Reklama

Reklama

The Last of Us - Season 1

(série)
Trailer 3
USA, 2023, 8 h 37 min (Minutáž: 43–80 min)

Epizody(9)

V roce 2003 pustoší planetu parazitická houba, která mění lidi v násilné predátory známé jako tzv. nakažené. O dvacet let později je ostřílený přeživší Joel (Pedro Pascal) najat skupinou rebelujících bojovníků za svobodu, aby propašoval čtrnáctiletou Ellie (Bella Ramsey) pryč z represivní karanténní zóny. Z původně rychlé a jednoduché práce, se brzy stane brutální a temná cesta napříč postapokalyptickými Spojenými státy, kde se Joel a Ellie budou muset spolehnout jen jeden na druhého. (Magic Box)

(více)

Videa (12)

Trailer 3

Recenze (198)

BrooksW.Here 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

"When you're lost in the darkness look for the light." _____________ Na zhliadnutie seriálového The Last of Us som sa veľmi tešil (hneď na začiatok musím spomenúť, že hru som nehral 😉), ešte teraz si presne pamätám, aké nadšenie mnou lomcovalo počas pozerania prvej epizódy a ako som sám sebe hovoril, že finálna epizóda v marci je ešte veľmi ďaleko... Ale teraz už je to tu. Prvá séria skončila a moje nadšenie je už trochu menšie ako bolo na začiatku, ale stále tu je nespočet vecí, ktoré by som vynachválil (ale bohužiaľ sa nájdu aj také, ktoré ma veľmi nepotešili, dokonca aj sklamali)... Začnem zľahka – kamera je výborná (ale to je u HBO už všeobecne známy fakt 😄) vizuál je fantastický, tvorcom sa perfektne podarilo zobraziť atmosféru polorozpadnutého sveta (scény v mestách sú neskutočné!), ďalej aj herci predviedli obdivuhodné výkony (samozrejme, že na prvom mieste sú Pedro Pascal a Bella Ramsey, to je hádam jasné), ale najprecíznejšiu prácu podľa mňa aj tak odviedli maskéri – vzhľad všetkých nakazených je dokonalý, naozaj z nich ide hrôza, ale práve v nich podľa mňa spočíva aj najväčší problém celého seriálu... Nakazených je tu naozaj málo (skutočnú zábavu si s nimi užijete iba v druhej a piatej epizóde), v posledných štyroch častiach bolo pre mňa najväčším sklamaním to, že sa tam dokopy objavili iba 2 infikovaní (nákupné centrum v 7. epizóde a úvodný flashback vo finálnej časti). Rozumiem, že príbeh TLOU je hlavne o postavách, ale naozaj nemôžem uveriť tomu, že by aj v hre bolo takto mizerne málo nakazených... Toto by som hneď prepojil s jednou ďalšou výhradou – Joel a Ellie prešli cez celé Spojené štáty, ale aj napriek tomu mi ich cesta prišla celkom jednoduchá... Určite by tomu prospelo viac nástrah a nebezpečenstiev... Ale tým samozrejme nechcem povedať, že som sa žiadnych napínavých sekvencií nedočkal, keď už sa tam nejaké aj našli, tak vždy boli nadmieru prepracované a nervydrásajúce (prvý stret s clickermi, horda s Bloaterom...), ale aj tak som čakal, že tam takýchto pasáží bude trochu viac... Ale to nemení nič na tom, že sa jedná o naozaj kvalitné predstavenie, ktorému nemôžem dať viac ako 8,5 varovných výstrelov z 10... Už teraz sa teším na to, ako si jedného dňa dám "rewatch" tohto seriálu (najlepšie pred druhou sériou) a ako si všetky jeho epizódy pozriem na jeden záťah. _____________ "Dead people can't be infected." ()

