Reklama

Reklama

V novém filmu Pátá vlna nalézáme většinu Země zničenou čtyřmi vlnami stále se stupňujících smrtících útoků. Cassie (Chloe Grace Moretz) prchá světem, prostoupeným strachem a nedůvěrou, a zoufale se snaží zachránit svého mladšího bratra. A zatímco se připravuje na nevyhnutelnou vražednou pátou vlnu, spojí své síly s mladíkem, který by mohl představovat její poslední naději - jen kdyby mu dokázala důvěřovat. (Falcon)

(více)

Videa (5)

Trailer 1

Recenze (484)

Vančura 

všechny recenze uživatele

Zpočátku se to rozjíždělo docela slibně, ale velice rychle se to zvrhne v hroznou slátaninu, na kterou se ke konci už skoro nedá dívat, jak je to dementní. Z poslední doby mě podobným způsobem otrávil film Enderova hra - Pátá vlna je podobná, ne-li hoší kokotina pro teenagery. Scénář vrství jeden nesmysl za druhým a zbytečně zabíjí jinak docela slibný námět - dovedu si představit úpravy, po kterých by se mi ten film líbil, ale bylo by s tím práce jak na kostele a vzniknul by v podstatě úplně jiný film. Pátá vlna na mě působila až zarážejícím způsobem lacině a celkově nemám za sebe problém napsat, že tenhle film za vidění v podstatě nestojí. Pokud tedy člověk vyloženě není fanda Chloë Grace Moretz, která je zde tradičně výborná (Nick Robinson je naopak doslova tragický a místy jsem uvažoval, zda to ve skutečnosti není převlečený Justin Bieber). Ta literární předloha Ricka Yanceyho musí být strašná sračka. ()

Derek 

všechny recenze uživatele

treba povedat ze uvod bol vynikajuci a film mal tu spravnu atmosferu, ale bohuzial to vydrzalo len do takej 30 minuty. potom co sa dej zacne zameriavat na hlavnych hrdinov (teda young adults) tak to ide dole z kopca co sa tyka ako atmosfery tak i zabavnosti a dockame sa i hlasok o laske ktora je vypinac... co je dost skoda lebo chloe je ako vzdy vynikajuca a vsetky dospele postavy maju skvele obsadenie. je otravne ze sa pocitalo s tym ze film bude mat uspech (co sa nestalo) a toto mal byt prvy film z trilogie, co ma za nasledok fakt ze film nema riadny koniec... ()

Reklama

kingik 

všechny recenze uživatele

Pět vln blížícího se orgasmu! Ale žádná pořádná vlna, co by s divákem zametla, se nedostaví. Autor předlohy Rick Yancey přišel se svojí příručkou k současným a budoucím dívčím ságoorgasmům. Spočinutí v dívčím lůně je pro něj skutečně mimozemským zážitkem. Nástup prvních tří vln z pěti ve filmu proběhne během úvodní půlhodiny. Velká p(r)ožitková rozkoš to není, když vše probíhá kvapně a zkráceně, ovšem navnadí to, přijde i nějaká ta destrukce města obří vlnou, Chloe Grace Moretz sténá (nad ztrátou rodičů), její malý bráška je (nenásilně) odvlečen z tábora na dalekou vojenskou základnu, sestřička běduje, že mu už nepředá své nulové sexuální zkušenosti, a tak za ním spěchá sto kiláků, ale cestou potrénuje lesní petting s krásným a záhadným mladíkem. V domnění, že to už je ta pravá sexuální gymnastika, je dokonale připravena na zbytek cesty na základnu, kde si dá lesbickou přetahovanou s perverzně vystajlovanou Maria Bello. A že je ve filmu nějaká invaze mimozemšťanů, tak toho si ani moc nepovšimnete. Film totiž vyhlíží brutálně skromně. Nemá daleko do dražšího seriálového pilota. Spektakulárních scén je poskrovnu, film si vypomáhá voiceoverem hlavní hrdinky, téměř vše je v intencích seriálového syžetu. Paralelně spolu s putováním hrdinky Cassie sledujeme, kterak na základně probíhá výcvik mladých rekrutů, kteří se chystají na boj s mimozemšťany, což je o něco zajímavější než vývoj dívčích měsíčků. To už divák ví, že mimozemšťané dokáží parazitovat na člověku a plně jej ovládat. Ano, originálně to zrovna nezní, taky to originální ani není, nicméně i nějaký ten akční střet i skřek, se počítá. Útok sice proběhne v noční scenérii, ale docela dobré to bylo, je s tím spojena i pointa, která se váže na personál a velícího plukovníka ze základny, kterého ztvárnil Liev Schreiber. Ale silně pochybuji, že předem nezjistíte, o co se jedná. Film ve svých dějových překvapeních není moc šikovný, a to na nich nezřídka staví. A co ještě nenadchne je tristní závěr. Chloe Grace Moretz si prostě řekla, že když má dívčí ságoorgasmy Jennifer Lawrence a Shailene Woodley, nyní je na řadě i ona. Příliš svoji roli ani neuměla uchopit. Střídá jeden debilně vyjevený výraz za druhým, nepřirozená jak piča, sexappeal má asi jako učitelka v mateřské školce. Dá se napsat, že všichni herci byli lepší než ona. Samozřejmě nemusím snad ani uvádět, že v brutalitě je film brutálně okleštěn. Prostřelené stehno hlavní hrdinky je maximum, kam to film v tomhle ohledu dotáhl. Zásadním problémem je, že film navnadí na obří mimozemskou invazi, a pak nemá na střet s ní prostředky, tak to lakuje, jak se dá, aby to nešlo poznat. Film, který nemá dostatek filmových prostředků, chybí mu šourekrvoucí finále a nedokáže se rozhodnout, v jakém stylu, žánru i pojetí bude operovat, nemá v kině co pohledávat. A že by se chystalo pokračování, tak o tom zprávy nemám. 60% ()

