Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Jedna noc, jedno město, jeden dům, jeden opravář a několik set ohrožených životů. Film Hlupák je příběhem Dmitrije Nikitina, typického obyvatele zapadlého ruského města. Jednoho večera je místo hlavního inženýra povolán k nahlášené závadě v panelovém domě. Dmitrij si uvědomí, že nejde jen o pár prasklých trubek, nýbrž i o celou budovu která v dezolátním stavu sotva stojí na pevné půdě. Ve chvíli, kdy si zjistí, že podle propočtů budova nevydrží stát více jak jeden den, už jde o každou minutu a odhodlaně se rozhodne víc než 800 lidí zachránit. Dmitrij se celou noc snaží najít pomoc i u těch nejvýše postavených, ale čím dál tím víc mu začíná docházet, že věci se nedějí tak, jak by měly. A že pro takového hlupáka není na světě místo a pochopení. (Ulmos)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (130)

EvilPhoEniX 

všechny recenze uživatele

Výborné mrazivé Drama z Ruska se stísněnou atmosférou. Příběh se zaměřuje na opraváře topení, který při prohlídce bytu zjístí, že panelák je na zhroucení a příliš času nezbývá a rozhodne se jednat a čelit místní politické korupci. Nepříjemná atmosféra skoro jak z Chernobylu o čestném muži, který chce zachránit 800 lidských životů, ale jelikož Panelák je plný sociální spodiny, vláda plná komunistů a penize hrají prim, tak to nebude mít jednoduché. Finále úderné jak hrom. 8/10. ()

Joges 

všechny recenze uživatele

Z nic netušícího začátku se vyklube pořádně silné drama, zasazené do surovosti, pasivity, byrokracie a odporu bývalého SSSR. Přehrávání některých ruských matek je trapné, ale samotný námět a dějová linka s hlavním hrdinou a s ostatními vedlejšími postavami je výborná. Holt hrdinové a neohrožení rekové to měli a mají v životě těžké. Za vším stojí smělý režisér Bykov. ()

Reklama

noriaki 

všechny recenze uživatele

Anotace slibovala moralizující drama tepající do lhostejných politiků bezcitných k problémům obyčejných lidí. Děj naštěstí není tak provoplánový a ukazuje, že i oni mají svědomí a morálku. Jenže se bezstarostným rozkrádáním dostali do nemožné situace, z níž vede cesta jen přes vězení, a to ještě kdo ví jestli. Paradoxně je tím výpověď o to depresivnější, protože ukazuje, že i zdánlivě všemocí zastupitelé jsou nuceni jednat podle pravidel, které je samotné ohrožují. Vzepřít se systému nejde. Žít v systému znamená neustále si kupovat čas před katastrofou. Tohle je přesně to dusivé drama ze života obyčejných lidí, na které se naše kinematografie už dlouho nezmohla, a přitom ho kdysi tak skvěle zvládala. Akorát ten konec je zbytečně přehrocený. ()

DwayneJohnson 

všechny recenze uživatele

Balabanov by měl zcela jistě radost, jako pocta tohoto velikána je tenhle film skoro dokonalý. Já vždycky tvrdil, že Rusko je velmi svérázná země a tenhle příběh o jednom blázínkovi, mě v tom jen utvrdil. Vůbec není důležité, jak to s domem vlastně dopadne, mnohem podstatnější je vykreslení té lhostejnosti a beznaděje, která se na Vás válí že všech stran. Tak pozor, ať stačíte zavčas uhnout. ()

Happens 

všechny recenze uživatele

Bykov opět exceluje. Nechává běžný rutinní den vygradovat jistým nálezem do maxima, kde odhalí jak prohnilost celého systému, tak zkaženost charakteru jednotlivých lidí, kde v bludném kruhu "ne - to my nejsme takový zlý, to život je takový". Bezpráví na jednotlivých lidech v matičce Rusi opisuje do nekonečně jejich chování. Bykov to bere od nejnižší vrstvy po nejvyšší. ...a jen idiot nebere. ()

Galerie (26)

Zajímavosti (5)

  • Tesne po odvysielaní filmu na ruskej TV stanici došlo k prepusteniu jej riaditeľa. (PATWIST)
  • Dotyčný dům se nachází ve městě Tula, ulice Metallurgov 85. Praskliny byly sice vytvořeny pomocí polyuretanové pěny a zvětšeny počítačovou animací, ale budova je skutečně v havarijním stavu. Lokalitě odpovídá i tramvajová zastávka „Mašinostroitelnyj kolledž“, kde ústřední hrdina vystoupí z české tramvaje T3 a běží k domu. Ve starém bytě v moskevské čtvrti Kuzminki byly natočeny scény z domácnosti instalatéra Nikitina. Tento byt se „sovětským“ vybavením je mezi filmaři velmi oblíben a objevil se již v mnoha snímcích. (ČSFD)

Reklama

Reklama

Časové pásmo bylo změněno