Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Na konci 14. století jsou Země Koruny české zmítány tyranií a násilím. Jan Žižka a skupina jeho žoldnéřů jsou najati na ochranu králova zástupce. Jan prokáže skvělé strategické a bojové schopnosti. Následně je pověřen službou pro samotného krále, Václava IV. Zemi ale ve skutečnosti ovládá Jindřich z Rožmberka, nejbohatší velmož království. Jan dostává další delikátní úkol: unést Rožmberkovu snoubenku Kateřinu. Tím se nevyhnutelně zaplétá do vysoké politiky. Od té chvíle nemá na vybranou. Musí bojovat. Janovy žoldácké hodnoty se otřásají v základech. Vášeň, vina, chtíč i pomsta se stávají hnací silou jeho boje za spravedlnost a rovnoprávnost obyčejného lidu. V této době se z nájemného žoldnéře stává legenda. Rodí se vojevůdce, který bude bojovat za vše, v co věří. Historický film Petra Jákla vypráví o počátcích husitského vojevůdce Jana Žižky na pozadí bouřlivých událostí roku 1402. (Bioscop)

(více)

Diskuze

kkarx

kkarx (hodnocení, recenze)

topi80

Nemusí to být stoprocentní, ovšem alespoň nějaký základ by to mohlo mít. Když si nedokážou ohlídat ani to nejjednodušší jako je ošacení, tak jak asi bude vypadat zbytek. Bylo by hezké, kdyby to za něco stálo, ale imo to bude akorát nejdražší český film, ale taky největší propadák. Co v tom proboha mají dělat Svoboda, Šerble a Cristovao? Vypadá to jako slátanina.

na příspěvěk reagoval CANNIBAL, CANNIBAL, Hekman

alchac

alchac (hodnocení, recenze)

Puppy

Nechci se tedy předem Žižky nijak zastávat, ale ten článek je tendenční jako prase. Podle nadpisu se film "nedrží historie," což ale autor zdůvodňuje prakticky pouze z hlediska kostýmů, a to v detailech, které si troufám říct 99 % diváků vůbec nepostřehne. Pro mě osobně je tedy daleko důležitější, aby se film co možná nejvíce držel historických faktů z hlediska děje, než že někdo, kdo se tam mihne možná na pár vteřin, nemá správný rozparek na zadku...

na příspěvěk reagoval Sabrewulf

topi80

topi80 (hodnocení, recenze)

Jako, bylo by hezké, kdyby filmy byly absolutně věrné, ale hledat, komu chybí ve výstroji vycpávka a kdo má nepadnoucí drátěnku kolem krku, to už je trochu moc... 

na příspěvěk reagoval kkarx

Hekman

Hekman (hodnocení, recenze)

alchac

OK kamo, vidim, ze to mas zmaknuty. Taky mi dava smysl, ze je podle tebe Medieval hrozny nazev, ale Medieval sword je uz teda hustej narez. Ne, kecam ... nedava mi to smysl. 

Blackhand47

Blackhand47 (hodnocení, recenze)

Pierre

Ony budou určitě i dotáčky, jako u každého velkého filmu. Ve střižně narazí na nějakou chybičku, případně je napadne, jak něco udělat lépe a na týden nebo dva se ještě vrátí k natáčení.

Pierre

Pierre (hodnocení, recenze)

CANNIBAL

Mno, jak říkám držím palce a pouze zdravě pochybuji.:D Nicméně druhý Poslední z Aporveru z toho asi vážně nebude. 

CANNIBAL

CANNIBAL (hodnocení, recenze)

Pierre

Nevidím důvod, proč by se to nemělo natočit rychle. Když se to 8 let připravovalo. Herci jsou staří veteráni, ani tady nevidím důvod k pomalosti. Jákl má navíc i životní zkušenosti v kaskaderství vč. akční povahy. Všechno je zatím na dobrý cestě. 

na příspěvěk reagoval Pierre

Pierre

Pierre (hodnocení, recenze)

Hups.:D Nějak jsem pořádně nezaregistroval, že se začlo natáčet a ono už je dotočeno!!!. Tak to by mohl ten rok 2020 vyjít, držím palce. Nicméně mi to natáčení přišlo  takové rychlé a pochybné. Nemůžu si pomoct. 

na příspěvěk reagoval CANNIBAL, Blackhand47

Příspěvek byl smazán administrátorem.

Příspěvek byl smazán administrátorem.