Eliott odpad!

všechny recenze uživatele

Na film jsem se koukal díky zajímavému traileru a mojí oblíbené herečce Chloe v hlavní roli. Bohužel se vše na filmu zajímavé odehrálo v prvních 15ti minutách a to v podstatě obsahuje již zmíněný trailer filmu. Dále už je to naprostá pitomost a z pokusů o vyvolání pocitů v divácích mi bylo skoro až trapně. Místy jsem měl co dělat abych film dokoukal. Zpětně toho lituji, jelikož nejen že to bylo dost slabé, ale to že film Pátá vlna měl být prvním filmem z mnoha, tomu nasadil opravdu korunku. Na druhou stranu uznávám, že film bych za normálních okolností ohodnotil 20-30%, ale s rozložením na 2-3 části ho shledávám nekoukatelným odpadem. ()

Wysch 

všechny recenze uživatele

Mhm. Jaká úleva, že očividně jsem na to v Česku do kina jít ještě nemohl. Protože mrzely by mě vyhozený prachy za tyhle tři hvězdy? Asi jo. Protože tak nějak to vlastně na tři hvězdy není, tu třetí přidávám za něco, co mohlo být. To něco mohlo být všechno ve stylu první zhruba třetiny - prvního aktu. Kolem scény s padajícím letadlem jsem si uvědomil, že ten film začíná vlastně cool, a sledovat jsem chtěl dál. A pak někde kolem půlhodiny se prostě film zlomí, a mě přesně napadá, že někdo ve studiu měl nápad: "Hele, máme relativně cool zápletku a scénář dělá relativně cool první akt, poďme to zmrvit klasickým Hunger Games / Divergent motivem hlavní hrdinky totálně na zcestí a v milostným trojúhelníku (Twilight) a doplnit to ještě Maze Runnerem, protože "vy děcka, vy jste naděje na naše spasení". A mě to strašně sere. Nejen proto, že a) pro CGM mám očividně slabost, a b) první akt byl fakt pro mě dost překvapující; ale i proto, že celej storytelling je úplně na hovno a ten, kdo napsal ten scénář, by si měl jít dát před zrcadlo pár facek pokud možno štětkou od záchodu, protože přesně k tomu se dá způsob vyprávění v tomhle filmu přirovnat. Veškerá narace a expozice je vedená skrze a) Lieva Schreibera, b) samotnou Chloë. V podstatě platí, že před kameru se postaví plukovník Vosch a řekne: "Máme intel, že bla bla bla bla bla," a to celé slouží jako vykreslení globální situace. A potom přijde Cassie se svým deníkem a řekne: "Jiní udělali tohle a tohle." Super! Protože první vlnu jsme mohli kurva vidět a byla cool (padající letadlo!) a co na tom, že efekty byly občas nic moc (padající letadlo), kdežto v podstatě třetí a čtvrtou vlnu v podstatě odvypráví jeden z těch dvou. Mno nic, prostě třetí hvězdu dávám navíc za Chloë a ten první akt, a jdu si zamluvit knižní předlohu ve zdejší knihovně, abych se přesvědčil, že to prostě posrali scénáristi společně s režisérem, protože tak dementně natočenou hlavní a vševysvětlující scénu s tím super vysvaleným nesympošem jsem ještě neviděl. Možná to bude tím, že jsem ji v podstatě ani vidět nemohl, perfektní noční nasvícení, fakt že jo! Neudělal ten první akt náhodou někdo úplně jinej než celej zbytek filmu? Jo a už jsem zmínil koupací scénu? Totální vrchol. ()

Galerie (61)

Zajímavosti (10)

  • Natáčení filmu probíhalo ve městě Macon, přesněji v ulicích Bavlna Avenue a Cotton Avenue. Při natáčení poškodila exploze autobusu několik obchodů podél ulice Cotton Avenue. (willy1)
  • Zbraně, které používá Cassie (Chloë Grace Moretz) jsou: M4A1 Carabine a Colt 1911. Přeživší, kterého zastřelí, drží v ruce Smith & Wesson Model 64. Lovci v lese mají lovecké pušky .308 Winchester. Armáda používá Digital Woodland uniformy a mají zbraně typu M4A1 a pistole M92FS. (UncleMorty)

Související novinky

Další adaptace knihy pro mládež na cestě

Další adaptace knihy pro mládež na cestě

03.08.2014

S adaptacemi knih s dospívajícími teenagery, především dívkami, se v poslední době v Hollywoodu roztrhl pytel. Máme tu ságu Hunger Games, nedávno se rozjela další velká a nákladná série začínající… (více)

Reklama

Reklama