Reklama

Reklama

Phar Lap: Národní hrdina

  • Austrálie Phar Lap (více)

Obsahy(1)

Phar Lap byl závodní kůň, kterému nikdo nevěřil. Naději a víru v něj měli jen zkušený trenér Telfort a malý chlapec Tommy, který se o něj staral. Snili o tom, že se kůň stane šampionem bez ohledu na jeho pět prvních porážek na začátku jeho závodní kariéry. Byla to právě dětská láska a emotivní sepětí mezi chlapcem a zvířetem, která udělala z Phar Lapa neporazitelného závodního koně. Jeho výsledky však byly mnoha lidem trnem v oku... (Mercury Praha)

(více)

Recenze (115)

Brain-D 

všechny recenze uživatele

Ze začátku nudný film, který vysvitne v momentě, kdy prosvitne srdce koně Phar Lapa. Srdce, díky němuž poráží ostatní koně a stává se něčím víc. To by nikdy nezvládl bez člověka, který se stane jeho přítelem. Opravdu škoda, že se nezjistilo z jakého důvodu Phar Lap umřel. Svým způsobem krásný životopisný film. ()

Rozjimatel 

všechny recenze uživatele

[2,5*]     "He wasn't just a horse. He was the best."     Na mojom hodnotení sa podpísalo to, že konské dostihy ma odjakživa zúfalo nezaujímali a s nimi neodmysliteľne spojené stávkovanie ma dokonca až odpudzuje. A tiež tu istú rolu zohrala aj moja mierna predpojatosť voči austrálskej kinematografii. Ak však aj hodím svoje predsudky za hlavu, aj tak mám problém nachádzať nejaké kvality, kvôli ktorým je film tak vysoko hodnotený na ČSFD. Pre porovnanie, hodnotenie na IMDb je výrazne nižšie (72% oproti 85%), čo je o dôvod viac, prečo tento film považujem za značne nadhodnotený. Takýchto životopisných drám je dlhý rad, nakrúcané sú ako podľa šablóny, obvykle plné klišé a konkrétne táto podľa mňa z toho radu nijako nevybočuje. Film pôsobí gýčovým dojmom podporeným "medíkovou" hudbou (občas som mal až dojem, že sledujem niečo od Rosamunde Pilcher) a cítiť v ňom úpornú snahu tvorcov dojímať, ktorá však na mňa vôbec nezaberá. Pri tej patetickej scéne prvého tréningu na piesku som dokonca na chvíľu aj zneistel, či náhodou nejde o paródiu. Celkový dojem nedokážu zvýšiť ani nemastní-neslaní herci (veľmi podobne ladený film Seabiscuit (2003) je lepší minimálne v tom, že sú v ňom výrazne kvalitnejší herci). Celá myšlienka tohto filmu mi je akosi proti srsti. Ja síce kone obdivujem ako nádherné zvieratá, ale oslavovať nejakého koňa ako národného hrdinu? A prečo? Lebo dokáže cválať rýchlejšie ako iné kone? Veď vždy musí byť niekto rýchlejší. Musím ale priznať, že záver filmu ma celkom bavil (ako jediný z celého filmu), hlavne vykreslením tých kreatúr v cylindroch, čo úbohému Phar Lapovi neustále zvyšovali hendikep, ďalej výbornou hudbou v Mexiku a napokon pútavo stvárnenými záverečnými pretekmi.     "Can't you fire that guy?" "If I did, the goddamn horse would sit in the stall for the next month and cry." ()

Reklama

Pepinec 

všechny recenze uživatele

Všeobecně filmy z osmdesátek sbírají body už jenom svoji jedinečnou atmosférou. Když k tomu do hlavní role obsadí koně opředeného legendou, těžko se něco namítá. Sice jsem se nejednou kroutil v křesle při pozorování toho, kterak tupá hlava člověčí dělá z čistého sportu špinavou hru, jenže za to ani tak nemůže film, jako spíš nedostatečný stupeň lidské evoluce. Rád bych takový biják jednou viděl o Váňovi a některém z jeho koní. Nebo klidně o všech. (Challenge Tour 2015, film č.20) ()

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet $-miliónovTržby USA $2,878,404Tržby Celosvetovo $10,500,000║ Pekne spomalené zábery pri dostihoch sledujúce cval koňa, nejaké to napätie s tým späté urobia peknú atmosféru, škoda že okolo toho je nastavaný dosť rozvláčny dej a taktiež že výzor filmu vyznie skoro televízne, lebo mohlo to mať v konečnom výsledku na viac, svojou priemernou úrovňou dosť zhodné z tématicky podobným Dreamer: Inspired by a True Story / Snílek. /60%/ ()

joker.george 

všechny recenze uživatele

Jako malý jsem byl filmem a jeho atmosférou koňských dostihů a podáním nadchnut a okouzlen, jenže uplynula dlouhá doba a Phar Lap mi vyšuměl z paměti. Až do doby, kdy jsem si ho všiml na CSFD, kde se mi emoce, které jsem cítal vrátily. Proto chci film zmovu vidět, abych věděl co to se mnou teď udělá. ()

Galerie (12)

Zajímavosti (12)

  • Skutečný Phar Lap žil v 30. letech 20. století. (Geriel)
  • Medzi najväčšie úspechy Tommyho Woodcocka (Tom Burlinson) možno zaradiť koňa zvaného Reckless, ktorý vyhral dostihy v Sydney, Adelaide a Brisbane a skončil druhy na dostihu v Melbourne v roku 1977. Tommy bol uznávaný za svoje tréningové metódy a svoju veľkú lásku ku koňom. Trénoval až do svojich 78 rokov. (Scevola)
  • Harry Telford měl ve skutečnosti i malou dcerku. Podlehla nemoci ve stejné době jako Phar Lap. (luphick)

Reklama

Reklama