Reklama

Reklama

V zimě roku 1820 byla velrybářská loď z Nové Anglie napadena čímsi neuvěřitelným: velrybou mamutích rozměrů s obrovskou vytrvalostí a téměř lidskou touhou po odplatě. Toto skutečné námořní neštěstí inspirovalo spisovatele Hermana Melvilla k napsání románu Bílá velryba. (Freeman Ent.)

Videa (7)

Trailer 3

Recenze (544)

gogo76 

všechny recenze uživatele

Dlho som čakal na tento dobrodružný film. Odloženie premiéry ma trochu zaskočilo, ale nakoniec išlo iba vypočítavosť štúdia nasadiť film pred vianocami. V mnohom film splnil moje očakávania. Je výpravný, veľkolepý, scény s napínaním plachiet sú úžasné. keď prišly na rad veľryby malo to spád, nehovoriac o scénach s osudovou bielou veľrybou. Tých však mohlo byť viac. Užívateľ POMO má v mnohom pravdu, ale ja mám pre tieto dobrodružné príbehy slabosť a preto nemôžem dať menej ako 4 hviezdy. Film má niekoľko tém, ktoré by mohli s divákom zamávať, ale žiadna z nich nie je dotiahnutá k dokonalosti. Asi najhoršie z toho vyšiel súboj - kapitán versus 1. dôstojník. Ich spor nikdy nezašiel za hranu, ktorou by sa divákovi zažral pod kožu. C. Murphy bol výborný, veľká škoda, že nedostal väčší priestor možno i preto lúčeniu na ostrove chýbali emócie. práve spomínané emócie akosi neprišly aj keď film je spracovaný solídne. Istú nepohodu možno spôsobilo i to, že som film videl v 3D. Nebola iná voľba. Rozhodne by som radšej volil 2D. Tento "technický výstrelok", ktorý sa k tomuto filmu vôbec nehodil( mnoho tmavých scén), zbytočne predražuje už i tak neznesiteľne drahé vstupné. Keďže sme boli traja, zaplatil som 21eur! Za tú cenu si môžem kúpiť nové blue ray a film by som si užil asi viac. +++++++++Zdvihnite vstupné ešte o 1-2 eurá a kiná úplne skapú! V sále bolo dokopy 12 divákov , vrátane nás...70%. ()

POMO 

všechny recenze uživatele

Ron Howard zlý film nenakrúti. Akurát občas netrafí úplne do čierneho. Tých pár scén od stola, pri ktorom začína a končí rozprávanie, je silnejších než samotná plavba. Scenár na lodi postupuje neobjavným oboznamovaním s postavami a stavia ich do predvídateľných konfliktov. Z ich miesta v príbehu navyše neždíma, čo by mohol, a celkovo tak úplne nevie, o čom chce rozprávať v prvom rade. Tém je viacej, ale ani jedna z nich nie je motorom filmu. Máme tu konflikt kapitána a prvého dostojníka, tragédiou vrcholiacu honbu za bohatstvom, či zamyslenie sa nad tým, kam až je OK zájsť pre záchranu vlastného života. Ale všetko je to iba rutinne naznačené a nepoháňa to rozprávanie príbehu vpred. Najdiskutabilnejším prvkom filmu je potom zabíjanie zvierat, ktoré má naše postavy robiť hrdinami, plniacimi si svoju veľkú rolu, aby sa mohli vrátiť domov za svojimi rodinami. Dnešná doba takejto príbehovej konštalácii nemože priať. Na film sa dobre pozerá. Obzvlášť diváčky budú chrochtať blahom. Ale nie je to strhujúci biják, aký sme od Howarda čakali. Všetko to divácky atraktívne ukázal v akčnom zostrihu v traileroch a práca s postavami, ktorá tomu mala dať dramatický oblúk, je slabšia. ()

