Reklama

Reklama

Hrdinský akční thriller Do posledního dechu vypráví pozoruhodný příběh nejodvážnější plavby malého záchranného člunu v historii pobřežní stráže. Novou Anglii zasáhla 18. února 1952 rozsáhlá bouře, označovaná též místními jako nor'easter. Města na východním pobřeží byla bičována vlnami a bouře ničila vše, co jí přišlo do cesty, včetně lodi SS Pendleton, ropného tankeru třídy T2, mířící do Bostonu. Ta byla doslova roztržena vedví a ve svém rychle se potápějícím trupu uvěznila více než 30 námořníků. Zástupce hlavního strojníka Ray Sybert (Casey Affleck) si jakožto nejvýše postavený lodní důstojník na palubě záhy uvědomuje, že je jen na něm, aby se ujal velení nad vystrašenou posádkou, a přiměl ji k tomu aby její členové zapomněli na své neshory a společnými silami udrželi loď na hladině během jedné z nejhorších bouří, jaké kdy východní pobřeží USA zasáhly. Zatímco se bouře blíží k základně americké pobřežní stráže v Chathamu v Massachusetts, nařizuje velící důstojník Daniel Cluff (Eric Bana) odvážnou operaci ve snaze ztroskotanou posádku zachránit. Navzdory obrovským potížím se čtyři muži pod vedením kapitána Bernieho Webbera (Chris Pine) vydávají na moře ve dřevěném člunu se špatným motorem a mizivými, pokud vůbec nějakými možnostmi navigace, aby společně čelili mrazivému počasí, dvacetimetrovým vlnám a vichru o síle hurikánu. (Falcon)

(více)

Videa (27)

Trailer 1

Recenze (227)

JohnCZ 

všechny recenze uživatele

Více než film na motivy skutečných událostí je tohle taková dramatická limonáda. Slušně natočená, místy napínavá, ale také dost natahovaná a emočně ne tak silná, jak by mohla. Celá romantická linka mi přišla nadmíru zbytečná. Příběh skvělý, ale zasloužil by si důstojnější odvyprávění. Režijně je to dost mdlé. ()

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Minimálny filmový zážitok. So skutočnými príbehmi sa v poslednom čase roztrhlo vrece, no nie každý má na to ich aj korektne preniesť na plátno. Potenciál príbehu tu zaiste bol, no namiesto drámy a thrilleru som tu našiel pár občas spievajúcich námorníkov, plno kecov o ničom a keď malo prísť k najhoršiemu, tak som necítil žiadne napätie. Z Holliday Grainger urobili krásavicu, tak to už je naozaj čo povedať, keďže ide o typický prázdny britský ksicht. Hrdinský film, ktorý vám nedá pocit, že vidíte skutočného hrdinu a silné skutky. ()

Reklama

JJ.Gibson 

všechny recenze uživatele

Čím déle jsem to sledoval, tím více se mi to nelíbilo! Obdivuji pana Berniho Webbera, že dokázal zachránit všechny ty námořníky, ale filmové zpracování se mi nezdá. Mělo to být surové a plné emocí a to se zde rozhodně nekonalo! Chris Pine mi v hlavní roli vůbec neseděl, neměl jsem rád ani jeho přítelkyni Holliday Grainger, která pořád jen jezdila někam svým zasněženým fárem. Jediný kdo za něco stál, byl Casey Affleck, který nějakým záhadným způsobem dokázal řídit rozlomený tanker vejpůl. Neznám dopodrobna pravdivý příběh, ale zde to vše bylo podáno dost nevěrohodně. Záchranný člun řízený Pinem, který nemá problém "serfovat" po vlnách, potápět a dělat další voloviny, zrovna zde se naplno projevilo zelené pozadí. Dále záchrana lidí skákajících z tankeru na člun, kde je dokázali ostatní chytat do náruče na rozbouřeném moři s několika metrovými vlnami bez problémů. Závěrečná scéna s rozsvícením světel na popud slečny v kabátu z medvěda, byla vážně děsná! Tohle je první film dle skutečné události, kterému bych podle zpracování vážně nevěřil. Opravdu velmi nepodařeně zpracované a ještě k tomu viděno ve 3D, které v celém filmu neexistovalo!!!!!!!! Jedna hvězda a to ještě s odřenýma ušima. Pokud si chcete pustit skvělý film z podobného prostředí, koukněte na Perfektní bouři s Georgem Clooneym! ()

Fiftis 

všechny recenze uživatele

Historická dráma je vlastne príbehom dvoch mužov, ktorí sa náhle ocitnú v situácii, kedy musia úplne prehodnotiť svoje doterajšie správanie a vrhnú sa do neznámych vôd, zvaných hrdinstvo. Akčná dráma tak viditeľne stavia skôr na zážitkoch zainteresovaných, než na samotnú záchranu ľudí z lode SS Pendleton, na odvahu, odhodlaniu, vieru v sama seba a predovšetkým vôľu to nevzdať a bojovať do posledného dychu. More je a vždy bolo jedným z najsilnejších a najmocnejších živlov na tejto planéte. Svoje o tom bezpochyby vedela aj posádka tankera triedy T-2 SS Pendleton, ktorý sa roku 1952 pri svojej plavbe po úplne rozbúrenom mori rozlomil napoly. Rozhodne stojí za pozretie a zaslúži si naše uznanie, pretože v bodoch, ktoré si film vytýčiť ako prioritu, doslova exceluje a v tých ostatných rozhodne nezapadá do priemeru. ()

EvilPhoEniX 

všechny recenze uživatele

Žádná velká pecka, ale spolehlivá zábava.Plusem je, že příběh je dle pravdivých událostí a jedná se o největší záchrannou akci na malém člunu na světě, což bohatě stačí k zaujetí. Natočeno je to slušně, byť bystřejší divák pozná, že se většina filmu natáčela ve studiu a mínusem alespoň pro mě je i produkující společnost Disney, která nás připravila o drsnost, úmrtí a brutalitu.. Nuž, co se dá dělat. Film zaujme i něžnější pohlaví díky light romantice a sympaťák Chris Pine spolehlivě ženám oku lahodí, takže pokud nevíte, na co vzít přítelkyňi, tak Finest hours by mohl zabodovat. Story 6/10, Atmosféra 7/10, Gore 0/10, Vizuál 7/10, Akce 5/10, Napětí 7/10,Humor 0/10. Zábavnost 7/10. 65% ()

Galerie (41)

Zajímavosti (11)

  • V dobe realizácie filmu vládlo pomerne mizerné počasie, takže hlavné hviezdy filmu boli na pľaci aj v 10-stupňových mrazoch. (classic)
  • Eric Bana (Daniel Cluff) jako velitel a Ben Foster (Richard Livesey) jako jeho podřízený si takto zahráli společně již ve filmu Na život a na smrt (2013). V obou případech se jedná o filmy podle skutečných událostí. (JohnSmith)
  • Během skutečné akce záchranná loď opravdu přišla o kompas během překonávání mělčiny před přístavem. Přesto v akci pokračovali a dokázali se také vrátit. (Jarek572)

Reklama

Reklama