Reklama

Reklama

Rudá mašina

  • USA Red Army (více)
Trailer 2

VOD (1)

Obsahy(1)

Celovečerní dokument Rudá mašina (Red Army) pojednává o Sovětském svazu a o nejúspěšnějším uskupení sportovní historie - o hokejovém týmu Rudá armáda. Příběh, vyprávěný z pohledu jeho kapitána Slavy Fetisova, popisuje přerod národního hrdiny do role politického nepřítele. Film, který zachycuje jak období SSSR, tak i ruské, zkoumá to, jak se ve sportu odráží společenská a kulturní hnutí, a hledá ve vzestupu a pádu týmu Rudá armáda paralely s vývojem Sovětského svazu. Rudá Mašina je pozoruhodný příběh studené války na zimních stadionech, a muže, který se vzepřel mocnému aparátu a umožnil celým generacím Rusů cestu ke změnám. (Falcon)

(více)

Videa (4)

Trailer 2

Recenze (102)

Slarque 

všechny recenze uživatele

Vjačeslav Fetisov a několik jeho spolubojovníků nám dávají nahlédnout pod pokličku sovětského národního hokejového týmu. Všichni prošli hokejovým tréninkem u Anatolije Tarasova, který se bohužel dostal do nemilosti u Brežněva a na jeho místo nastoupil svorně nenáviděný Viktor Tichonov. Ten zavedl jedenáctiměsíční uzavřený výcvikový tábor, kde se trénovalo čtyřikrát denně a hokejisté se z areálu dostali maximálně o jednom víkendu za měsíc. S manželkami si mohli jen telefonovat, s umírajícím otcem se nedostali šanci rozloučit, vlastní děti je při příjezdu na měsíc dovolené nepoznávali. A pak se to všechno (SSSR nevyjímaje) začalo hroutit... Zajímavé nejen pro hokejové fanoušky. ()

radektejkal 

všechny recenze uživatele

Sportovní celebrity jsou stejné jako slavní herci, zpěváci, ba i politici. Od sportovců je dělí jen to, že jejich výkonná praxe končí poměrně brzy (pokud se nestanou významnými trenéry jako Tarasov či Tichonov). A také poměr hráče (Vjačeslava Fetisova) k nim tvoří základní dramatickou linku. A ta není jedna, vztah Fetisova ke Kasatonovi a dalším ze slavné pětky tvoří síť linek, za nimiž se dokumentovaná realita (drastické tréninkové metody, učast Rusů v NHL a pod.) skoro ztrácí.... Ruské reprezentační hokejisty známe jako Sovětská sborná, Rudá mašina, nikdy jako Rudá armáda, tím se označovalo cosi (byť ne bytostně) jiného. ()

Reklama

villon17 

všechny recenze uživatele

V porovnání s Miracle on Ice míň hokejové, víc dokumentární, ale nevadilo. Líbil se mi střet americké filmografie s ruským příběhem a kupodivu to fungovalo a nepůsobilo to západně, bylo to úžasně autentické, bylo tam víc pohledů a všemu ještě nahrávala atmosféra nejmenšího kina v ČR, kam jsme na to zašli :). ()

klukluka 

všechny recenze uživatele

Vynikající. Esprit tohoto dokumentu je mi záhadou. Nejsem hokejovej fanda, měl jsem to bez zvuku jen s titulkama, a přesto se mi hned od začátku na tváři rozhostil spokojenej smajlík a ne a ne zmizet. Naprosto jsem se do toho ponořil a žasnul, jaké problémy měli lidé, o kterých jsem si doteď myslel, že nikdy žádné problémy neměli. ()

cheyene 

všechny recenze uživatele

Zajímavý pohled do zákulisí hokejového mužstva, které v dobách minulých absolutně dominovalo a bylo považováno za nejlepší tým na světě. Fanoušek tohoto sportu jistě ocení výpovědi Fetisova a ostatních legend sovětského hokeje, případně i jiných osobností, ale určitě mu zůstane rozum stát nad podrazáckým chováním trenéra Tichonova či dalších vysoce postavených lidí, kteří měli velké slovo. Když se podíváte, jak tvrdě Sověti dřeli, 11 měsíců v roce, tak se musíte pousmívat nad tím, že českoslovenští hokejisté, kteří ani zdaleka takto netrénovali, dokázali svoji chytrostí a taktikou rudou mašinu nejednou zastavit. ()

Galerie (35)

Reklama

Reklama