CANNIBAL

CANNIBAL (hodnocení, recenze)

vegetol.mp

Nemusí se nutně přímo změnit, ale klidně může přibýt ještě nějaký další distribuční název. Nicméně na druhou stranu, myslím si, že je to Jáklův záměr, aby film byl trochu zahalený rouškou tajemství. A hlavně, jak už jsem říkal níže, na přilákání americkýho publika.   

Lacike

Lacike (hodnocení, recenze)

Co sa tyka nazvu, tak u nas to uvedu ako Jan Žižka, nie? Takze vam môze byt u prdele jak sa to bude volat v zahranici.

na příspěvěk reagoval Hekman

PaulCZE

PaulCZE (hodnocení, recenze)

TheDarKnig , Hekman

Řimčení řemdlihů! Sice zaznělo jinde, jedná se však o nejlepší název na toto téma :)

 

Něco jako Brigand? Když to je film o mladém Žižkovi. Také jedno slovo a také pro blbce.

 

@TheDarKnig: nelze si ale nevšimnout, že názvy historických filmů bývají poměrně sofitistikované a když tedy ne přímo osobnost tak tam je jasný odkaz na nějaké místo, událost nebo pozadí. Kdyby se třeba Downfall/Der Untergang jmenoval "Druhá světová válka" tak si řeknu, že ty tvůrci jsou trochu mimo.

na příspěvěk reagoval vegetol.mp

alchac

alchac (hodnocení, recenze)

Hekman

No, Medieval jsem do toho nacpal pochopitelně schválně. A jestli nevidíš rozdíl v tom, když v názvu filmu stojí samotné adjektivum s poměrně širokým významem a tím, když jej doplníš o nějaké konkretizující substantivum, tak opravdu nevidím sebemenší důvod, proč bych ti tu měl dál cokoliv "sázet." Pokud tedy nejsi producent a nehledáš inspiraci, ale tak mi tedy opravdu nepřipadáš...

na příspěvěk reagoval Hekman

CANNIBAL

CANNIBAL (hodnocení, recenze)

TheDarKnig

Přesně tak. Naprostý souhlas. Já to taky tak vnímám.  Apropo taky jsem chtěl napsat, že hl. hrdina se neuvádí skoro nikde. Pokud jde o historický film.

Hekman

Hekman (hodnocení, recenze)

alchac

Tak to ti dosly rychle napady, kdyz uz do toho hned cpes Medieval. Rad bych slysel napady na novy a originalni nazev filmu, ktery by potencionalne mohl nahradit zde prave uvedeny nazev Medieval. Kdyz je tak hroznej. A Outlaw king je uz taky zabranej ! Hlavne se nestyd a sazej je jako na bezicim pasu, ja to nejakej ten cas snesu.

na příspěvěk reagoval alchac, PaulCZE

TheDarKnig

TheDarKnig (hodnocení, recenze)

PaulCZE

Jméno postavy v názvu filmu nevidím téměř nikdy, nějaký Jan Zizka (nebo John Zizka) by nepřilákal vůbec nikoho. Medieval je naopak zase až moc zevšeobecňující název, ale má svou údernost a každý na první signální pochopí žánr atd. 

Chápu to rozhodnutí, zvlášť když chtějí prodat film o nějakém skoro neznámém vojevůdci ze zapadlé skoro východní Evropy (z pohledu západu).

na příspěvěk reagoval CANNIBAL, PaulCZE

PaulCZE

PaulCZE (hodnocení, recenze)

CANNIBAL

"Jan Žižka, Jan Zizka" je daleko lepší název než "Medieval" a to by asi pochopil každý potencionální divák, lidem je víceméně fuk kde film vznikl a žádnou "zaostalost" to nevzbuzuje. Tohle zapadne mezi další tucet nezapamatovatelných označení, za týden si ani nikdo nevzpomene na čem to byl. Jediné plus je, že to alespoň nebude prznit jméno Jana Žižky v případě neúspěchu.

 

Navíc to historické téma, tam je takových specifických výrazů (viz. třeba Vávrův film "Proti všem") a označení, ale tady to zase nikoho z těch filmařů nezajímá, protože točí to co točí no.

na příspěvěk reagoval TheDarKnig

CANNIBAL

CANNIBAL (hodnocení, recenze)

Morholt

To právě že ne. Musíš si uvědomit, že schvalování názvu nemá jen pod palcem Jákl sám. Musí taky dát na ty, kdo mu sehnali herce a rozpočet. Pač se jim upsal, že mají právo veta. Určitě s nimi  název "Medieval" pečlivě konzultoval. Je přeci potřeba, film šikovně zabalit, aby každý, kdo vůbec nezná ani polohu ČR si nemyslel, že jde o produkt, nějaký zaostalý, banánový republiky. Nemůže tam být prostě v názvu Žižka a ještě navíc s háčkem. Ani čínský anebo japonský filmy se taky nedistribuují ve znakovým písmu. 

na příspěvěk reagoval Morholt

Moiki

Moiki (hodnocení, recenze)

Morholt

Mě by se taky líbil název Medieval : Story of Jan Žižka sice asi anglicky nepochopí ty háčky u Ž ale je to o dost konkrétnější ale já osobně zase bych na takový film šel i když bude mít název jen Medieval.

