Reklama

Reklama

Obsahy(1)

I s duchem se dá letět vzduchem za štěstím! Viktor Preiss jako tajemný duch ve výpravné pohádce o zamilovaném mládenci, krásné princezně a hromadě zlata, které nakonec nikdo nepotřeboval... Jedné bouřlivé noci na Šibeničním vrchu objeví náhodou tulák Vojta (F. Skopal) v podzemí poklad, který hlídá tajemný duch. Vojta se ho poleká a uteče, předtím si ale stihne strčit do kapsy malé křesadlo a pár zlaťáků. O ty ho vzápětí připraví v podivné hospodě. Dozví se tam ale také o krásné princezně (V. Kubařová), která nikdy neopouští zámek. Když Vojta konečně použije křesadlo a přivolá tak nevědomky ducha (V. Preiss), který mu musí sloužit, jeho život se od základu změní. Na Vojtovo přání přinese duch v noci spící princeznu a Vojta se do ní okamžitě zamiluje. Chce být stále s ní. Duch mu v tom s radostí pomáhá. Mezitím si totiž hodného Vojtu oblíbil a v jeho přítomnosti zjišťuje, jak svůj bývalý život promarnil. Zdá se, že příběh směřuje ke šťastnému konci, když všechno zkomplikuje hamižná dvorní dáma (J. Bohdalová), která odhalí tajemství křesadla a je odhodlaná ke všemu, aby ho získala… (Česká televize)

(více)

Videa (1)

TV spot

Recenze (352)

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

I když pominu fakt, že v pohádce hraje Bohdalová, která se mě po tom, co jsem viděl od kamaráda jeden e-mail lidsky natolik zhnusila, že mám velký problém jí jenom vidět, stejně mě vychází bohužel pohádkový podprůměr. Pohádce vůbec neprospěly zdlouhavé scény napřiklad duch Arnoldo nosí asi 10 minut Bohadcle poklad, to se přece dá filmařsky zkrátit raz dva. Právě díky tomu, chybělo pohádce větší tempo, větší šance vtáhnout diváka do pohádkového světa. Je to pohádka nechci se v tom nimrat, tak jen udávám hlavní důvod proč se mě pohádka nelíbila i když by se našly i další důvody. Závěrečný finále sice působí legračně natahovaně, ale mělo v sobě alespon trošku napětí. Ze všeho nejvíc se mě líbila Veronika, ne že by tady zahrála extraligu, ale prostě ej to krásná holka a do jejich očí by se moh dívat pořád, ale to už je zase jiná pohádka. ()

ABLABLABLA 

všechny recenze uživatele

Sama si připadám trochu zlá, že dávám české pohádce 1*, ale když to bylo tak strašné, až to bolí. Svou "kvalitou" mi to připomnělo Micimutr, i když je fakt že tohle je tak o půl hvězdy lepší... tak jo.. tak 1,5*, aby se neřeklo. Je ale smutné, že výjimečně nejlepšími herci tu byli děti - zvláště ten jeden klučina, což právě na české poměry je vzácnost.... tady jako jediný stál ten Zmizík za to, zatímco všichni ostatní byli otřesní - především postava Vojty aka hlavní hrdina. Ještě ušel Preiss, ale tak ten to nezachrání. Hrozné bylo vše, od příběhu (byl tu nějaký?), přes výkony herců, až po dialogy. Vše moc umělé a nepřirozené. Hlavní hrdina akorát furt zkuhral, nehledě na to jak byl blbý a naivní.... a když byl například svázaný, tak si rukama dokázal sundat tu pásku z oka, ale roubík z huby si vyndat nemohl že? Vážně logické. ()

Reklama

oondra odpad!

všechny recenze uživatele

No tak díky Česká televize...větší píčovinu na Vánoce už jste asi natočit nemohli,co? Přijde mi, že nové vánoční pohádky jsou rok od roku horší, minule Micimutr, teďka tohle, to se uplně děsim co nás čeká za rok! To abych ani nezapínal televizi a nekazil si Vánoce. Ani výkon Preisse s Dejdarem to nezachránil, protože Rákosníček a Hrušínský to zase stáhli dolu...doufam, že hůř už opravdu být nemůže!!! ()

topi 

všechny recenze uživatele

Kvalitní pohádku se našim filmařům už podařit nenatočí. Tenhle pokus o pohádkový příběh nedopadl nejlépe. Všechno zachraňuje jak jinak než vždycky výborně hrající Viktor Preiss v roli ducha a sympatická Veronika Kubařová v roli princezny. Zbytek je slabota, Bohdalka už není co bejvala a ostatní osazenstvo působí spíše trapně. Dále ty efekty, to je hrůza, stejně i nasvícení různých scén atd atd... Nemá to pohádkové kouzlo a i hudba tomu moc nedodává. Ale ještě se na to koukat dá, oproti větším průserům, co se v nynější době natočilo. ()

kajas 

všechny recenze uživatele

Čekala jsem mnohem horší slátaninu. Preiss má na pohádkové role talent a celý film rozhodně táhne právě jeho postava. Verunka Kubařová je velice sympatická princezna (takových tady v Rakovníku máme! :)) a Hrušínský je v roli krále přímo roztomilý. Velkým problémem je ovšem Jiřina, která svou kultovní Závist neskutečně vykrádá, a bohužel také představitel Vojty. Ten se rozhodně nepotatil a dost mi vadil. Nemám ale problém si o příštích Vánocích tuhle podívanou zopakovat. ()

Galerie (65)

Zajímavosti (6)

  • Role byly napsány přímo na tělo hlavním hvězdám Viktoru Preissovi, Janu Hrušínskému, Jiřině bohdalové a Martinu Dejdarovi. (Cucina_Rc)
  • Jiřina Bohdalová se prý inspirovala pro vzhled dvorní dámy dřevěnou panenkou matrjoškou. (Aknah)
  • Vitkor Preiss se před natáčením svěřil, že půjde o jeho první účinkování v trikovém filmu. [Zdroj: deník Metro] (hippyman)

Reklama

Reklama