Reklama

Reklama

Duben 1945. Zatímco se spojenecká armáda pokouší o finální ofenzívu na evropské frontě, ujímá se válečný veterán, armádní seržant Wardaddy (Brad Pitt), velení tanku Sherman a vydává se s jeho pětičlennou posádkou na vražednou misi v týlu nepřítele. Tváří v tvář přesile početní i palebné a v doprovodu naprostého zelenáče, který se v jejich četě souhrou okolností ocitl, je Wardaddy se svými muži nucen získat navzdory veškeré pravděpodobnosti štěstí na svou stranu a dovést do úspěšného konce své hrdinské pokusy zaútočit na samotné srdce nacistického Německa. (Falcon)

(více)

Videa (9)

Trailer 2

Recenze (1 550)

Radek99 

všechny recenze uživatele

Čekal jsem (těšil jsem se!), že to bude tankové porno. Prostě Bratrstvo neohrožených meets World of Tanks. No, možná tak v první polovině filmu, jak běžel filmový čas, rozum si bral postupně volno. V druhé polovině filmu (zhruba od příjezdu k rozcestí) už jsem rozum musel vypnout úplně, přehršel patosu a sprška biblických citátů. Prostě Fury meets Rambo III aneb jak jeden mrtvý americký tank sestřelil (skoro) celou divizi SS... ()

Slasher 

všechny recenze uživatele

Výtečná WW2 týmovka kde náš oblíbený "Aldo Raine" s tankem a svojí posádkou čistí SS v jejich vlastní vlasti a pozdní fázi boje na západní frontě. Proč jsem nadšený? Předně proto, že jde o nekompromisní zobrazení explicitního násilí a temna v rozbahněné rozbombardované krajině, doprovázené vulgaritou narušených vojáků, zkrátka obrázek bližší realitě. Opravdu moc se mi líbí jak umí Ayer podat drsnost, jak už letos(!) předtím v SABOTAGE, tak do určitě míry i v END OF WATCH, které se dočkalo dosud nejlepšího přijetí. FURY je na Hollywood až klenotem právě v tom, jak beznadějný a nesentimentální smrad války nám tu předkládá. Odlidštěný nepřítel bez tváře (tak jak byl myslím skutečně často vnímán), sychravo, zdecimovaná zem, přemítání Krista. Přesto dojde i na nejkrásnější emoce, silně byť nepatrně, v parádní scéně dobytí germánského městečka. Užil jsem si i herce, což bylo jasné už dle obsazení. Ale mám výtku - závěr byl prostě až příliš přitažený za vlasy a došlo i na takové ty typické hollywoodské neduhy, kterým se tento atypický film až do té doby hezky vyhýbal. Každopádně... potlesk. ()

Reklama

H34D 

všechny recenze uživatele

Ke škodě věci se jedná o dosti rozporuplný film, který ani přes pár velmi výrazných kladů nedokáže potlačit otravná klišé a lehce se vkrádající pocit průměrnosti. Hercí se snaží, jenže jejich postavy nejsou dostatečně zajímavé. Pittův Don musí utáhnout prakticky vše, obzvláště v sekvenci při jídle s německými civilisty (která je asi nejlepší částí filmu) se mu to i daří, jenže od nikoho dalšího se mu nedostává pomoci. V mých očích otravný zajda Norman mu zkrátka nepomáhá a všichni ostatní jsou dvojrozměrné karikatury. Motivace postav, proč zůstat a "hrdinsky" zahynout je spíše scenáristickou berličkou k vystavení "epického" souboje, který je ale bohužel na rozdíl od ostatních bitev o mnoho levelů méně realistický. Závěrečná bitva je tedy americké klišé a paradoxně nejhorší část filmu. Kdyby v ní byl zachován věrohodný pocit z války a boje o přežití, jistě bych šel s hodnocením výš... 7/10 ()