Reklama

kingik 

všechny recenze uživatele

Na obřím digi péru zvaném Mega Dick. V kinech byla delší dobu poměrně nouze o dobrodružné námořnické eposy, díru přišel zaplátovat harcovník Ron Howard. Síly spojil s osvědčeným Chrisem Hemsworthem, jenž je ústřední postavou vyprávění, ačkoliv fascinující příběh o (ztroskotané) posádce velrybářské lodi Essex, vypráví po letech její nejmladší člen, a to přímo slavnému spisovateli Hermanu Melvillovi, který se zaujetím počíná psát první řádky svého slavného literárního díla - Moby Dick. Divák tak bude svědkem zrodu slavné knihy, respektive kterak se příběh velrybářů stal zdrojem inspirace do té doby podceňovaného autora. Po mnoha fascinujících scénách na moři, nasáklých CGI skrz naskrz, bylo ale postupem času jasné, že dvojka Howard & Hemsworth nenaváže na úspěch svého sportovního dramatu "Rivalové". Film v USA v podstatě propadl. Když se příběh přehoupl z vln oceánu na souš, přišla i podstatná změna stylu vyprávění. Změna k horšímu. Dobrodružný styl se prakticky z filmu vytratil, nástup hlásily podivné "psychedelické" až hardcore výjevy, co stejně podivně znázorňovaly utrpení a strádání námořníků ve stavu ztroskotání. Že už to nebylo nijak zábavné, avšak pro film svým způsobem přínosné, to už se jaksi z hlediska kompaktnosti a adekvátnosti scénáře neřešilo. Horší bylo, že už se nedostavila žádná epická scéna! Film zřejmě všechny vyplýtval ve svých předchozích skvělých dvou třetinách. Dojezd byl přinejmenším maličko nudnější. Spousta potenciálně dobrých scén se totiž vměstnala jen do úst Brendana Gleesona, který je sice detailně popsal, ale co z toho. Divák tak byl třeba připraven o kanibalistickou scénu, v níž je barvitě popisováno, jak zubožená posádka "hamala" jednoho (černého) ťuhýka ze svých řad. I když film má ke dvěma hodinám, v závěru už se začalo spěchat, což se podepsalo na celkově slabém vyznění několika stěžejních scén, k nimž patřilo i soudní líčení s přeživšími veliteli ztroskotané lodi, kteří byli vyšetřovací komisí nuceni lhát, aby nevyšlo najevo, že posádka byla zdecimována obří Bílou velrybou. Převážná část filmu je ale perfektní. Bez vydatného CGI se dnes už žádný pořádný blockbuster neobejde. Není tedy proč mít filmu za zlé, že množství scén na moři je plně digitálních, stejně tak konfrontace velrybářů s (digi) kytovci. Howard s kameramanem Anthony Dod Mantlem připravili fascinující porcí scén, ve kterých přírodní živly a obyvatele oceánu, nikdo hned tak nezkrotí a nepokoří. Je to nádherná podívaná, z níž si určitě vybavím skvělého Chrise Hemswortha, který hrál vyvinutým pérem, vyvinutým svalstvem i vyvinutým herectvím. Následovali ho i ostatní ze zajímavého hereckého ansámblu. Až na tu rozbředlou závěrečnou fázi filmu, je to film vládnoucí emocemi, pěknou kamerou, řemeslnou režií a plnokrevnými hereckými výkony. Snad jen pro pěstitele skalár je tenhle film určitým varováním, i z mírumilovné akvarijní rybičky lze mít za čas útočného Moby Dicka. 80% ()

Kaka 

všechny recenze uživatele

Po Rush je to samozřejmě kvalitativně o stupeň níž, ale jinak se to u tohohle pomalého historického příběhu ani nečekalo. Howard umí vyhmátnout správnou mořskou atmosféru a umí i velkorysou výpravu. Škoda toho odbytého digifestu, který je nejen na první pohled umělý (to je téměř vždycky), ale není ani příliš pěkné ho sledovat. Zpracování originálního příběhu je ale celkově vzato na úrovni a na rozdíl od souputníka na stejném levelu - Bridge of Spies, rovněž okupující kina, má tenhle snímek o poznání víc života, osobitosti a emocí. Roque Banos bude za pár let nový Hans Zimmer. ()

choze 

všechny recenze uživatele

Na předchozí Howardův RUSH (který připomíná rivalitou hlavních mužských postav, z nichž jednu opět hraje Hemsworth) ani na Weirův MASTER AND COMMANDER to sice nemá, scénář by potřeboval dotáhnout a vizuálně je to dost digi, ale rozhodně je to velmi příjemný dobrodružný výlet na moře, po kterém se potuluje nevyzpytatelná obří bílá velryba. ()

Galerie (78)

Zajímavosti (16)

  • Délka lodi Essex byla 26,7m a na velrybářskou loď byla příliš malá. Délka vorvaního samce, který opakovaně napadl loď, byla O. Chasem odhadnuta na 85 stop (ca 25,8m). Velryba byla tedy skoro stejně dlouhá jako loď. Z dnešního pohledu se zdá velikost vorvaně neskutečná, neboť v současnosti největší jedinci dosahují délky kolem 20m. Bylo však prokázáno, že dlouhodobé pronásledování velikost velryb významně snížilo. Stejná délka (85 stop) byla udávána i pro jiného skutečného vorvaně, částečně bílého Mocha Dicka (další z Melvillových inspirací). Některé pozůstatky vorvaňů v muzeích ukazují, že velcí samci mohli dorůstat možná až k 28m. (rhiannon)
  • Před záchranou čluny směřovaly k ostrovu Más a Tierra, kde byl r. 1704 vysazen Alexander Selkirk. Skotský námořník zde přežíval přes 4 roky, než se nechal zachránit. Jeho příběh inspiroval slavné dílo Daniela Defoea a ostrov byl r. 1966 přejmenován na Ostrov Robinsona Crusoe. (rhiannon)

Související novinky

20 největších propadáků poslední dekády

20 největších propadáků poslední dekády

15.12.2019

S blížícím se koncem roku se pochopitelně pojí vznik různých žebříčků, rok 2019 je ale specifický ještě v tom, že spolu s ním zároveň končí i celá dekáda, a to ohlížení proto bude místy větší.… (více)

Na Filmovém víkendu ČSFD rozdáme 1000 plakátů!

Na Filmovém víkendu ČSFD rozdáme 1000 plakátů!

01.08.2017

Na šestém ročníku setkání filmových fanoušků již tento víkend nejen, že poběží největší filmové pecky roku jako Dunkirk, Strážci Galaxie Vol. 2 nebo sexy novinka Atomic Blonde, ale taky se bude… (více)

Co chystá režisér Rivalů?

Co chystá režisér Rivalů?

14.02.2014

Ron Howard je hollywoodský veterán, jenž se blýsknul Apollem 13, Čistou duší nebo Duelem Frost/Nixon. Nejvíc lidí ale zřejmě potěšil loňskými Rivaly, kteří momentálně drží 8. pozici v žebříčku… (více)

Reklama

Reklama