Reklama

Reklama

Nejdrsnější zpracování klasika E. A. Poea. Navždy bude Maria litovat dne, kdy se vzepřela vůli španělské inkvizice. Kdyby jen tehdy nevystoupila z davu na obranu toho nebožáka. Kdyby jen nezaujala svou odvahou ďábelského inkvizitora Torquemada. Kdyby jen.... Dnes už je to vše jedno. Obviněna z čarodějnictví, zneuctěna, brutálním způsobem připravena o jazyk, čeká Maria, až se k jejímu mladému zmučenému tělu přiblíží pověstné, ze všeho vysvobozující kyvadlo. Nebo je snad ve světě ještě spravedlnost a na dně jámy, mezi krysami, nakonec skončí ten pravý? (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (75)

kosta73 

všechny recenze uživatele

Místy až skoro pohádkový příběh má s geniální Poeovou povídkou společné akorát téma inkvizice a hlavní dva mučící nástroje. Ty jsou vizuálně velmi umně zpracované ( no pravda, jáma mohla být děsivější ) a dodávají příběhu patřičnou působivost. Gordonovi téma středověkého čarodějnictví evidentně sedí a režisérův fanoušek má možnost si vychutnat spoustu typicky gordonovských znaků - parádní úvodní titulky, hudba, pestré barvy, dostatek gore, černohumorné glosy a pochopitelně přítomnost Jeffryho Combse. Henriksen v roli rozpolceného inkvizitora je očekávaně vynikající a můj milovaný Oliver Reed mohl sice dostat více prostoru, ale i tak mě jeho krátká přítomnost velmi potěšila. Někdo tu napsal, že si na tento film za pár let nikdo ani nevzpomene. Já na něj určitě nezapomenu! ()

drackula 

všechny recenze uživatele

Lance Henriksen je síce uveriteľný a miestami priam nadľudsky démonický, napriek tomu to tento film nedokázalo vymaniť z vôd priemeru. Do doby kým sa začne na plátne nieco diať sme svedkami neuveriteľnej nudy a miestami priam komických situácií, ktoré by som vo filme tohoto druhu urcite nečakal. Plusy tohto filmu sú teda jedine záver a už spomínaný Lance Henriksen. 55% ()

Reklama

Adam Bernau 

všechny recenze uživatele

Zneužitý název. Trapný pokus o Kladivo na čarodějnice se šmíráckým použitím rekvizit z E.A. Poa. Inkvizitor zpočátku skvěle nadčasový, vše ostatní trapně „nadčasové“, samé deklamace hollywoodského humanismu. V postavě inkvizitorově je soustředěno naprosto vše, celé ideové napětí staré i moderní Evropy. Pohádkový konec „chtěl jsi čarodějnici – zde je“ navazuje jako jediné možné řešení na úvodní bezvýchodnost totalitního patentu na pravdu. Komunisti jehovisti krtek sto let žere listí. ()

cariada 

všechny recenze uživatele

Tak nák jsem nevěděl co od toho čekat. Ale nakonec se to ukázalo jako velice povedené. Možná si bude říkat ,že je to místy než horor spíš historické drama ala Kladivo na čarodějnice. Vše se odehrává v 15 století ve Španělsku v odbodí inkvizice a nechvalně prosnulého inkvizitora Torguemandem ,který každého donutí přiznat se k čarodějnictví a když ho nezabijou při mučený tak plameny ukončí jeho trápení. Příběh se odehrává okolo manželského páru ,který se živí pekařinou. Jsou svědky popravy ,ale když se snaží odejít protože se na to nechtějí dívat jsou zadrženy a ženu Marii odvedou na výslech a mučení. Jsme s vědky krutých praktik při výslších. A rozdvojené osobnosti Torguemady. Manžel dělá vše ,aby svoji ženu zachránl. Kyvadlo se objeví až v závěru stějně jako jáma ,která je trochu jiná než jí znám z jiného filmu kde jsou v jámě hadi tady jsou tam špičatý kůly. ()

honajz2 

všechny recenze uživatele

Ano, s předlohou to minimální spojitost, zpracování je televizní, postava Torquemada se na začátku filmu chová celkem divně (třeba když mu ta holka políbí ruku), místy to má trapné dialogy a chvílemi to vypadá jako nějaké krvavé soft porno. Jenže zase na druhou stranu musím uznat, že je ten film dost napínavý, má i podmanivou a depresivní atmosféru a magor je tady prostě Magor s velkým M a i příběhem to není špatné, tudíž jako horor by to obstálo poměrně slušně. Jenom s předlohou to prostě má pramálo společného. Pak mě ještě teda vadil ten pohádkový happy end, ten se tam vůbec nehodil, ale i tak tu ty 3* nechám. ()

Galerie (8)

Zajímavosti (1)

Reklama

Reklama