Reklama

Reklama

Penny Dreadful

(seriál)
  • USA Penny Dreadful
Trailer 4
USA / Velká Británie / Irsko, (2014–2016), 25 h 21 min (Minutáž: 47–60 min)

Tvůrci:

John Logan

Hrají:

Eva Green, Josh Hartnett, Timothy Dalton, Rory Kinnear, Billie Piper, Harry Treadaway, Reeve Carney, Helen McCrory, Danny Sapani, Alun Armstrong, Stephen Lord (více)
(další profese)

Série(3) / Epizody(27)

Výpravné seriálové zpracování původně hrůzostrašných povídek vydávaných v Londýně na začátku 19. století, jimž dal název fakt, že výtisk stál právě jednu penny. Týden co týden čekali dychtiví čtenáři převážně z řad chudiny na známé hororové postavy v podobě Frankensteina, Doriana Graye nebo hrdinů z románu Drákula. Všechny nestvůry jsou zasazeny do temného viktoriánského Londýna a kromě krásně strašidelného původního příběhu nabízí jejich seriálové zpracování i kvalitní dramatickou podívanou. (HBO Europe)

(více)

Videa (7)

Trailer 4

Recenze (371)

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Skutočne sú to story, ktoré majú hodnotu tak jednu penny. Vyvolávanie netvorov ako Frankenstein, zakomponovanie do doby Jacka Rozparovača, to všetko sme tu už niekoľkrát mali, tá atmosféra vôbec nie je nová. Príbehy majú pôsobiť hororovo, no namiesto hrôzy podľa mňa prichádza skôr odpor a zhnusenie. Jediným pozitívom je Eva Green, ktorá bola svojim zjavom stvorená na roly podobného temného charakteru. Tu veľmi chválim výnimočný herecký výkon. Inak je to scenáristicky miš maš so zbytočnými blábolmi okolo a keďže to nikoho nezaujíma tak tam pridali sexuálne scény, aby aspoň decká mali radosť a dávali tomu plný počet. ()

Quint 

všechny recenze uživatele

Známé postavy z viktoriánské literatury jsme už viděli pohromadě v komiksech o Lize výjimečných (ten příšerný film ignoruju), kde tvořily podivný, ale fungující tým. V Penny Dreadful je jejich spojení bohužel trochu křečovité. Seriál totiž trpí stejným problémem jako pozdější série True Blood – přeplácaností a roztříštěností, zkrátka snahou nacpat do příběhu co nejvíce hororových ikon bez ohledu na soudržnost (a trochu se bojím, že to bude s každou další sérií horší). Skvěle tu ale funguje spojení atmosféry staromódních hororových příběhů se špinavým realismem, na který jsme zvyklý např. v historických seriálech HBO (i zde hraje velkou roli precizní výprava, která nás úspěšně vtáhne do tehdejšího světa). Navíc přiznávám, že už jsem dlouho v televizi neviděl tak ponurý a vcelku i strašidelný hororový seriál. ()

Reklama

Superpero 

všechny recenze uživatele

Takhle by vypadala Liga Výjimečných, kdyby nebyla debilní. V první sérii máme grupu složenou ze staršího gentlemana-dobrodruha sira Malcolma, posedlého média Vannesy Ives, mladého Dr. Frankensteina a drsnýho pistolníka z Ameriky Ethana Hunta. Doprovází je vždy ještě sluha, Afričan s kudlama. Hlavní dějová linie je dost slabá a je o tom, že egyptskej megaupír unesl dceru sira Malcolma, Minu Harkerovou a oni se jí snaží najít. Spočívá to v tom, že vždycky jdou na tajemné místo, tam profackujou a zabijou desítky upírů a odejdou s nepořízenou. Mezitím mají vždy dlouhé porady, kde se hádají a každá postava navíc řeší svoje soukromé trable. Nejvíc mě asi bavily potíže emo frankensteinova monstra. Bylo mi ho fakt líto. A vůbec ty interakce mezi jednotlivými postavami jsou fajn. Nemají se zrovna v lásce a scénář se někdy nebojí jít až na dřeň. Takže - bacha spoiler - můžeme vidět, jak Evu Green mrdá neviditelnej ďábel (ano je tam na to sama, ale zahrála to hezky :D ) nebo vyprsknout smíchy, když vám dojde, že Josh Hartnett je vlastně teplej vlkodlak. I když kvalita dílů trochu kolísá, tak to vynahrazuje bombastické zpracování. Londýn vypadá lépe, než v hodně filmech. Opravdu z něj čiší, špína a ponurost a to se seriál nebojí servírovat i docela davové scény. Prachy jsou rozhodně vidět. A věc druhá je megasilná herecká sestava. Všichni zůčastnění hrají skvěle. Eva Green má samozřejmě nejvděčnější roli a může se tam ksichtit do aleluja. Hartnett hraje na kvalitní jistotu, ale třeba takový Dalton toho tvrdého britského lorda, bez soucitu hraje fakt parádně. A, pro mě neznámý, Rory Kinnear mi utkvěl možná nejvíc. Měl jsem díky němu Dr. Frankensteina rád, a žral jsem i ty jeho morální dilemata. Za první sérii dávám pěknejch 70% a druhou si rád pustím. ()

