Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Charley Waite (Kevin Costner), Boss Spearman (Robert Duvall), 'Button' (Diego Luna) a Mose Harrison (Abraham Benrubi) sú muži s nie celkom čistým svedomím. Žijúc na divokom vidieku, kde jediné zákony určuje príroda, a riadic sa spoločným, slobodným "Zákonom Západu"; snažia sa uniknúť svojej minulosti a nájsť mier v duši. Násilie je to posledné, s čím by chceli mať dočinenia. Ale jedno z okolitých miest, vedené tyraniou a strachom, ich donúti "Zákon Západu" odložiť a naši hrdinovia sa dostávajú do konfrontácie so zlom, i vlastnými vnútornými démonmi. Nehovoriac o tom, že samotár Charley v rovnakej chvíli stretáva okúzlujúcu Sue Barlowovú (Annette Beningová), ženu, ktorá zlomí jeho srdce. (POMO)

(více)

Videa (2)

Trailer

Recenze (336)

*CARNIFEX* 

všechny recenze uživatele

O 20 rokom mladší nie len Costner, ale najmä námet, spravili z tohto westernu o niečo lepší počin, než je ním nový "Horizont". Dokonca som mal pocit, že forma kamery, širokouhlého záberu, bola lepšia voľba, ako v prípade "Americkej ságy". Je to v zásade kratšie, čo je alfa-omega, síce v rovnakom tempe, no príbeh mi prišiel pútavejší, lepšie na osudoch postáv vyskladaný, keďže ich tu až tak veľa nevystupuje. Bavilo ma to, a to nie som žiadny "Sam Hawkins", ktorý by bol nadšencom westernov. ()

Tomco 

všechny recenze uživatele

scenarovo miestami poloprazdny western, ktory okrem velmi vydarenej zaverecnej prestrelky nad vodou drzia hlavne osobnostne charizmy kevina costnera a roberta duvalla, a hlavne druhemu menovanemu by sa dalo ako tak verit, ze je skutocne prestarnutym kovbojom a chovatelom krav. ani moc zle, ani moc dobre. take nijake. ()

Reklama

Kaka 

všechny recenze uživatele

Vždycky jsem věděl že Costner umí. Naservíroval nám inteligentní podívanou, kde mají postavy skutečně hloubku a kde se nedá použít slovo "instantní romantika". Cit s jakým scénárista rozvíjí postavy je překvapující. Žádný patos, žádné zbytečně natahované scény. A navíc ta závěrečná cca 15 minutová přestřelka je opravdu skvěle řemeslně zvládnutá. ()

Šakal 

všechny recenze uživatele

Open Range je snímek velmi rozkolísaných kvalit, (víc než by bylo zdrávo), kdy se s neuvěřitelnou četností střídají scény (nesmírně) působivé a než si ji (je) stačíte dosyta užít, tvůrci to pohřbívají scénou vyloženě lacinou. Přesto jsem měl chuť převážně chválit a komentář měl vypadat následujíce: pokud budete očekávat drsný western (čti nezromantizovanou představu divokého západu) plnou přestřelek, s šetřením dialogy (něco ve stylu Leone(ho) Once upon a time in the west, přesněji řečeno Eastwoodových Unforgiven, zákonitě budete zklamáni. Pokud se však spokojíte „pouze“ s „obyčejně“ převyprávěným příběhem dvou chlapíků, co chtějí (chtěli) pouze převést své stádo a následně (po zkomplikování) se domoci práva a posléze pomsty( a jako bonusu upřímného bilancování jejich dosavadních životů), budete po zásluze odměněni. Pokud bych měl zmínit hlavní důvod proč shlédnout tento snímek, byl by to bezesporu Bobby Duvall. Je nesmírným potěšením sledovat tohoto (ne)stárnoucího chlapíka mj. vyprávět, jak měl kdysi ženu a dítě a jak po jejich smrti zanevřel na vše, ale pokud se mu podaří z nastalé situace vyhrabat bez úhony, postará se, aby mladík, (kterého přibrali do party), nedopadl podobně popř., že když jdeš „na smrt“ je potřeba si to užít (viz scéna nakupování v obchodě). Jak říkám, chtěl jsem spíše chválit, už pouze kvůli vydařenému hereckému obsazení,(kdy zejména stárnoucí A. Bening přesvědčuje vyzrálým výkonem) a opravdu zdařilým scénám (mezi které počítám i závěrečnou přestřelku). To by ale nesmělo přijít závěrečných nesmírně patetických, plytkých a kýčovitých 15 minut, kdy to co se dařilo tvůrcům (tu bez nejmenších námitek, podruhé s menším úspěchem) postupně vystavět, pohřbili závěrem div ne z červené knihovny. Byl jsem připraven (snad) i přetrpět závěr (na který bylo zaděláno) a to sice: Charley umírá a Sue se dostává do ruky čajová souprava „princezna“, ale tvůrcům se podařil „husarský kousek a na první pohled nemožné“ SPOILER nejen červená knihovna (resp. rodokaps), ale dostali (čti nasrali) tam i tu čajovou soupravu. WTF?! Řekněme, že jsem usnul 15min před koncem (popř. se mi zaseklo DVD v přehrávači) a zůstanu tak na průměrných 3*, jinak bych musel s hodnocením NOTNĚ dolů a to bych (i s přihlédnutím viz komentář výše) nerad. Zajímavý (výstižný) komentář (pro mě): uživ. Rob Roy ()

