Reklama

Reklama

Jako první se odpoutal od zemské přitažlivosti a otevřel lidstvu dveře do vesmíru... Lidstvo dosáhlo oběžné dráhy země 12. dubna 1961. Z dnešního pohledu je však těžko představitelné, o jak přelomový let šlo. Jurij Gagarin vzlétl do vesmíru jen tři a půl roku po vypuštění umělé družice Sputnik 1 a jen necelý rok poté, co se z oběžné dráhy úspěšně vrátili první živý tvorové, fenky Bělka a Strelka. Lety do vesmíru doprovázela obrovská nejistota a řada vědeckých kapacit navíc pochybovala, zda může člověk pobyt v kosmickém prostoru vůbec přežít. Ruský životopisný film od Pavla Parchomenka se tak vrací právě k atmosféře velkého neznáma během vyostřených vesmírných závodů mezi Sovětským svazem a Spojenými státy. Příběh ovšem ponechává studenoválečné soupeření převážně na pozadí a na první let do vesmíru se dívá jednak očima kosmonautů a jejich rodin s Gagarinem v čele (Jaroslav Žalnin) a pak také skrze postavu Sergeje Koroljova (Michail Filippov), raketového inženýra a faktického otce sovětského vesmírného programu. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer 1

Recenze (140)

JohnCZ 

všechny recenze uživatele

Let do vesmíru byl super, stejně tak samotný Gagarin, který byl obsazen a zahrán perfektně. Jenže je to Rusko, takže hromada patosu a neustále rozmělňování děje poměrně nezáživnými flashbacky. Audiovizuálně to je hodně na úrovni, líbilo se mi začlenění reálných záběrů - především v závěru filmu. Škoda jen, že nešel film více do hloubky co se tehdejší technologie týče (řídící místnost apod.). ()

Mylouch 

všechny recenze uživatele

Zdařilá varianta velkého příběhu lidí kolem prvních skoků do vesmíru, která se úspěšně vyhýbá velkému patosu a s pestrými i když občas příliš přímočarými scénáristickými (především retrospektivními) postupy sleduje biografii hlavního hrdiny. Ve vizuálně přesvědčivém zpracování (občas snad zadrhne styl) vynikne stav hospodářské situace země a stejně elementární technologické zázemí, v nichž se tyto výkony zrodily. Z jednotlivostí se do paměti vtiskne střípek z Gagarinova asociačního psychotestu, v celkovém pohledu příhodná skromnost autorského přístupu (srovnej Scorseseho Letec). Vedle Jurije a jeho otce se vyskytují i slabší herecké výkony, často ovšem založené už v předepsaných replikách. ()

Reklama

kenkaku 

všechny recenze uživatele

Film má v sobě mnohem víc, než běžný divák během sledování vstřebá. Tak třeba hned stopáž filmu 1h 48m. To je na minutu přesně délka Gagarinova letu. Dále, do filmu jsou prokládány dobové záběry. Veškeré jeho vzpomínky na dětství, odpovídají realitě (př. pokus německého vojáka oběsit jeho mladšího bratra). Osobně také oceňuji to “skákání v čase” (jakože vzpomínky během letu) víc, než chronologické vyprávění. Lépe to navozuje ten pocit dlouhého letu (proti tomu 15 minutový let Alana Sheparda vypadá jako trapný vtip). Co působí dost děsivě jsou i ty politické argumenty pro… prakticky vše. Nebo “výcvik” (pokud se tak pokusy o to ho zabít dají nazvat). Za sebe tedy musím říct, celkem otevřený a odvážný počin. Samozřejmě zatížených “ruským stylem” vyprávění a občas zbytečně nafouknutých (no potřebovali vyplnit čas… no). ()

radektejkal 

všechny recenze uživatele

Můj vztah ke Gagarinovi není kosmický, ale pozemský, až přízemní. Některý z učitelů přišpendlil po úspěšném obletu Země Gagarinovu fotografii na školní nástěnku. V nadšení žáka šesté třídy jsem si ji po konci vyučování odšpendlil, abych ji ukázal doma rodičům. Stálo mě to dvojku „zmravu“ (tehdy jsem ani nevěděl, že se jedná o "dvojku z mravů"). Film o nadšení, snaze dosáhnout něčeho nevídaného, ale i latentních rozbrojích a pozdějším zneužití hrdiny. Režisér a scénárista Pavel Pachomenko nasadil hned od počátku první komickou rychlost: všechno je úžasné, super-optimistické, o možných selháních se mluví jen když je záhodno, aby vynikla hrdinova chrabrost a neochvějnost. Pohled na Gagarina jako na člověka (na člověka chybujícího a pochybujícího) tu nenajdete. Přesto však je škoda, že hrdinní dobyvatelé ztrácejí náš zájem na úkor muzikantů a sportovců. ()

*CARNIFEX* 

všechny recenze uživatele

12 apríla 1961 sa navždy zmenili názory ľudí na dosiahnutie nemožného. V ranných hodinách o 6:07 "údajne" vyletel na rakete "Vostok 1" prvý človek do vesmíru. Nebol nim "údajne" nikto iný ako z chudobných pomerov pochádzajúci nadporučík Jurij Alexejevič Gagarin. Kým obletel celú zem a bezpečne pristál, ubehlo 108 minút. Toto je "jeho" príbeh. Veľmi pekný film. Miestami by si to síce želalo vyvolanie väčšieho pocitu napätia pre diváka ( nakoľko predsa len išlo o prvý let človeka do vesmíru ), ale tak budiš. Až som prekvapený, že všetko prebehlo tak "ľahko". ()

Galerie (74)

Zajímavosti (8)

  • V závere filmu, pri oznámení Gagarinovi staršiemu (Viktor Proskurin), že práve jeho syn letel do vesmíru, vidno v pravej časti štábny mikrofón na nahrávanie davu. (DJW)
  • Součástí závěrečných titulků jsou autentické fotografie. (SniperG1)

Reklama

Reklama