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

Žádná monstra, čarodejnice, vlkodlaky ani jiné nebytosti příliš nevyhledávám, ale musím říct, že v tomhle seriálu se po dvou seriích povedlo absolutně sedlo. Výtvarná stránka v podobně úvodní znělky, kulisy s atmosférou jak hrom, herecký výkony kde sice nejvíc táhne božská Evička, ale naprosto nejvíc mně rozsekal Rorry Kineear, jak on dokázal předvest bolavou duši své postavy to se jen tak nevidí. Zatímco první serie byl takový příjemně chutnající bonbónek, druhá serie je už exluzivní hlavní chod, kde prom hrajou naprosto dokonale napsaný postavy, které mají svůj vlastní příběh tu zapadající do dějovýho celku, jinde pomáhající k celkovému dojmu ze sledovaného. Například závěrečná scéna druhé serie Johnna a Vannesy to byla nádherná ukázka jak má ukázat obyčejná lidská něha. Dvě věty a jedno a gesto a byl jsem totálně sejmut. Hrozně se mně líbilo že ač všechny postavy v sobě měli kus pořádný temnoty, pořád v nich bylo dost dobra na to, aby si udrželi mé sympatie. Možná nejlepší seriál co jsem na HBO viděl a na třetí serii se nejdřív pořádně natěším než do ní vlítnu. Třetí serie nechala vyniknout jednomu z nejlepších seriálových scénářů všech dob. Zcela oslněn dávám absolutních pět. ()

BoPo 

všechny recenze uživatele

Upírske príbehy z čias Jacka Rozparovača sú dávno vycucanou témou. Vysávači krvi dosiahli príbehový strop aj v modernej dobe. Už teda zostáva len upírska varianta vo veľmi vzdialenej budúcnosti či vo vesmíre. Seriál Penny Dreadful sa chcel odlíšiť tým, že si na pomoc prizval postavy typu Dorian Gray, vlkodlak, Frankenstein, Van Helsing a spol. Prevarený námet nadopovať nemenej prevarenými doplňkami je cesta do pekiel. Prirátajte si neustále dejové prešlapovanie na mieste, vyústenie zápletky prvej série na úrovni sexu s frigidnou anorektičkou a dostávate veľkú nudu prešpikovanú košatou mluvou. Eva Green si ako jediná zaslúži pochvaľu. Ako jediná totiž vdýchla svojej postave život. Veľká škoda, že tento presvedčivý výkon nedostal, okrem kvalitne zvládnutého vizuálu prostredia a postáv, žiadnu pomocnú ruku. ()

Galerie (978)

Zajímavosti (18)

  • John Logan napsal roli Evelyn Poole / Madam Kali přímo na tělo Helen McCrory. Ta také od samého začátku věděla, jak bude její postava důležitá pro druhou sérii. (novoten)
  • Postava sira Malcolma (Timothy Dalton) byla inspirována britskými objeviteli  Livingstonem, Spekem a Stanleym. (Perverz)

Související novinky

Zemřel herec David Warner

Zemřel herec David Warner

25.07.2022

Nekorunovaný král filmových „záporáků“ a britský džentlmen s neuvěřitelně plodnou kariérou, která čítá na dvě sta třicet filmových a televizních rolí - těmito slovy by se dal představit David Warner,… (více)

Seriál Penny Dreadful se vrací

Seriál Penny Dreadful se vrací

04.11.2018

Po překvapivém zrušení před dvěma lety se populární seriál Penny Dreadful vrací zpátky k životu. Alespoň částečně. Stanice Showtime totiž oznámila chystaný spin-off s podtitulem Penny Dreadful: City… (více)

Eva Green znovu u Burtona

Eva Green znovu u Burtona

29.07.2014

Francouzská herečka Eva Green letos dráždí diváky hned v pěti projektech: V mysteriózním seriálu Penny Dreadful, v akčňáku 300: Vzestup říše, ve westernu Salvation, v dramatu White Bird in a Blizzard… (více)

Reklama

Reklama