Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Romantická komedie odehrávající se na pozadí studené války. Elsa, modistka středního věku a jasnovidkyně má svůj život naprosto pod kontrolou – dokud ovšem muž, kterého kdysi milovala a ztratila, neprojde dveřmi jejího obchodu s klobouky. Jsme v Helsinkách roku 1962. Jan, český jazzový hudebník, je ve městě kvůli vystoupení na „Mezinárodním festivalu mládeže a studentstva". Po více než dvě desetiletí Elsa věřila, že tento muž je mrtvý... Zpočátku si chce Elsa od Jana udržet odstup. A zejména od festivalu, který je pro ni jen dalším pokusem světových komunistů vymýt mozek dobrým, důvěřivým občanům západních zemí jako je Finsko. Jan však je vytrvalý, přesvědčivý a okouzlující. Když Elsa nakonec překoná svůj strach z lásky a závazků, uvědomí si, že pokud spolu chtějí strávit více než jen sedm dní festivalu, existuje jen jedno řešení... (Bontonfilm)

(více)

Videa (7)

Trailer

Recenze (73)

IvcaSammet 

všechny recenze uživatele

Musím se přiznat, že jsem od filmu čekala daleko víc. Možná proto, že je v popisu uvedená pouze komedie. Já osobně bych film označila za čistě romantický film. Občas se objevila vtipná scéna nebo hláška, ale jinak nic moc ... U filmu jsem se zasmála možná třikrát ... Každopádně Kryštof Hádek byl jako vždy skvělý, stejně jako Miroslav Etzler. Navíc jsem si opravdu užívala jejich angličtinu, která je prostě skvělá! Celkově ale film hodnotím třema hvězdičkama ... Občas jsem se u filmu i nudila, příběh byl možná trošku roztahanější a pak samozřejmě ta romantika, kterou zas až tak na plátně nemusím ... ()

hrona 

všechny recenze uživatele

Shlédnuto v době Challenge Tour 2015: 30 dní se světovou kinematografií. Film je celkem na pohodu. Jde o takovou romantickou komedii odehrávající se v 82 ve Finsku s pár českými herci, proto také čeština z filmu je slyšet minimálně.Hádek zejména z kraje filmu hraje opravdu velice povedeně postavu svazáčka, ovšem co je do očí bijící, věkový rozdíl, mezi hlavní finskou herečkou a Miroslavem Etzlerem. Je až úsměvné jejich vzpomínání na na jejich 43 let starý románek. ()

Reklama

Autogram 

všechny recenze uživatele

Je to tak, že Česi natočili film, kde sa hovorí po fínsky, a to po väčšinu času. Keď si odmyslím, ako hnusne to znie, je to aj jediná originálna vec na celom filme. Romantika po rokoch s ošumelou pani a ani tá mladá socialistická romantika mi nebola po chuti. –––– Já znám kapitalismus jako svoje boty. Měl jsem na to školení, a za jedna. ()

claudel 

všechny recenze uživatele

Ztřeštěná a poměrně roztomilá komedie o smutné době, u níž jsem se párkrát od srdce zasmál. Můj oblíbený Hádek mě opět nezklamal a protekčního hajzlíka zase zahrál naprosto skvěle, Budař ve vtipné vedlejší roli taktéž perlí. Česko-finským koprodukcím se docela daří, vedle Klaunů jde o další výsledek úspěšné spolupráce, nebránil bych se dalším společným počinům. ()

Morholt 

všechny recenze uživatele

Že láska vládne napříč ideologiemi víme už dávno a tohle koprodukční cosi žánr romantické komedie nikam neposunulo. Předně tu nebylo prakticky nic vtipného. Hádkova postava, která měla asi největší komediální potenciál, zůstala trestuhodně nevyužita a podle mě byla i špatně obsazena. Budař, který se ve filmu také mihl, by na roli pasoval lépe. Lee Harvey Oswald, Gagarin či náměstek ministerstva zamilovaný do hospodyně, což byly prvky, které snad měly rozesmát, působili vyloženě trapně. Prkenný byl i Etzler a jeho vzdychání po Kati Outinen působilo značně nedůvěryhodně. Jediné, co mě trochu zaujalo, bylo sympatický projev Veery W. Vilo, ale to je sakra málo. 30% ()

Galerie (16)

Zajímavosti (7)

  • Když v závěru filmu Elsa (Kati Outinen) větší z ruky prezidentovi, sdělí mu i dvě budoucí věci, které prezident považuje za nesmysly - osamostatnění Estonska, jeho vstup do NATO a vítězství Finska v hudební soutěži Eurovize. Obojí se nakonec vyplnilo. Estonsko získalo nezávislost v r. 1991 po rozpadu Sovětského svazu, do NATO vstoupilo v r. 2004. Finsko vyhrálo Eurovizi v r. 2006, když zvítězila kapela Lordi s písní "Hard Rock Hallelujah". (Foxhound#1)
  • Natáčení probíhalo v Praze, finských Helsinkách a v norském Andenes. (Terva)
  • Finská filmová nadace přidala na produkci snímku 700 000 euro. (Terva)

Reklama

Reklama