Reklama

Reklama

Hrdinský akční thriller Do posledního dechu vypráví pozoruhodný příběh nejodvážnější plavby malého záchranného člunu v historii pobřežní stráže. Novou Anglii zasáhla 18. února 1952 rozsáhlá bouře, označovaná též místními jako nor'easter. Města na východním pobřeží byla bičována vlnami a bouře ničila vše, co jí přišlo do cesty, včetně lodi SS Pendleton, ropného tankeru třídy T2, mířící do Bostonu. Ta byla doslova roztržena vedví a ve svém rychle se potápějícím trupu uvěznila více než 30 námořníků. Zástupce hlavního strojníka Ray Sybert (Casey Affleck) si jakožto nejvýše postavený lodní důstojník na palubě záhy uvědomuje, že je jen na něm, aby se ujal velení nad vystrašenou posádkou, a přiměl ji k tomu aby její členové zapomněli na své neshory a společnými silami udrželi loď na hladině během jedné z nejhorších bouří, jaké kdy východní pobřeží USA zasáhly. Zatímco se bouře blíží k základně americké pobřežní stráže v Chathamu v Massachusetts, nařizuje velící důstojník Daniel Cluff (Eric Bana) odvážnou operaci ve snaze ztroskotanou posádku zachránit. Navzdory obrovským potížím se čtyři muži pod vedením kapitána Bernieho Webbera (Chris Pine) vydávají na moře ve dřevěném člunu se špatným motorem a mizivými, pokud vůbec nějakými možnostmi navigace, aby společně čelili mrazivému počasí, dvacetimetrovým vlnám a vichru o síle hurikánu. (Falcon)

(více)

Videa (27)

Trailer 1

Recenze (227)

gogo76 

všechny recenze uživatele

Mám slabosť pre tento typ dobrodružných filmov. Rozbúrené more, odvaha, riskovanie či záchrana života, navyše v krásnych 50-tych rokoch. Ja som si to dobrodružstvo celkom užil, no samozrejme vnímam aj kritické ohlasy a súhlasím aj s nimi. Ch. Pine môže hrať kohokoľvek, ale nie skúseného záchrancu pobrežnej stráže. Neveril som mu ho, ale akceptoval som ho. Veľkým sklamaním je účasť B. Fostera ale aj E. Banu. To vážne musíte platiť takéto hviezdy, aby si odštekli svojich 5 minút?? Bena Fostera mohol nahradiť ktorýkoľvek turista, ktorý sa motal okolo natáčania. C. Afflecka mám rád, ale úprimne, videli sme od neho aj lepšie výkony. Našťastie tento film až takéto herecké výkony nepotrebuje. Nahradia ich nadľudské činy, neskutočná sila prírody a vôľa prežiť. Zrežírovať sa to dalo určite lepšie, filmári si asi mnohé veci trochu upravili podľa seba, ale tento príbeh za sfilmovanie určite stál, keďže je natočený podľa skutočného príbehu. Čo všetko je vo filme reálne a čo nie by museli posúdiť skúsení námorníci, ktorí v takejto búrke niečo na člnoch skúsili. Mnoho ich nebude, ísť tam je takmer samovražda...My ostatní sa môžeme iba dohadovať. Fakt je ten, že sa to stalo a tí chlapi to dokázali, to je historický fakt, ktorý približuje záver filmu s fotografiami skutočných hrdinov. Prikláňam sa k slabším 4*. 70%. ()

Xmilden 

všechny recenze uživatele

"Miluju tyhle hrdinné americké eposy, kterými si staví pomníky svým hrdinům". No zase možná je tolik nemiluju, ale koukat se na to podle mě bez újmy dá. Jasně, přitažené za vlasy to určitě bude a pochybuju že by do podobně obrovských vln ti záchranáři tehdy šli, ale nic to nemění na faktu, že přestože tohle točil Disney, tak pro milovníky námořních filmů se bude jednat o příjemně strávené 2 hodinky a k mému zděšení mě to možná bavilo o chloupek více než slavný Moby Dick. Jedno jméno musím vyzdvihnout a to Casey Affleck, který lehce strčil do kapsy i hlavní postavu Chrise Pine. 60% ()

Reklama

draggo 

všechny recenze uživatele

Několik scén je doopravdy působivých, ale jako celek je film bohužel naprosto průměrný a nemám sebemenší touhu ho vidět znova. Dokud jsou v hlavních rolích rozbouřený oceán a lodě, šlape to velice pěkně, ale jakmile se na scéně objeví nějaké postavy, tak to jde do háje. Ani nevím, jestli mi víc vadil naprosto nevýrazný podpantoflácký hlavní hrdina, jeho otravně feministická snoubenka, jeho velitel s IQ tykve nebo politicky korektně obsazená posádka tankeru. Když se řeší samotná záchrana tak to ještě docela jde, ale co je vyloženě nesnesitelné, je celá ta romantická linka. Celkově průměrný, zapomenutelný film s trestuhodně odfláknutým 3D, na který se ale jednou podívat dá. /55% a 3*/ ()

Pepinec 

všechny recenze uživatele

Asi nikdy jsem neviděl debilnější film podle skutečný události. Craig si hraje na jelena v říji, skáče z jedný věci na druhou a ještě se navíc musel praštit o futra svýho hodně malýho světa, pokud má pocit, že docílil reálnosti. Nějak se to tenkrát asi vážně odehrálo, tenhle film je ale spíš o tom, jak to bejt nemohlo. Přirozenější je totiž i Babiš při vysvětlování svejch příjmů. ()

D.Moore 

všechny recenze uživatele

Neměl jsem ani tušení, jestli tohle sympatické mořské dobrodružství zpracovává skutečnou událost, nebo jestli jde o fantazii scenáristů, a tak mě několikrát velmi příjemně překvapilo a v rámci možností "rodinného katastrofického filmu" tu a tam i napínalo. Samozřejmě, není to žádná Dokonalá bouře, ale i tak se mi zdejší hodnocení zdá nespravedlivě nízké, protože řada scén je opravdu nezapomenutelných - přejíždění a projíždění obrovských vln, kormidlování poloviny rozlomeného tankeru (ten dlouhý záběr s předáváním rozkazu, podpořený Burwellovou hudbou, je super), příjezd do přístavu... Škoda jen, že se více nezapracovalo na lince s Webberovou snoubenkou, která v tom všem byla takřka zbytečná. ()

Galerie (41)

Zajímavosti (11)

  • Pro záběry zimní bouře na stanici Chatham použili filmaři sněhová děla, což je stálo nemalé peníze. Tři týdny po ukončení natáčení oblast zažila největší sněhovou nadílku za mnoho posledních let. (Jarek572)
  • Během skutečné akce záchranná loď opravdu přišla o kompas během překonávání mělčiny před přístavem. Přesto v akci pokračovali a dokázali se také vrátit. (Jarek572)
  • Když Miriam (Holliday Grainger) požádá Bernieho (Chris Pine) o ruku v tančírně, zpěvačka právě zpívá píseň „Vaya Con Dios“. Chvíli před tím se na obrazovce objeví titulek „únor 1952“. Ve skutečnosti byla první nahrávka této písně pořízena teprve v prosinci 1952, kdy ji nazpívala Anita O'Day a v následujícím roce nahráli mnohem známější verzi Les Paul se svou manželkou Mary Ford. (Tezko_rict)

Reklama

Reklama