Xmilden 

všechny recenze uživatele

Star Wars: Epizoda 1945 - Návrat Aldo Raina. Jenže Ayer není Tarantino. Při pohledu na zdejší hodnocení se mě zase jednou chce plakat. Proboha vždyť ten film neměl příběh. V Ryanovi šlo o záchranu jednoho vojáka. Tady nejde prakticky o nic. Tank jezdí, v něm nejstatečnější Američani všech dob a Němci, jsou zde dobří tak leda na to, aby skočili do dráhy kulce. S filmem jsem měl povětšinu stopáže hodně solidní problém. 55% s bídou. PS: Podruhé to bylo docela v pohodě, film jsem si užil ale nejlepší scénou pro mě stejně zůstane, taková obyčejná návštěva jedné německé rodiny. 70% ()

Lima 

všechny recenze uživatele

Ještě půl hodiny před koncem jsem byl přesvědčen o pětihvězdičkovém hodnocení, protože tak realisticky špinavý, neučesaný válečný snímek tady dlouho chyběl. S přidanou produkční hodnotou v podobě fantastické výpravy, Pittem, který je chodícím ztělesněním charismatu a scénou „oběd u Němky a její dcery“, kterou považuji za jednu z nejlepších filmových scén minulého roku. Jenže pak přišel těžko akceptovatelný výjev, který by si co do přepálenosti a heroismu nelajsli ani svého času Sověti se svými arcidíly typu ´Osvobození´ a jim podobných. Prostě Ayer se nechal unést a celový skvělý dojem šel do kopru, nebo do bahna stopy po tankovém pásu, kterého je ve filmu plno. ()

Galerie (83)

Zajímavosti (81)

  • Jednou z velkých nevýhod tanků M4 byl benzínový pohon, kvůli kterému byly velmi náchylné ke vzplanutí. (KREI)
  • Ve filmu je vidět přejetá mrtvola německého vojáka. Tato scéna byla inspirována skutečnou fotografií. Dokládá to i svědectví francouzského vojáka z 501. pluku, který dosvědčil, že mrtvé zploštělé tělo nechali Američané na volném prostranství. (Jimmy15)
  • Dělo 76mm M1A2, kterým je vybaven tank Fury, bylo sice velmi přesné, ale při počáteční vzdálenosti útoku na Tiger by nemělo šanci prorazit. V americkém tankovém manuálu bylo napsáno: „Pokud jste v dostřelu, ale nepřítel ve vašem dostřelu ještě není - útočte, pro dosažení palebné pozice“. Zepředu by si s Tigerem poradil pouze tank Sherman Firefly, který by ovšem musel také být blíže než 450 metrů. S municí sabot by teoreticky mohl střílet až ze 2 kilometrů, ale s mizivou šancí zasažení cíle (i britská armáda říkala „cokoliv je dál než 450 metrů, na to zapomeňte“). (Maulincio)

Související novinky

David Ayer natočí akčňák se Stathamem

David Ayer natočí akčňák se Stathamem

07.05.2022

Poslední snímky režiséra Davida Ayera (Drsný časy, Králové ulice) nebyly přijímány vůbec dobře. Sypat se to začalo už Sabotáží z roku 2014, následovala komiksárna od DC Sebevražedný oddíl, který se… (více)

Miliardový podvod v Hollywoodu

Miliardový podvod v Hollywoodu

20.02.2022

Hollywood následuje skutečný život, který zase následuje Hollywood. Herec Zachary Horwitz, známý také jako Zach Avery, se v malé roli objevil třeba vedle Brada Pitta ve filmu Železná srdce. Nejspíš… (více)

Shia LaBeouf si zahraje svého otce

Shia LaBeouf si zahraje svého otce

19.03.2018

Hvězda Transformerů si v posledních letech užila spoustu průšvihů, zároveň však opakovaně dokázala, že před kamerou pořád umí. Ať už se podíváte na válečný akčňák Železná srdce, nezávislák American… (více)

Comicsoví kriminálníci od Ayera

Comicsoví kriminálníci od Ayera

21.09.2014

Režisér David Ayer se doteď soustředil na policejní thrillery. Letos ale tenhle žánr výjimečně opouští, a po Drsných časech, Street Kings, Patrole a Sabotage uvidíme jeho tankový akčňák Železná srdce… (více)

Reklama

Reklama