UhLee 

všechny recenze uživatele

První série - (8,5/10). Poslušně hlásím, že jsem divák látkou zcela nepolíben. Hlavním důvodem, proč jsem se na seriál The Last of Us podíval byly nadšené recenze a reakce diváků a i mého nejbližšího okolí. Taky mám prostě rád HBO seriály, které jsou většinou zárukou kvality. Opravdu si pořád stojí za tvrzením, že to, co dostane HBO pod ruky, tak to dokáže přetvořit v něco kvalitního. Tady před nimi stal nelehký úkol. Věhlas, který kolem sebe herní adaptace od roku 2013, kdy vyšla na platformu PlayStation 3 je enormní a fanoušci jsou v těchto případech zkrátka nekompromisní. Já jsem stejný případ. Když NETFLIX začal prznit mého oblíbeného Zaklínače, tak jsem taky neznal bratra. Naštěstí adaptaci dostalo na starost to SPRÁVNÉ studio, takže jsme dostali opravdu kvalitní dílo. Už od prvních minut jde ve vzduchu cítit napětí, které je téměř hmatatelné. Blížící se apokalypsa je na spadnutí a divák jenom čeká, až se to celé sesype jako domeček z karet. Z úvodního intra jsem byl velice nadšený. Lehké vybrnkávání, které předváděl Gustavo Santaolalla se k depresivnímu a pochmurnému seriálu výborně hodilo. Zároveň v sobě skrývá neuvěřitelnou křehkost, která jde ruku v ruce s celým seriálem. Pokud se bavíme o křehkosti lidského bytí, kdy vás dělí jedno kousnutí od proměny v nelidské monstrum, nebo křehkost vztahu, který se vybuduje mezi Ellie a Joelem. Vztah této dvojice nepřekvapivě jádrem celého seriálu, na kterém to všechno stojí. Proto jsem nesmírně rád, že mezi nimi funguje chemie na výbornou a cítíte mezi nimi to postupné budování vztahu. Už úvodní epizoda ukázala, že nakažení budou nemilosrdní a nákaza se bude šířit velice intenzivně. Samotný vzhled nakažených a jejich postupná stádia mi přijde jako něco naprosto geniálního a ještě daleko víc geniální mi přijdou různé druhy nakažených, kdy jsem s obrovskou chutí hltal každičký detail. Líbí se mi, že se z toho nestalo něco opulentního, ale vesměs se to drží nohama na zemi jako komornější drama. Zakončení seriálu bylo velice osobité a originální. Překvapilo mě, že tam nebyl nějaký brutální cliffhanger, který by diváka přiměl s očekáváním vyhlížet další sérii, ale i tak se na ni moc těším. Jako neznalý fanoušek jsem si to užil velice a plánuji si jednoho krásného pustit i samotnou hru. Uvidíme, kolik do té doby vyjde sérií. PS: Nakonec bych se chtěl ještě podělit o velice emotivní zkušenost. Před několika lety mi Spotify vyhodilo soundtrack ze samotné hry s názvem All Gone. Tento soundtrack mě okamžitě chytil za srdce a když poté zazněl ve finální epizodě, tak mě zaplavila vlna emocí. “I Was Never Afraid Before You Showed Up.” 🔝Nejlepší epizoda: Endure and Survive(S01E05)🔝 ()

Reklama

Isherwood 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Mazin-Druckmann paradox. Nevím, nakolik bych si to užíval coby divák neznalý předlohy, na druhou stranu bych se pozici „tabula rasa“ nebránil. Tak či tak, je to podívaná z alternativního vesmíru, ve kterém nic zásadního nechybí a všechno navíc je jenom ku prospěchu. Při vynechání dlouhých minut plížení a krvavých soubojů, zůstane cca oněch 8 – 9 hodin dějového materiálu (kredity za point posílám sem), který je zužitkován naprosto ukázkově. Minimum clickerů nejde na vrub tvůrcům, ale k dobru Joelově zkušenosti, který putování vede promyšleně, a veškerá setkání s nimi jsou dílem momentů, kdy se promyšlený plán podělá. Drobné výhrady detailněji u jednotlivých dílů, jinak výsostná spokojenost. ()

