Reklama

Reklama

Harbinger Down

  • Velká Británie Inanimate
Trailer 3

Skupina postgraduálních studentů si zajistila místo na rybářské lodi Harbinger, aby mohli studovat efekty globálního oteplování na kosatky v Beringově moři. Když posádka lodi vyloví nedávno rozmrzlý kus starého sovětského vesmírného vraku, všechno se úplně zvrtne. Vypadá to, že Rusové experimentovali s želvuškami, drobnými pružnými živočichy schopnými odolávat extrémnímu vesmírnému záření. Bytosti přežily, ale ne bez mutace. Nyní je posádka vystavena agresivním zmutovaným organismům. A po umístění v ledu po tři dekády se bytosti nehodlají vzdát tepla lidské společnosti. (noelcoward73)

(více)

Videa (6)

Trailer 3

Recenze (103)

darkrobyk 

všechny recenze uživatele

Vetřelec, Věc, Cthulhu anebo snad Adéla? Tentokrát mi je to fakt jedno! Mám rád fantastické filmy o příšerách a vůbec nejlepší jsou ty, kde bestie mutují jako v Prometheovi. Zápletka je samozřejmě jednoduchá, jelikož celý snímek stojí na akci a likvidaci posádky. Z příšer uvidíte vždy jen bleskové něco, co přirozeně známe z Čelistí i Vetřelce a co zkrátka funguje vždy. Mám rád chapadla a zuby a zde jich je vrchovatě. Tvůrci využili poměrně dost mechanických efektů, což se počítá - přeci jen ty počítačové jsou stále poněkud falešné. Vetřelecká hudba, místo Nostromo rybářská loď a šmejd z vesmíru. Pokud máte podobné filmy rádi, je třeba jít do toho, hlavně nečíst verbalovské bláboly těch, co film zřejmě ani neviděli (ne, chobotnice z 2.patra tam opravdu nejsou). ()

misterz 

všechny recenze uživatele

Veľmi slabunký odvar filmu Vec (1982), ale popravde čakal som to ešte horšie. Námet neznámeho predátora alebo parazita, ktorý prenasleduje a požiera skupinku ľudí uzavretých na malom priestore mi má vždy čo ponúknuť. Škoda toho priemerného až podpriemerného spracovania. Vizualizácia a efekty boli skôr na srandu, ako by mali vydesiť. S tým samozrejme súvisí aj atmosféra, ktorá často práve kvôli tomu upadala na bod mrazu a celkovej nezaujímavosti. Našlo sa tu však pár scén, ktoré vyniesli film aspoň na úroveň priemernosti. 50/100 ()

Reklama

vegetol.mp 

všechny recenze uživatele

Tak je otázka, co místní skuhralové čekali? Na Kickstarteru vybrali tvůrci údajně něco kolem 400 tisíc dolarů a náklady navíc jim doplatil extra sponzor. Dá se tedy předpokládat, že Harbinger stál do 1 milionu dolarů. Pokud je to pravda, nevypadá film vůbec zle a znám mraky filmů, které při větším rozpočtu nevypadali ani zdaleka tak dobře. Film má dle mého dva problémy. 1) Gillis není žádný extra režisér. Jeho režie je sice kompetentní v tom, že ví co dělá, ale jinak rutinní, nedokáže vzbudit napětí a v první půli ani moc atmosféru. 2) Použité digitální video film nejen zlevňuje, ale bohužel i "vytahuje" různé nedostatky. Je tedy hezké, že ve filmu chybí CGI, i když v mnoha scénách bych je tipnul, ale některé triky vypadají natočené na digitál levně. Každopádně díky krátké stopáži to nenudí. V podstatě taková delší průměrná epizoda Akt X. ()

J*A*S*M 

všechny recenze uživatele

Tohle mé nízké hodnocení je mi obzvlášť líto. Na Harbinger Down jsem se těšil asi dva roky. Na Kickstarteru financovaný projekt mi byl od začátku sympatický, především svým poctivým přístupem k praktickým efektům. Tvůrci jsou evidentně nadšenci, kteří chtěli vzdát hold Carpenterově Věci, jejich snahu oceňuju, ale bohužel se jim ji nepodařilo přetavit v nijak zvlášť dobrý film. Kupodivu to drhne už u těch efektů. V některých scénách vypadají hezky, mnohem častěji však působí velmi uměle, občas až digitálně (mám podezření hraničící s jistotou, že minimálně někde tvůrci nakonec využili CGI), navíc dojem z nich sráží zběsile rozklepaná kamera. Ještě horší je to režijně - za celou dobu se neobjeví ani jedna čímkoli zajímavá scéna, herci působí bezradně, jejich postavy dějem proplují s jedním výrazem ve tváři, takže neradostná situace, se kterou bojují, nemá šanci diváka strhnout. Hudba tuctová. Výsledný dojem tak nakonec odpovídá zážitku z o trochu snaživějšího televizního monster béčka ze SyFy Channelu. ()

corpsy 

všechny recenze uživatele

No priznám sa, keď sa počas úvodnej sekvencie pádu ruskej kozmickej lode objavil dátum 25.6.1982, premohol ma krásny pocit. Pocit, že to bude jeden skvelý homage ( pocta ) slávnej Carpenterovej VECi. Ten dátum totižto v skutočnosti značí premiéru práve spomenutého filmu. No a keď sa v titulkoch objavili pri trikoch a efektoch mená pánov Gillis, Woodruff Jr., Skotak, očakávania stúpli vysoko. Títo majstri praktických efektov a miniatúr, v dnešnej predigitalizovanej dobe už takmer vôbec nemajú také uplatnenie, ako v minulosti. A dokázali, že mechanické, ručne vytvorené efekty ( na ktorých bazírovala aj spomínaná VEC ) sú stále atmosférickejšie, ako akokoľvek dokonalé CGI. Ale nielen trikmi je film živený. Obsadenie je fajn, nechýbajú skvelé odkazy na Carpenterov spektákel, atmosféra je na túto kategóriu výborná a čo na tom, že je to všetko vlastne iba 90% vykrádačka všetkého doteraz videného. Má to švih a gule. A hlavne, vracia sa ku koreňom, síce neoriginálne, ale zato po hlave. ()

Galerie (11)

Zajímavosti (4)

  • 3 066 fanoušků přislíbilo celkově 384 181 $ – v přepočtu téměř 9,66 milionů Kč – a pomohlo přivést film k životu. (Zdroj: kickstarter.com) (ČSFD)
  • Film v mnoha detailech navazuje na horor Věc (1982), například, když posádka lodi prochází podpalubím a hledá vetřelce, můžeme vidět stejný hrací automat Chess Wizard jako používá McReady (Kurt Russell) ve filmu Věc. (Scaryman)
  • V roku 2010 štúdio Amalgamated Dynamics vytvorilo efekty pre film Vec: Počiatok (2011). Scény v ňom však boli nahradené pomocou CGI, a tak sa štúdio rozhodlo natočiť film Harbinger Down s podobnou tematikou. (Marceloo)

Reklama

Reklama