Lima 

všechny recenze uživatele

První půle je plná krásných až kýčovitých obrazů (skoro jsem čekal, že se objeví ostře řezaná tvář kovboje a vyzve mně, abych si vychutnal svoje Marlboro) a volně plynoucího děje s dobře napsanými dialogy a sympatickými hlavními postavami. Žádní neomylní ostrostřelci s koltem proklatě nízko u pasu, kteří se tak vděčně parodují v Limonádovým Joe, ale praví kovbojové, honáci krav, pro které byla chlapská čest a poctivost nade vše. Duvall s Costnerem své role zahráli znamenitě a i díky jejich výkonu se divák lehce s jejich osudy sžije a o to více jim pak fandí při závěrečné, docela zdařilé přestřelce. Nicméně si myslím, že střihačské nůžky by občas, v zájmu větší gradace děje, nebyly na škodu a v závěru jsem měl také dojem nastavovaného konce. Celkově tak tři* a půl. Kevin Costner po dlouhé době aspoň trochu dal vzpomenout na své staré časy, kdy tak okouzlil filmový svět Tancem s vlky. ()

Galerie (64)

Zajímavosti (20)

  • Tig není jen jméno psa, který se objevuje ve filmu, ale také název společnosti, která film produkovala. (imro)
  • Kvůli Krajině střelců se Costner zřekl role hlavního záporáka v Tarantinově Kill Bill. (imro)
  • Začátek natáčení byl posunut o několik týdnů, protože Robert Duvall si při přípravě na film zlomil několik žeber při pádu z koně. (imro)

Související novinky

Costnerův western propadl, pokračování se odkládá

Costnerův western propadl, pokračování se odkládá

11.07.2024

Je hezké, když si slavní auteuři plní vlastní filmové sny. Takový snímek vždy provází zarputilé odhodlání, s nímž tvůrci převádějí film na plátno, což si ve většině případů rozhodně zaslouží obdiv.… (více)

Zemřel herec Michael Gambon

Zemřel herec Michael Gambon

28.09.2023

Přichází smutné zprávy jak pro kouzelnický svět Harryho Pottera, tak i pro svět filmu celkově. Ve věku dvaaosmdesáti let totiž ve čtvrtek 28. září odešel oblíbený a talentovaný britsko-irský herec,… (více)

Costnerův western nabírá první herce

Costnerův western nabírá první herce

14.08.2022

Po letech příprav se oscarový režisér a slavný herec Kevin Costner (Tanec s vlky, Yellowstone) chystá konečně vrátit za kameru. Vybral si k tomu svůj srdeční projekt Horizon, jenž bude epickou… (více)

Kevin Costner se vrací k režii

Kevin Costner se vrací k režii

30.01.2022

Takřka dvacet let od jeho posledního režijního pokusu s chválenou Krajinou střelců se Kevin Costner (Tanec s vlky, Yellowstone) vrátí za kameru. A opět nás hodlá poctít epickým westernem, který ještě… (více)

Reklama

Reklama