahy(1)

Lucasfilm a režisér J.J. Abrams znovu spojují síly, aby diváky vzali na epickou výpravu do předaleké galaxie ve filmu Star Wars: Vzestup Skywalkera. Ve strhujícím závěru stěžejní Ságy Skywalkerů se zrodí nové legendy a odehraje se konečný boj za svobodu galaxie. (Falcon)

Videa (22)

Trailer 9

Recenze (1 427)

kiddo 

všechny recenze uživatele

SPOILER: Dost mě překvapilo, že v tu samou vteřinu, kdy Reylo oficiálně vešlo do kánonu, naskočily závěrečné titulky podbarvené Careless Whisper od George Michaela a jakýmsi zpoceným pleskáním. Přišlo mi to jako trochu divný posun v tónu a ladění, ale na druhou stranu to mohlo dopadnout mnohem hůř. Taky mohl J.J. Abrams přijít s něčím, co by zneplatnilo oba předchozí filmy, které už tak zneplatňovaly jeden druhý, vytřelo si prdel s posledními drobky charakterových oblouků, jež oba protagonisti měli, vysralo se na již stěží existující worldbuilding, zničilo odkaz i témata ságy jako takové a rozdmýchalo úvahy, o čem vlastně celá sequelová trilogie byla a proč musela mermomocí vzniknout, pomineme-li nepopiratelnou nutnost utržit rozpočet jedné menší země za merch. Zaplať pánbůh, že se to nestalo, to by byl fakt trapas. ()

tron 

všechny recenze uživatele

„Božínku! Moja prvá laserová prestrelka!“ Ja neviem, nie je to megazázrak, no proste neviem dať žiadnemu Star Wars filmu pod 4* (s čestnou výnimkou mizerného Sola). Ale zas nemôžem určite povedať ani to, že by ma Vzostup Skywalkera nebavil. To ani náhodou. Chýbalo mu „niečo“, vďaka čomu by som si ho zamiloval, ale inak je to Star Wars klasika, ktorá vám dá presne to, čo od nej budete čakať. Scenár ani humor nie sú z najobjavnejších, ale situáciu zachraňujú herci, postavy, akcia, triky, celkovo vizuálna stránka a niekoľko pekných prekvapení. Freeddie Pirnze Jr.! ()

Reklama

Radyo 

všechny recenze uživatele

Vy jste tady na pana Disneyho ale strašně, strašně moc zlí. A on dal přitom světu myšáka Mickeyho a kačera Donalda. A teď i tyhle barevné, načančané (a doufejme, že už) finální Starbucksy, eeeh Starwarsy... Ano, máte částeně pravdu, oproti předešlým dvěma epi-disney-zodám to bylo méně učesané, více bylo vidět, že se bojuje s tím, jak to nějak důstojně zakončit (což se nepovedlo tak docela dobře), ale jsou to Star Wars a i když jsou na míle vzdáleny ode všech původních epizod, beru je na milost. Téhle trojdílné dotáčce IMHO uškodil snad nejvíce casting, protože celá řada herců disponuje charismatem level 0 až 1, např. Adam Driver mi do role Kylo Rena nesedl teda vůůůbec a ani Daisy Ridley s věčně lehce podmračeným obličejem nebyla žádné terno... Takže za čtyři a dejte už s tím prosím vás pokoj a nechte Star Warsy spinkat v hrobečku. ()

Le_Chuck 

všechny recenze uživatele

Logiku vystriedala ezoterika a Rey prepnutu do "full punk" módu neženú dopredu kvalitné motivácie, ale kadejaké dojmy, pocity, zjavenia, spomienky a podobné lacné barličky. Vo výsledku sa ale aj tak dostávame kam chceme, do fantastického blockbusteru, ktorý má atmosféru a drajv. Pre mňa SW nikdy neboli viac, takže spokojnosť. 80% ()

3DD!3 

všechny recenze uživatele

Horská dráha. Našlapaná jízda od začátku do konce. Abrams už se nebojí jít svou cestou, ale má kurevsky málo času a jen jeden film na odvyprávění všech nápadů. A tak je tam sází jako Baťa cvičky. Akční scény jsou skvělé, pointa dost zajímavá, ale to sprintování a hodně zbytečného fanservisu to malinko sráží. ()

Galerie (124)

Zajímavosti (60)

  • Když hrdinové dorazí na planetu Pasaana, kde právě probíhá festival Aki-Aki, C-3PO (Anthony Daniels) prohlásí, že mají štěstí, neboť tento festival probíhá pouze jednou za 42 let. Přesně tolik času ve skutečnosti uběhlo mezi premiérou prvního filmu Star Wars (1977) a touto epizodou. (TwoFace)
  • Režisér J.J. Abrams nie je s filmom spokojný. Na natáčanie Epizódy VII (2015) mal o tri mesiace viac času, než koľko dosta na túto epizódu. Veľa scén sa teda vymýšľalo priamo na pľaci. Dokonca ho kaderníčka strihala pri režírovaní len preto, že Abrams nechcel strácať žiaden čas. Bolo to spôsobené tým, že stratili čas odchodom pôvodného režiséra Riana Johnsona a Disney odmietlo mať premiéru inokedy ako v decembri, kedy sú najväčšie tržby. (Krnac)
  • Jedná se o poslední film hlavní linky Star Wars s hudbou od Johna Williamse. (3T)

Související novinky

Ani Furiosa nezabrala, lidé do kin nechodí

Ani Furiosa nezabrala, lidé do kin nechodí

29.05.2024

Pohled na celosvětové tržby kinařů je tento rok týden od týdne smutnější. O potenciální blížící se krizi kin i velkých filmových studií se mluví už poměrně dlouho a důvody jsou nasnadě. Vzestup… (více)

Odhalila desátá epizoda Star Wars svůj název?

Odhalila desátá epizoda Star Wars svůj název?

05.11.2023

V současné době hraje u studia Disney prim spíše seriálová odnož Star Wars. Poslední celovečerní film jsme v kinech viděli téměř před čtyřmi lety, od té doby jsme však dostali seriály Ahsoka, Andor,… (více)

Nové Star Wars mají synopsi a datum natáčení

Nové Star Wars mají synopsi a datum natáčení

22.06.2023

Nový Star Wars film pokračující příběh Rey (Daisy Ridley) má oficiální název, synopsi a také předběžné datum začátku natáčení. Tzv. Skywalker sága skončila v roce 2019 snímkem Star Wars: Vzestup… (více)

Disney oznámilo nové Star Wars filmy

Disney oznámilo nové Star Wars filmy

07.04.2023

Dny Star Wars Celebration jsou tady a spolu s nimi přišla řada i na hromadu nových oznámení. Je toho tentokrát fakt hodně, takže se do těch novinek rovnou pustíme. A začneme hned tou nejžhavější,… (více)

Reklama

Reklama