*CARNIFEX* 

všechny recenze uživatele

Som milovníkom hororových hier a vždy budem tvrdiť, že priame prepojenie s dejom, človeka ďaleko viac zasiahne, či už po akčnej, alebo samotnej hororovej stránke. Prešiel som jednotku, prešiel som dvojku, pričom k pokračovaniu hry môžem povedať akurát jednu vec, že je to spolu s Resident Evil dvojkou, remake-om z 2019, najlepšia hororová hra, akú som kedy v živote hral. Ja osobne som bol od počiatočných prezentovaných názorov tvorcov seriálu, skeptický. Nič totiž nenasvedčovalo tomu, že pôjde o pružný, dynamický, hororový projekt, ale skôr drámu, ktorá bude námetovo čerpať z iného projektu, ktorý však v porovnaní s týmto, dokázal zaujať nie len príbehovo, ale aj hororovo. No a výsledok? Tak 3 epizódy boli skutočne hororové, ostatok boli len samé tliachanice, ktoré sa navyše stali hlavnou črtou celého seriálu. Nie, toto určite nie je najlepšia filmovo/seriálová adaptácia hry. Resident Evil I, alebo III, či dokonca Raccoon City, boli ďaleko hodnovernejšou kópiou. Druhú sériu si ale rád pozriem, i keď ten čo hru hral, zrejme nebude nijak dejovo obohatený, keďže sa zrejme bude pokračovať v kopírovaní deja, no snáď už aj s akciou. Dobrý, silný priemer .. ()

nascendi 

všechny recenze uživatele

Pre lepšie pochopenie je potrebné uviesť, že som dôchodca, ktorý žiadnu hru spomínaného typu nikdy nehral. Preto som seriál sledoval, bez poznania predlohy. Nepozeral som ho cielene, ale preto, že sa propagačnej kampani nedalo vyhnúť a zaujímalo ma, aký typ seriálov sledujú mladí ľudia. Seriálom nie som sklamaný, ale ani spokojný. Nedávna pandémia pridala do našich slovníkov pojem koronavírus, tento seriál náš rozhľad obohatil o slovo cordyceps. Keď seriál posudzujem s vypnutou kritickosťou, tak až na tie dva problematické diely môžem byť ako-tak spokojný. Ale ak zapojím okrem zraku a sluchu aj rozum, výsledok je horší. Prekážala mi časová i obsahová diskontinuita. Mám predstavu, že pri pandémii spôsobenej cordycepsom sa technologická i životná úroveň ľudstva prepadne o pár storočí nazad. Pokiaľ niekto verí, že je možné udržať energetické zdroje, potraviny a ostatné potreby (napr. penicilín!) aj 20 rokov po globálnej nákaze, tak sa s jeho optimizmom nestotožňujem. Možno som meniace sa časové roviny celkom nepochopil, ale tvorcovia by nemali s divákom hrať hru na schovávačku. Z poslednej epizódy som usúdil, že bude nasledovať druhá séria a dúfam, že mi prinesie viac zážitkov, než práve ukončená. ()

Galerie (323)

Zajímavosti (115)

  • Craig Mazin zistil, že Joelovo (Pascal) rozhodnutie dovoliť Ellie (Ramsey) použiť zbraň dokazuje jeho dôveru v ňu a považoval to za "najotcovskejší moment, aký kedy zažili". (molcan2)
  • V Billovej (Nick Offerman) pivnici Ellie (Bella Ramsey) zistí, že počítač vysiela cez rádio skladby z 80. rokov. Joel (Pedro Pascal) vysvetľuje, že systém automaticky vysiela cez rádio skladby z 80. rokov, ak sa Bill po určitom čase neprihlási, čo vysvetľuje, prečo Joelovo rádio na konci prvej epizódy zachytilo skladbu z 80. rokov. (molcan2)

Reklama

Reklama