Morholt

Morholt (hodnocení, recenze)

CANNIBAL

Tak to bych zvoli název Medieval : The Story Of Jan Žižka. Ten chytlavý středověk tam je a navíc to cizozemce třbea donutí, aby si o Žižkovi něco vygůglili, což by mohlo mít pozitivní efekt v tom, že by jich přišlo do kin víc. 

na příspěvěk reagoval Moiki, CANNIBAL

Morholt

Morholt (hodnocení, recenze)

alchac

No on je zase tak úplně neplnil. Třeba slíbil, že  bez konzultace s papežem nikdy nevstoupí do příbuzenského svazku s Wittelsbachy, což sňatkem s Annou Flackou porušil. Jinak ale přiznávám, že, kromě těch obecně známých závazků, o nějakých konkrétnějších slibech nemám dostatek znalostí. 

Ona to nebyla oponentura v pravém slova smyslu. Kdysi se o něčem podobném hádali docela erudovaní lidé na jednom historickém fóru a právě jeden z uživatelů tam argumentoval sociálně-ekonomickou situací, což dokládal i nějakými čísly. Odkaz bohužel nemám. Ono je to už nějakých deset let.  Jinak máš recht. Tohle je na dlouhou debatu někam úplně jinam.

alchac

alchac (hodnocení, recenze)

Sabrewulf

No já třeba rozumím tomu, o co jim při vymýšlení anglického názvu šlo, ale vymyslet se určitě dal daleko inteligentnější anglický název, který by současně "přitáhl" zahraniční publikum. Myslím, že docela hezký příklad je Outlaw King. Medival naproti tomu spíš evokuje, že půjde o nějaký další Ironclad. Ačkoliv kdo ví, třeba přesně tohle bylo úmyslem. A třeba film nakonec i tak bude vypadat.

 

Morholt: Musel bych ti zase odpovědět referátem, z čehož by tu některým praskla cévka, a stejně by to nestačilo, protože na takhle složité téma se v rámci zdejší diskuze dá povídat jen s menší či větší mírou zjednodušení. Já tomu vždycky rozumněl tak, že z obou stran to byl zejména kalkul, každý dostal, co potřeboval a něco za to zaplatil. Jestli Karel slibovat a podepisovat nemusel, tak potom je otázka, proč tak učinil a hlavně - proč to pak také plnil i v době, kdy jak říkáš měl pozici už silnou. Nepodezírám ho z toho, že by byl hloupej, tak možná protože věděl, že když nebude cálovat, zase si najdou v Římě někoho jiného. A tu oponenturu bych si docela rád přečetl, máš nějaký odkaz?

na příspěvěk reagoval Morholt, Hekman

Související novinky

Finále Plzeň 2022 se blíží!

Finále Plzeň 2022 se blíží!

22.09.2022

Už po 35. se uskuteční filmový festival Finále Plzeň. Oslavy českého filmu budou v západočeské metropoli probíhat od 23. do 28. září. Během šesti festivalových dní můžete zhlédnout největší trháky… (více)

ČSFD Award pro Bena Fostera

ČSFD Award pro Bena Fostera

08.09.2022

Při příležitosti uvedení nejdražšího českého filmu do kin přinášíme všem filmovým fanouškům radostnou zprávu o udělení “ČSFD Award” americkému herci Benu Fosterovi, představiteli Jana Žižky. Foster,… (více)

Krásné Vánoce a PF 2022!

Krásné Vánoce a PF 2022!

24.12.2021

Přestože bylo letos velkých filmů obecně méně, protože kina začali otvírat až na konci května a Tomu Cruisovi se ještě nechtělo riskovat s Mission: Impossible 7 a Top Gunem, dočkali jsme se několika… (více)

Michael Caine oznámil konec kariéry

Michael Caine oznámil konec kariéry

16.10.2021

Aktualizace: Tak se zdá, že se herec těšil na důchod předčasně. Později svá slova změnil a jeho zástupce potvrdil, že hodlá pracovat i nadále.   Původní zpráva: Smutná zpráva z britských ostrovů.… (více)

Reklama

Reklama