Reklama

Reklama

Fanfán Tulipán

  • Itálie Fanfan la Tulipe (více)
TV spot

Obsahy(1)

Kdepak je mladý bouřlivák Fanfán? Hledá ho celá vesnice v čele s otcem mladičké Marion: Jejich předtucha je správná, v jedné z kupek sena je určitě najdou. Marně se Fanfán snaží o útěk, rozezlený otec jej dostihne a trest by měl být na doživotí. Čeká ho cesta k oltáři s krásnou Marion. Ale přesto, že má tato mladá venkovská dívka všechno, co má mít, Fanfánovi se ještě nechce do venkovského chomoutu. Když mu krásná cikánka předpoví z ruky šlechtickou budoucnost, má hned o důvod víc, proč ze svatby utéct, byť k verbířům. Fanfán udělá všechno pro to, aby se věštba naplnila a on se oženil s královskou dcerou. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

TV spot

Recenze (166)

Hennes 

všechny recenze uživatele

Tenhle film jsem viděl poprvé asi v 10 letech a od té doby DĚLÍM ŽENY NA OBYČEJNÉ, HEZKÉ, NÁDHERNÉ A GINU. Film má úplně vše co se dá od historické komedie očekávat. Dobrodružství, napětí, lásku, romantiku, humor. Čas tomuto snímku absolutně nic neubral. Naopak si můžeme vychutnat všechny ty přirozeně hrané scény bez počítačových dolaďování a úprav. Je to klasika, která mě vždy potěší. Nezapomenutelný rošťák Gérard Philipe a nádherná Gina Lollobrigida. Jen tu měla dostat Gina o něco více hereckého prostoru. Trochu se tu stala krásnou panenkou na koukání, ale na druhou stranu se na to kouká skvěle. ()

honajz 

všechny recenze uživatele

Neříkám, je zde mnoho vtipných, ironických a sarkastických momentů, jež si Francouz nejspíše vychutná několikanásobně lépe, protože ze svých dějin ví, která bije, Gérard Philipe jako rozjívený mladík je fajn, ale ten děj je nějaký divný. Pořád jsem si říkal, proč by komoří jel s kočárem přes nepřátelské území, proč by trvalo tak dlouho, než ho dohoní, když vyráželi chvíli po něm, proč nakonec král holku neojel, jak chtěl, ale udělal z ní adoptivní dceru či co... moc mi to nedávalo smysl. Navíc jsem vlastně nevěděl, čím je Fanfán Tulipán pro holky tak zajímavý - nezodpovědný floutek, který se často zachová jak poslední blb a věci mu dojdou až na poslední chvíli. Film jsem po letech viděl kolorovaný, možná jej Francouzi měli nechat černobílý, měl by větší patinu. ()

Reklama

kobejn 

všechny recenze uživatele

(Quote=Golfista) Francouzská dobrodružná klasika s nepřekonatelným Gerardem Philipem a nádhernou Ginou Lollobrigidou. Možná to bylo tím, že jsme byli zásobeni ze západu především francouzskou produkcí, ale na tyhle filmy jsou nejkrásnější vzpomínky :-) (Quote) Ano, nezbývá než souhlasit s těmito slovy, nicméně to není celá pravda, protože tadle dobrodružná klasika je především jedna velká ptákovina, sice jakože roztomilá, ale taky místy už dost sešlá a trochu nevtipná (ten závěr), samozřejmě to vše z dnešního pohledu... ale právě pro ty vzpomínky to nadšení chápu. ()

filmmovier 

všechny recenze uživatele

Další francouzská dobrodružná komediální klasika s výtečnými, šarmantními, krásnými herci, báječnou atmosférou a skvělou režií. Víc než cokoliv je Fanfán dobrodružná komedie, a to naprosto excelentní. Zápletka je boží a film uteče jako voda. Tenhle typ filmů prostě patří k nestárnoucí klasice, a o Fanfánovi to platí tuplem! 85%. ()

hrumsrt 

všechny recenze uživatele

Je skoro k nevíře, jaké popularitě se tenhle sedmdesát let starý kousek pořád dostává a to navíc musím říct, že naprosto právem.. On totiž Fanfán Tulipán je nejen dobrodružně-romantickou klasikou, ale navíc dal za základ hned několika českým pohádkám, na které si při sledování jednotlivých scén hrdě vzpomenete. Minimálně já jsem odhalil dvě - Honza málem králem, a pak S čerty nejsou žerty, kde ale to už poznejte sami.. Fanfán je představou mladé roztržité nedospělé povahy, který neváhá pro ženské pohlazení riskovat vlastní život, ale současně utíká před skutečným závazkem.. Jde o velmi zábavnou podívanou, na kterou bych se mohl dívat častěji a asi tomu tak i udělám, když jsem si už tuhle klasiku konečně doplnil.. Ve složitých šedesátých letech, kdy se sem snímek dostal musel být velmi příjemnou vzpruhou. A když se k elegantnímu a talentovanému Gérardovi Philipemu přidala i jedinečně krásná Gina Lollobrigida jako Adélka, jejíž exotickému vzhledu se stěží hledá konkurenta, možná by i tu kolorovanou verzi měli zakázat.. Nesmírně roztomilá a nestárnoucí podívaná, kterou snad při opakování ještě více ocením.. Bravo! "Vidím soutěsku a dva kopce" glosoval Fanfán při pohledu svrchu na Gininy neobyčejné poklady... Nesmrtelné. 80% ()

Galerie (50)

Zajímavosti (13)

  • Madame Henriette (česky Anna Jindřiška Francouzská), do které se Fanfán zamiloval, byla dvojčetem nejstarší dcery Ludvíka XV, Luisy Alžběty Francouzské. Nicméně zemřela již ve svých 24 letech na neštovice v roce 1752. (ajaxx)
  • Slovo „fanfán“ má původ ze slova „fan“ = ctitel, obdivovatel, nadšená osoba. Zdvojený fanfan pak znamená obdivovaný, miláček. (sator)
  • Z historického hlediska by se příběh musel odehrávat někdy ve druhé polovině 40. let 18. století. Ovšem vedení války ji ohraničuje mezi léta 1740–1748, přičemž by se mělo jednat o války o rakouské dědictví, což ale je v rozporu s nepřítelem, zobrazeným ve filmu coby Braniborskem, které však bylo součástí Pruska a tedy spojencem Francie. Muselo by se tedy jednat o Sedmiletou válku (1756–1763), kde tito dva nepřátelé proti sobě skutečně stáli, ovšem v tom případě by madame Henrietta už byla po smrti. (ajaxx)

Reklama

Reklama