Reklama

Reklama

Pelé: Zrození legendy

  • USA Pelé (více)
Trailer 2

Pelé. Jméno známé po celém světě, sportovní legenda, která změnila fotbal jednou provždy, národní hrdina, na jehož bedrech spočívaly sny i naděje celé země. Dříve než se však stal ikonou, byl dítětem pocházejícím ze slumů brazilského Sao Paula, tak chudým, že si nemohl dovolit ani opravdový fotbalový míč. Film zachycuje jeho raketový vzestup – od drhnutí podlah ve snaze zaopatřit rodinu přes zdokonalování úchvatného stylu hry v ulicích až po účast na mistrovství světa ve Švédsku, kde v pouhých sedmnácti letech střelil vítězný gól a Brazílie díky němu poprvé vyhrála – a oživuje největší sportovní příběh dvacátého století. Za pomoci Vincenta D'Onofrioa a brazilské hudební hvězdy jménem Seu Jorge. (HBO Europe)

(více)

Videa (3)

Trailer 2

Recenze (131)

filipvrbik 

všechny recenze uživatele

Kdybychom nevěděli, jak film dopadne, byl by ještě mnohem lepší... I tak ho ovšem považuju za jeden z nejlepších sportovně-životopisných filmů vůbec...Mně se líbilo zejména to, kdy se vracíme do Pelého dětství, kdy ještě neměl přezdívku Pelé a hrál mezi slamy. Vadu filmu vidím v tom, že byl až téměž zbožtěn a ostatní hráči jsou notně upozaděni (koneckonců to produkuje Pelé, takže se není čemu divit). Taky nevím, jestli zpomalené záběry jsou to pravé, ale zase soukromí a dětství s rodičibylo opravdu zachyceno skvěle (sám Pelé říkal, že viděl otce plakat jedinkrát v životě, a to když Brazílie prohrála titul v roce 1950 před 200tisici diváky na stadionu Maracaná v Rio de Janeiru)..Symbolicky film vznikl v roce 2016, kdy Neymar rozhodl penalty na Olympijských hrách v Riu, taktéž na stadionu Maracaná a Brazílie prvně vyhrála Olympiádu a kruh se uzavřel...A samozřejmě jsem si všiml camea Pelého v hotelu...95% ()

progression 

všechny recenze uživatele

Hodně zajímavý životopisný film o začátcích Edsona Arantese do Nascimenta celosvětově známého jako Pelé. Jeho krušné začátky v dětství i strmá a skoro neuvěřitelná sportovní kariéra v šestnácti až sedmnácti letech. Fotbalové záběry byly hodně zajímavé (i když někdy ne až tak úplně objektivní). Postavy Peléových rodičů nepostrádaly zajímavost a co bylo ve filmu znázorněno velice výstižně : vrcholový sport není zdaleka jen o talentu, dřině i technických dovednostech, ale daleko více o "hlavě" i sebedůvěře. To bylo pěkně ukázáno jak v dětském období, tak i v representačních počátcích (a nejenom u Pelého). Skutečného Pelého jsem si ve filmu samozřejmě všimnul, i když se tam jen mihnul (podobně jako to dělával Hitchcock ve svých filmech) a na svůj věk zdaleka nevypadal. Každopádně je celý film moc příjemné pokoukání, i když po pravdě řečeno čekal jsem ještě více, taková legenda by si určitě zasloužila ještě něco lepšího, realističtějšího i obsažnějšího a jeho fanoušci samozřejmě také. ()

Reklama

*CARNIFEX* 

všechny recenze uživatele

Síce je tento snímok počas futbalových pasáží takmer totožne trápne spracovaný, ako svetom velebený "Goool", kedy sa nevyhli tým nezmyselným prvkom, pri ktorých nemotorne, nefutbalovo pôsobiaci Munez robil "Zidanove prekračovačky" či "bicykle" smerom do hráča, kopal do "lobdy" spôsobom, ako by sa chcel nohou za uchom poškrabať a zároveň rukou z jablone najväčšiu jonatánku odtrhnúť (určite si podaktorí spomenú na animovaného Benjamena), samotný príbeh mal predsa len väčšiu hlavu aj pätu, miestami sa dokonca dokáže emocionálne dotknúť, a práve z týchto dôvodov nepoznám príčinu, prečo zájsť s hodnotením nižšie. Divákovi odporúčam, aby si na YouTube pozrel skutočne vyzerajúce Pelého góly, a potom bude chápať o čom hovorím. Kým pri mexickom dilinovi z chudobnej štvrti, ktorý sa až do Realu prekopal si to mohli dovoliť, tu by sa naozaj nič nebolo stalo, keby si dali na reálnosti omnoho viac záležať. ()

dobytek 

všechny recenze uživatele

Když jsem byl mladý a neklidný, tak jsem fotbal doslova miloval a měl jsem pokojíček plnej knih, encyklopedií a časopisů o fotbale. O Pelém jsem toho přečetl poměrně dost a tento film teda realitě zrovna moc neodpovídá. Tady to vypadá, že Pelé snad do nějakejch 15 let fotbal vůbec nehrál a kopnul si možná tak občas do nějakýho nezralýho ovoce nebo na ulici do hadráku. Pak vylez odněkud z pralesa a šel rovnou do FC Santos, kde se v podstatě teprve začínal učit hrát fotbal. Tohle jsou strašný blbosti. Pelé hrál fotbal už od dětství za nějaký místní kluby a údajně byl všude suverénně nejlepší. Když mu bylo 15 let, tak šel do Santosu jako velká naděje rovnou do prvního týmu a hned začal střílet góly. Žádný, že se musel nějak zdlouhavě prokousávat přes dorost a Béčko, atd... Závěr filmu z MS 1958 je taky docela komedie. To vypadá, že tam Pelé hrál úplnou tužku, ale když ho občas něco osvítilo, tak dal vždycky úchvatnej gól, kdy prokličkoval přes celý hřiště. Záznamy z MS 1958 jsou normálně na youtube, tak by si snad ve filmu mohli takový blbosti odpustit. Jako ten film asi není úplně špatnej pro diváka, kterej o Pelém nic neví. Mně ty nesrovnalosti a odchylky od skutečnosti docela dost vadily. Nejzajímavější na celym filmu je asi 3-vteřinový cameo samotnýho Pelého. 40% ()

Wiikii 

všechny recenze uživatele

Životopisný dokument o fotbalové legendě Pelé ... Ale také přehustěné různými záběry a scénami, které se pokoušejí spíše zaujmout mladé nevybouřené publikum než klidnější dospěláky a tak se z toho pomale stává freestyle football někdy až reklama na Coca-Colu než dokument o legendě. .... HODNOCENÍ: 55% (3*) ()

Galerie (72)

Zajímavosti (14)

  • José Altafini (Diego Boneta) si vytvoril svoju prezývku Mazzola podľa talianskeho futbalistu zo štyridsiatych rokov Valentinovi Mazzolovi. Turnaj v roku 1958 bol zároveň posledným Altafinovým výstupom v brazilskom drese, keďže od roku 1961 reprezentoval Taliansko. (toi-toi)
  • Finálový zápas v turnaji skončil 6:5 pro Kings. Bosonožky přitom vstřelily také šest branek. Byla to tedy remíza. (Duoscop)

Reklama

Reklama