Reklama

Reklama

Když mladý nizozemský stát, stojící na prahu občanské války, napadne Anglie společně s Francií, najde se pouze jediný člověk, kterému lze svěřit velení holandské flotily. Je to Michiel de Ruyter, který vešel do světové historie, a zejména do dějin námořních bitev, jako jeden z největších admirálů vůbec. (Film+)

Videa (1)

Ukázka z filmu

Recenze (132)

Ephemeris 

všechny recenze uživatele

Päť hviezd tomu môže dať asi len Holanďan. Toto obdobie histórie ma pravdupovediac nikdy nezaujímalo a nadchnúť sa pre akékoľvek národné záujmy je pre mňa pomerne problém. Námorné bitky sú síce luxusné a piliny lietajú jedna radosť, no neúmerne dlhý čas filmu bol venovaný otravným politickým špinavostiam. A tým sa v rámci psychohygieny treba radšej celý život vyhýbať. Lord Kievit vyzeral ako verná kópia radikála Geerta Wildersa, to bol už len nechcený bonus. Čakám, až sa raz nejaký historický veľkofilm vmestí do 100 minút. Pretože takáto dĺžka je už cez limit, to ukázal už aj Alexander Veľký. ()

salahadin 

všechny recenze uživatele

Admirál aneb Kapitán oranjes v přátelském utkání vodního póla proti Albionu. Té cukrové vaty tam bylo přece jen hodně, byť děj zasazený do obrazů mistrů holandské školy by tomu měl i odpovídat. Ale přece jen, po chvilce mi ta všudypřítomná hudba, zpomalené záběry, bezpartijní politická filosofie a kupící se patos začaly lézt na nervy. Tady někdo moc neodhadl míru - solit divákům scény, které by normálně měly být podobným způsobem natočeny až finální, už v první třetině a pak cik cak po celou stopáž, mi přišlo fakt blbý. Asi to chápu, holandský národní film, který stál prachy, se musel líbit každému srdcaři oranjes. Pro našince těch keců tam bylo moc. Oceňuji ale, že konečně proti sobě v námořní bitvě nestojí jedna a jedna loď, ale jedna a jedna flotila. Další klad, že na vás z obrazovky nečučí provařené holywoodské obličejíčky, ale jeden opravdu škaredý admirál, jeden správňácký podrazák (Hajo Bruins) a jedna nádherná ženská do nepohody (Sanne Langelaar). ()

Reklama

dee-key 

všechny recenze uživatele

Pokud přetrpíte to odporné holandské chrochtání a pokud máte taky pocit, že slušných historických filmů je na trhu méně a méně, asi mám pro vás dobrou zprávu. Plná palba pro tenhle dvouhodinový projekt o plachtění a restaurování monarchie je možná až až, ale když to zasadím do kontextu s ostatními pseudo historizujícími filmy, vůbec bych se toho nebál. ()

slunicko2 

všechny recenze uživatele

Výpravný snímek ilustruje holandskou politiku ve druhé polovině 17. století. 1) Líbila se mi monumentálně zobrazená Čtyřdenní bitva a 34letý Egbert Jan Weeber (Vilém III.). 2) Historický background pěkně vysvětluje komentátor flanker.27****, ale mým pocitům se spíše blíží komentátor Lacike**. ()

verbal 

všechny recenze uživatele

Také Nizozemci měli svého hrdinného kapitána Korkoraana. Tenhle Holanďan však kupodivu nezabloudil a v nejtemnějších hodinách 17. století docela vytrhl své zemi trn z Haagu. A teď je z toho velkolepý a spektakulární film s megalomanskou, na Evropu až neuvěřitelnou výpravou a námořními bitvami jako prase, na který jsem zálibně čuměl jak celiakik na čerstvě upečený rohlík. Až si člověk říká, jak to že si země s poloviční rozlohou a s jen o šest miliónu více obyvateli klidně lajsne naprosto smerfetní historický spektákl, který si s přehledem vytírá prdel i s nejdražšími holyúdskými bourači bloků, a ve zdejších lůzrech a hnojích se vytasíme maximálně tak s trapně kašpárkovskou inscenací Husa? Inu, asi kultura národa. Nežije tam totiž sedmdesát procent nevkusných tupých lopat, které chodí do kina jen na Vívegovy egoistické rektální výtěry a Troškova homicidní homosvinstva! ()

Galerie (9)

Zajímavosti (16)

  • Aby sa dali natáčať skutočné lode, bol na jazere Markermeer vytvorený pre filmárov umelý ostrov. (beso74)
  • Ve filmu použita replika ruské fregaty Shtandart, postavené v roce 1703 pro baltskou flotu. Ruské lodě byly v té době stavěné především podle holandských vzorů, jejich mělký ponor se hodil pro Černé a Baltské moře a v Holandsku se car Petr I. učil lodnímu stavitelství. Tuto loď jsme mohli vidět také v ruském historickém dobrodružném filmu Sluha jeho veličenstva. (flanker.27)
  • Alternatívnym názvom filmu je aj názov Admiral: Command and Conquer. (MikaelSVK)

Související novinky

Marveláčtí Inhumans mají režiséra

Marveláčtí Inhumans mají režiséra

23.01.2017

Studio 20th Century Fox se práv na X-Meny jen tak nevzdá, takže je Marvel pomalu začal nahrazovat Inhumans. Rasa superlidí, kteří vznikli při experimentech mimozemské rasy Kree, se objevila už v… (více)

Reklama

Reklama

Časové pásmo bylo změněno